Štyridsaťtisíc chrámov Thajska (3)

2010-05-03 17:00:00 |   |    | 

V minulom pokračovaní seriálu o thajských chrámoch ste sa mohli dočítať o pozoruhodnom chráme Wat Phra That Doi Suthep, Wat Mahahat a o tygriom chráme Wat Pha Luang Ta Bua.



Dnes zavítame do Chrámu úsvitu Wat Arunu, pozrieme sa do Kráľovského paláca preplneného pokladmi a cestu zakončíme v „drogovom“ chráme Wat Tham Krabok.

 

Do chrámu úsvitu – Wat Arun

Chrám Wat Arun je kráľovským chrámom prvej triedy, nazýva sa tiež Chrámom ranného svitania. Rozhodne by ste si ho nemali nechať  újsť. Aj cez spoločnosť veľa mrakodrapov dominuje chrám celej oblasti nad riekou a výhľad z jeho vysokých terás patrí k tým najkrásnejśím.Wat Arun bol postavený v 17. storočí a za svoj kráĺovský chrám a palác si ho vybral kráľ Taksin. Dôvod bol jednoduchý - práve do miest, kde chrám stál, totiž dopadali prvé ranné slnečné lúče.

Chrám spoznáte veľmi ľahko podľa pretiahnutej veže (prang) v kmérskom štýle a štyroch menších veží symbolizujúcich Mount Meru (pozemské spodobnenie 33 nebies). Na prvý pohľad vás upúta zdobenie veže, ktoré je celé z mozaiky zostavené z porcelánových štepov.

 

Nebesá a démoni v hlavnej veži

Po strmom schodisku sa dostanete k dvom terasám tvoriacim základ veže. Nebesá sú podopierané kinnari a strašidelnými yakshas – démonmi. Na jednotlivých pavilónoch prvej plošiny uvidíte sochy zobrazujúce najdôležitejšie etapy Budhovho života, na druhej štyri sochy boha Idr, ktorý tu drží stráž na chrbte trojhlavého slona Erawana. Tým by ale prehliadka končiť nemala. Okrem veže tu sú nádherné nástenné maľby z dôb panovania Ramy V. a môžete navštíviť aj Hlavnú Budhovu sochu v kaplnke, ktorú podľa starých rukopisov navrhol sám král Rama II.

 

  • Kinnari
    Kinnari je milencom a zároveň nebeským milovníkom. V Indii se tak označuje stvorenie napoly človek-napoly kôň, v Thajsku ju  reprezentuje napoly človek-napoly vták. Kinnaris „žena“ je známa svojim tancom, piesňami a básňami a je tradičným symbolom ženskej krásy, milosti a úspechu.

 

Palác plný pokladov – Kráľovský palác

Grand palác alebo tiež kráľovský (veľký) palác bol sídlom thajského kráľovského rodu až do roku 1946. Už pri prvom pohľade vás nadchne veľkoleposť tohto miesta. Pri vstupe do nej môžete byť mierne dezorientovaní, ale po chvíli si uvedomíte, že chrám má pevný rad a vy sa tak budete môcť ľahko dostať do tých najkrajších miest. Súčasťou komplexu je i Wat Phra Kaeo.

 

Do najkrajších častí paláca

Na prvej zastávke sa môžete pozrieť do Dusit Maha Prasat (korunný sál Dusit), ktorý je vôbec prvou tehlovou stavbou postavenou v tradičnom thajskom štýle. Uvidíte tu teakový trón kráľa Ramy I. V súčasnej dobe slúži ako miesto konania slávností Dňa korunovácie a tiež ako márnica, v ktorej sú vystavení príslušníci kráľovskej rodiny, než sú spopolnení na Sanam Luang.

 

  • Slušné oblečenie na nezaplatenie
    Thajčania dajú veľa na oblečenie. Či už vstúpite do akéhokoľvek chrámu alebo pamiatky, mali by ste byť slušne oblečení. Najviac táto zásada platí v Kráľovskom paláci, kde by vás okamžite vykázali, pokiaľ by ste tam prišli v kraťasoch alebo s obnaženými ramenami. Obuv musí zakrývať päty. Dodržiavanie týchto zásad je striktne kontrolované.

Ďalším miestom je Pavilon Aphonphimok, ktorý je síce malý, ale okúzľujúcí. Predtým drevená budova bola inšpirovaná kráľovským letným sídlom v Bang Pa-In. Práve sem bol kráľ dopravovaný na svojich nosidlách. Obliekol si rúcho a potom prijímal audiencie v blízkom Korunnom sále. Korunný sál (Chakri Maha Prasad) veľmi ľahko poznáte. Býva miestnymi označovaný za „cudzinca“, pretože hlavná budova postavená v imperiálnom viktoriánskom štýle je zakončená tromi pre Thajsko tak typickými vežičkami.

Na prízemí nájdete historickú zbrojnicu a strážnicu palácovej stráže. Na prvom poschodí sa okrem Korunného sálu nachádza aj prijímacia hala, v ktorej nájdete portréty dávnych kráľov. Na druhom poschodí sú uložené urny zosnulých členov kráľovskej rodiny.

Miest, kam sa v Grand Palace môžete pozrieť, je skutočne veľa. Z tých najzaujímavejších by ste určite nemali vynechať Vnútorný palác, na ktorý sa ale môžete pozrieť iba z diaľky, pretože je pre verejnosť uzavretý. Ďalej je to Phra Maha Monthien, systém troch budov tejto stavby, ktorý skrýva mnoho tajomstiev o dávnom živote kráľov. Potom tiež záhrady Siwalai alebo Sál Borophiman, ktorý voľne nadväzuje na záhrady a predtým slúžil k výcviku kráľovských slonov.

 

Drogový chrám Wat Tham Krabok

Pokiaľ sa vydáte zo Saraburi do Lopburi bude sa Wat Tham Krabok nachádzať vo vzdialenosti asi 15-20 km po vašej ľavej strane. Uvidíte rozľahlé vápencové pohorie, ktoré je už z veľkej časti odťažené. Len čo sa priblížite, uvíta vás veľká okuliarnatá hlava a vrcholy troch stúp kláštora. Okolie chrámu je ako vystrihnuté z nejakého westernu, kde sa tichými a ľudoprázdnymi ulicami preháňa vietor a skučí a plače ako poranené zviera. Pokiaľ vás tento pochmúrny vstup neodradí a vojdete dovnútra, uvidíte tu obrovské rozostavané domy, ktorých sloh je veľmi ťažko rozlúštiteľný.

Vnútri nezúfajte, pokiaľ nebudete vedieť, kam sa vrhnúť. Niekto sa vás vždy ujme a prevedie vás po tomto prazvláštnom chráme. Samotní Thajčania sa k nemu ale príliš nehlásia. Turistami je však navštevovaný veľmi často. Tichosť a pochmúrnosť tohto miesta je daná účelom tejto stavby – chodia sem na odvykaciu kúru drogovo závislí ľudia a tiež sa sem uchylujú poloilegálni utečenci Hmongu z Laosu.

 

Vracať znamená zvíťaziť

Odvykací proces môže trvať od 10 dní až po jeden mesiac a stojí cca 6000 THB. Ako prvé sa pacient podrobí lekárskej prehliadke, po ktorej už nasleduje samotná liečba pozostávajúca z miestnej špeciality – byliniek podporujúcich zvracanie.

Potom nasleduje práca v areáli chrámu, meditácia a telesné otužovanie. Ani nevadí, keď neviete jazyk, robíte to, čo ostatní. Odvykacou liečbou tu ročne prejde 700 ľudí a štatisticky (70-80%) je liečba nad očakávanie účinná, aj keď tu za celú dobu existencie zomrelo 100 ľudí. Miestny človek menom Gordon o chrámu povedal: „mŕtvi musia byť, my sme posledná  zastávka na zemi, za nami je už len peklo.“

 

Sediaci Budhovia

Kláštoru panuje gigantický dóm, po jeho obvode kruhových základov trónia obrovské skulptúry sediacich Budhov. Uprostred nájdete tri vysoké štíhle stĺpy a obrovské koleso. Všetko v okolí je rozostavané a nedorobené. Nájdete tu dvoch betónových Buddhov, amfiteáter a park s nadživotnou sochou kráľa, ktorý sleduje z výšky 50 m na svojich „poddaných“.

 

Tipy na zájazd do Thajska

Cestovná kancelária  - ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku atd. vyberá z ponuky zájazdov pre dovolenka Thajsko:

 

  • Veľký okruh severným Thajskom  Tie najkrajšie miesta severného Thajska poznáte behom 16denného zájazdu, v ktorom zavítate do paláca kráľov alebo navštívite horský kmeň Akha.
  • Veľký okruh južným Thajskom  Pulzujúca moderná metropola Bangkok v kontraste so scénickými korálovými ostrovmi a priezračne čistým morom plným života. Nenechajte si ujsť.
  • Národné parky Thajska  Prírodná krása nedotknutej džungle a malebných ostrovov v kontraste s historickou Ayutthayou, nerestnou Pattayou a rušným Bangkokom.

 

 

Zdroj/autor: Tomáš Zítka, ESO travel, reklamný článok (pozri aj Galériu)


 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa