Kirgizská metropola Biškek vás vráti v čase: Každý kút stále pripomína sovietske časy

2023-12-10 00:00:00 |   |    | 

Kirgizská metropola Biškek je mestom vizuálnych kontrastov. Pri prechádzke človek neprehliadne rôzne architektonické štýly, ktoré odrážajú históriu a dedičstvo krajiny: monumentálne sochy hrdinov, vládne budovy zo sovietskej éry, ale aj novopostavené mešity či luxusné nákupné centrá. Našincov však najviac zaujmú pamiatky vybudované počas sovietskeho režimu, ktoré vás mysľou prenesú späť do minulosti.



 

Svadobný palác

Počas sovietskeho režimu nebolo náboženstvo podporované, a tak sa manželstvá museli uzatvárať formálne. Preto bol vybudovaný špeciálny palác, ktorý napodobňuje architektúru kostolov, mešít, katedrál, no bez náboženských ikon.

 

Prezidentský palác (Biely dom)

Azda najdominantnejšou stavbou v centre Biškeku je tento sedemposchodový parlament, kde sídli aj prezidentský úrad. Pred palácom sa nachádzajú dve symetrické fontány a kvetinové záhony.

 

Námestie Ala-Too

Počas sovietskych časov sa tu týčila socha Lenina, no odkedy Kirgizsko dosiahlo v roku 1991 nezávislosť, námestie pomenovali podľa hory Ala-Too, ktorá sa vypína nad mestom. Kedysi sa tu konali rôzne promenády či demonštrácie, no dnes je to najmä obľúbené miesto miestnej mládeže.

 

Osh Bazaar

Tento trh je už od roku 1983najpopulárnejším nákupným miestom domácich. Tí si sem chodia zadovážiť čerstvý chlieb, zeleninu či drogériu. Úzke uličky sú preplnené tovarom a predajcovia majú s každodennými zákazníkmi vybudované priateľské vzťahy. Trh je plný farieb a vôní. Vyzerá to tak, že toto miesto sa za roky fungovania vôbec nezmenilo a vy môžete na vlastnej koži okúsiť, ako vyzeral denný život v minulosti.

 

Mozaiky

Azda tou najkrajšou formou umenia, ktorá ostala po sovietskej ére v meste, sú farebné mozaiky. Nájdete ich na rôznych budovách či fontánach a vyobrazujú vtedajšiu ideológiu vo forme moderného umenia.

Možno sa na prvý pohľad zdá, že Biškek je šedý, symetrický či mramorový, no v meste nájdete aj veľa parkov a domácich, ktorí sa podvečer vyberú do ulíc. Deti sa zdržujú v zábavnom parku, mladí na námestí hrajú volejbal a staršie generácie na lavičkách sledujú dianie v meste pri tradičnom fermentovanom nápoji maksym, alebo si zájdu do miestnej filharmónie. Návšteva Biškeku je zaujímavou skúsenosťou a určite vás prinavráti do časov minulých.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa