FOTOREPORTÁŽ: Navštívili sme miesto, kde doteraz hovoria Ježišovým jazykom

2023-11-10 12:00:00 |   |    | 

Vitajte v meste Malúla, malebnom mestečku v Sýrii, kde sa čas zdá byť zastavený a kde stále odznievajú slová, ktorými hovoril samotný Ježiš Kristus v jazyku aramejčina.



 

Okrem jazykového dedičstva má Malúla aj ďalšie poklady na odhalenie. Nájdete tu starobylé kláštory a kostoly, ktoré svedčia o bohatej kresťanskej histórii a prinášajú pohľad na obdobie, keď toto náboženstvo začínalo svoju cestu po svete.

 

Ako znie aramejčina?

Aramejčina je semitský jazyk s bohatou históriou a rôznymi dialektami. Má charakteristický zvuk a melódiu a jedným špecifikom sú aj hrdelné hlásky. Táto reč sa šírila výhradne ústnym podaním, a aj preto pomaly vymiera. Jedným z troch miest, kde sa dodnes zachovala, je sýrska Malúla. Poďte toto jedinečné miesto preskúmať s nami.

 

Antický kláštor, ktorý sa vypína nad mestom

Kláštor Mar Sarkis bol postavený v 4. storočí ako pamiatka na rímskeho vojaka a mučeníka Sarkisa. Pre kresťanov je to pútnické miesto, kam prichádzajú nájsť pokoj a čas na sebareflexiu. Vo vnútri nájdete kaplnku, ktorá bola počas vojny úplne zničená, no dnes je zrekonštruovaná a vy si tu v tichu môžete vypočuť modlitby v aramejčine. Kláštor sa vypína v krásnom prírodnom prostredí v objatí horského pásma a ponúka nádherné výhľady do okolia.

 

Miesto, kde sa roztvorila skala na záchranu kresťanky

Miestna tradícia toto miesto spája aj so svätou Teklou, ktorá pochádzala z bohatej rodiny, no v osemnástich rokoch zasvätila život kresťanskej viere. Rodina ju však tlačila do manželstva, a tak ušla. Keď za ňou otec poslal mužov, ktorí ju mali priviesť naspäť, jedna skala v meste Malúla sa roztvorila a ukázala Tekle záchrannú cestu. Neskoršia mučenica tu žila ukrytá v jaskyni, ktorá je dnes pre ortodoxných kresťanov svätým miestom.

 

Keď len prechádzka je zážitkom

Pri objavovaní starého mesta vás upútajú šarmantné uličky, kamenné domy či malinké kaplnky na každom rohu. Keď sa zarozprávate s domácimi, radi vás priučia aramejčine. No porozprávajú vám aj príbehy z čias, keď tu panovala vojna. Väčšina domov sa tu našťastie zachovala, ale pohľady na rozstrieľaný hotel či diery po guľkách v obchodoch sprostredkujú silné emócie.

Toto miesto je ozajstný unikát. Človek sa tu cíti naozaj zvláštne. Stojí uprostred silnej komunity, ktorá si váži historické dedičstvo, pritom pozerá na sväté miesta a cíti sa ako v živom múzeu.

 

Autor: © Zoznam/Lenka & David Haring

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Štvrtok, 9. máj. 2024. Meniny má Roland.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa