Európa môže závidieť: Portoriko údajne ukrýva ďalší z Eiffelových klenotov

2016-09-17 00:00:01 |   |    | 

Kvôli veľkej vzdialenosti nepatrí Karibik k top dovolenkovým destináciám Slovákov. Ak sa tam však raz vyberiete a spoznáte hociktorého z jeho členov na vlastnej koži, už vám nebudú stáť v ceste žiadne prekážky. Ani dlhý let a prestupy vás neodradia od toho, aby ste preskúmali ďalšiu z jeho nádherných lokalít. Dnes je to trošku menej známe Portoriko, ktoré ponúka nádherné pláže, intenzívny vplyv španielskej kultúry a jeden tromf, ktorý môžu závidieť všetci Európania.



 

Ďalší Kolumbov objav

Prvé písomné zmienky o Portoriku pochádzajú z 15. storočia. Aj táto krajina patrí do bohatého zoznamu objavov Krištofa Kolumba. Práve po prvom osídlení Španielmi zostali na ostrove najväčšie kultúrne vplyvy, ktoré badať nielen na architektúre a spôsobe života, ale aj na reči. Doteraz hovorí väčšina obyvateľstva po španielsky, aj keď je ďalším domácim jazykom aj angličtina. Španieli mali v Portoriku dominantné slovo až do konca 19. storočia, potom ostrov prešiel pod správu USA. Smutným faktom je, že pôvodní obyvatelia boli potlačení takmer úplne do úzadia a dnes tam už nájdete skôr pestrú zmes rôznych národností ako originálnych potomkov prvých Portoričanov.

 

Eiffelov maják

Medzi Portorikom a Dominikánskou republikou sa nachádza menší ostrov Mona, ktorý administratívne patrí pod Portoriko. Na nenápadnom kúsku zeme sa nachádza jedna z najväčších turistických vzácností. Ide o pobrežný maják, ktorý je ako jediný v krajine postavený iba zo železa. Svojou kompozíciou verne pripomína Eiffelovu vežu v Paríži a preto sa hovorí o možnosti, že jeho autorom je práve strojca francúzskeho turistického magnetu. Tieto dohady však dodnes nie sú definitívne potvrdené, hovorí sa aj o konštruktérovi so španielskymi koreňmi. Domáci sa však skôr prikláňajú k prvej alternatíve, pretože vďaka tomu je maják vzácnejší a viac vyhľadávaný.

 

San Juan ako maliarska paleta

Hlavným mestom Portorika je San Juan. Zaujímavosťou je, že jeho dejiny siahajú ešte do čias pred objavením Krištofom Kolumbusom. Vtedy šlo len o menšiu usadlosť, ktorá sa však krátko po osídlení Európanmi rozrástla a práve tam vznikol prvý klasický mestský systém aj so starostami, aký poznáme na starom kontinente. Počas nadvlády Španielov plnilo mesto predovšetkým obrannú vojenskú funkciu. Kvôli tomu bolo obohnané silnými hradbami a pri mori pribudlo aj niekoľko armádnych pevností. Práve tie sa stali chránenými pamiatkami UNESCO. U cestovateľov však vedie centrum mesta, ktoré je postavené v typickom koloniálnom štýle. Každý z domov má inú farebnú fasádu a vďaka tomu pôsobí ako veľká maliarska paleta.

 

Najkrajšie pláže

Táto ostrovná krajina je známa tiež vďaka množstvu nádherných pláží. Voda okolo nich je priezračne tyrkysová a v kombinácii s úžasnou tropickou prírodou ponúka jednu z najkrajších oddychových dovoleniek. Medzi najlepšie pláže v Portoriku patria:

Vieques – nachádza sa tam najviac dovolenkových rezortov. Ide o peknú oblasť tejto krajiny, no musíte sa pripraviť na to, že v súčasnosti tam už nájdete viac turistov, takže sa nemôžete spoľahnúť na úplne pokojný oddych pri mori.

Isla Verde – pokiaľ hľadáte pri plážach veľa kvalitných služieb a chcete sa aj zabaviť, uprednostnite radšej Isla Verde. Oproti Vieques sa tu špecializujú najmä na vyplnenie voľného času. Veľkým mínusom je, že sa pomaly vytráca domáca kultúra.

Isla Culebra – ten najkrajší kút portorickej pláže nájdete na ostrove Isla Culebra. Tam sa špecializujú na ekologický turizmus, ktorý sa správa k prírode čo najšetrnejšie. Vďaka tomu sa podarilo uchovať pôvodný kolorit a najmä veľmi pokojnú atmosféru, ktorú ocení každý uponáhľaný turista.

 

Španielska kuchyňa s osobitým charakterom

Zmes cudzích kultúr je intenzívne badateľná aj v portorickej kuchyni. Veľa jedál majú rovnakých ako v Španielsku, no rozdiel je v tom, že v Portoriku obľubujú intenzívnejšie chute a vedia sa viac pohrať s používaním korenín a byliniek. Tradičnou domácou pochúťkou je aranitas, keď sa špeciálny druh zelených banánov zmieša s cesnakom a inými pochutinami a takto sa vypraží. V jedlách dominujú strukoviny na rôzne spôsoby, často konzumujú ryby a morské plody. Ako prílohu využívajú najmä ryžu. Sladkým nápojom a zároveň aj chutným dezertom je choco-coco, ktoré sa vyrába z kakaového prášku, škorice, kokosového mlieka, vanilky a cukru.

 

Tipy a triky:

Cesta: Priamy letecký spoj z Viedne do Portorika momentálne nie je. Absolvovať musíte minimálne jeden prestup v Amerike, obvykle v New Yorku. Ak nakupujete s predstihom, cena letenky je okolo 900 eur. Pri dvoch prestupoch je cena aspoň o sto eur lacnejšia. Cesta s prestupmi trvá 20 a viac hodín.

Vízum: Na vstup do krajiny potrebujete turistické víza a platný cestovný pas. Víza je nutné vybaviť si vopred.

Mena: Keďže Portoriko patrí do amerického commonwealthu, platí sa tam americkým dolárom.

Počasie: Priemerná ročná teplota je 28 stupňov. Ortuť na teplomeroch tam nikdy neklesá pod dvadsiatku. Od apríla do konca novembra je daždivé obdobie, no tieto prehánky sú väčšinou intenzívnejšie, ale krátkodobé.

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (5 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa