Borneo je tretím najväčším ostrovom sveta: Turistov láka na jedinečné zážitky

2021-12-09 12:00:00 |   |    | 

Borneo je po Novej Guinei a Grónsku tretí najväčší ostrov na svete. Jeho územie sa rozdeľuje medzi tri krajiny – Brunej, Indonéziu a Malajziu. Opisujú ho ako jednu veľkú botanickú záhradu. Uvidíte tam až 15 000 druhov rôznych rastlín. Najväčšou atrakciou je prales, ktorý má podľa odhadov 130 miliónov rokov.



 

Údolie Danum

Najkrajšou časťou ostrova je údolie Danum. Práve to je súčasťou 130 miliónov rokov starého pralesa. Jeho biodiverzita patrí medzi najvzácnejšie na celom svete. Môžete sa tam tešiť na skutočnú divočinu, v akej v minulosti žili naši predkovia. Domáci odporúčajú, aby ste na prechádzky údolím chodili v spoločnosti sprievodcov. Práve kvôli divokému pralesu sa tam totiž môžete ľahko stratiť. Navyše tu žije množstvo živočíšnych druhov, medzi ktorými sa nachádzajú aj jedovaté pavúky a hady. Dávajte si pozor tiež na mäsožravé rastliny. Ak dodržíte všetky tieto pravidlá, môžete sa tešiť na skutočne originálny zážitok. Veľmi obľúbené sú najmä stretnutia s opicami, ktoré často zabavia návštevníkov. Najbližšie mesto sa od údolia nachádza až dve hodiny cesty a aj vďaka tomu sa tam darí uchovať ekologické prostredie vhodné pre život vzácnych živočíchov a rastlín.

 

Plávajúca mešita, Kota Kinabalu

Mešitu v Kota Kinabalu postavili v roku 2000. Hlavnou inšpiráciou na jej výstavbu bola Prorokova mešita v Medíne. Vďaka tomu pôsobí veľkolepo a už z diaľky upúta vašu pozornosť. Jedným z dôvodov je aj jej poloha. Našli pre ňu totiž unikátne miesto priamo pri jazere. Múry jednej z budov postavili tesne pri brehu, takže kvôli tomu svätyňa z diaľky vyzerá, ako keby sa vznášala nad hladinou. Mešita patrí k významným pútnickým miestam na ostrove. Nachádza sa vo štvrti s modernejšími stavbami a máte odtiaľ pekný výhľad až do zálivu.

 

Pulau Tiga

Popri Borneu sa nachádza aj pár ďalších menších ostrovov. Jedným z nich je Pulau Tiga, ktorý administratívne patrí Malajzii. Pôvodne bol kompletne opustený, čo využili aj televízne štáby. Natáčalo sa tam niekoľko častí obľúbenej reality šou „Survivor“. Odvtedy sa stal magnetom pre turistov, ktorí tam chodili aspoň na krátke výlety. Neskôr tu postavili dva hotelové rezorty, ktoré patria k najluxusnejším v Malajzii. Pre dovolenkárov ponúkajú úplný raj na zemi, keďže budú oddychovať ďaleko od svojich starostí a v obklopení nádhernej prírody. Na ostrov sa dostanete zo Sabahu, odkiaľ premávajú pravidelné trajekty. Plavba trvá približne 40 minút.

 

Prírodná rezervácia pre malé orangutany, Sepilok

Na Borneu žije aj veľká populácia orangutanov. Vďaka tomu ich môžete stretnúť vo viacerých častiach pralesa. Lenže mnohé mláďatá ich matky opúšťajú alebo zomrú pri boji s predátormi. Z toho dôvodu sa tam rozhodli vybudovať špeciálnu prírodnú rezerváciu, v ktorej sa venujú najmä malým opiciam alebo zraneným jedincom. Vytvorili ju priamo uprostred lesa, aby žili v čo najreálnejších podmienkach a pripravili ich tak na vypustenie do divočiny. Počas návštevy uvidíte, ako kŕmia malé orangutany, starajú sa o ne a pomáhajú im prežiť bez svojej skupiny. Návštevníci ich tak uvidia v reálnych podmienkach pre ich život.

 

Lagúna Bohey Dulang

Bohey Dulang je ďalším malým ostrovom pri Borneu. Jeho povrch je prevažne hornatý a vznikol vulkanickým spôsobom. Najkrajšou časťou je lagúna, ktorá je ako vystrihnutá z katalógu na exotickú dovolenku. Vyberte sa aj na túru na blízky kopec, aby ste si na ňu mohli vychutnať ešte krajší pohľad. Ten je vysoký len 353 metrov, takže vás nečaká žiadna náročná túra. Potom sa už vyberte aj na potulky samotným ostrovom. Čakajú na vás krásne vodopády, prírodné bazény na kúpanie a typické malé dedinky.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Streda, 8. máj. 2024. Meniny má Ingrida.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa