Ostrov Sv. Lucie – karibská romantika s množstvom prírodných atrakcií

2018-11-08 00:00:01 |   |    | 

Karibik je snom mnohých cestovateľov. Väčšina z nich sa vyberie na overenú klasiku ako Kuba, Jamajka alebo Aruba, táto oblasť však pritom ponúka oveľa viac zaujímavých miest, ktoré nie sú turisticky až natoľko vyťažené. Jedným z nich je ostrov Svätej Lucie, ktorý je známy vďaka nádhernej prírode a množstvu aktivít, ktoré vás tam privítajú.



 

Pitons

Najobľúbenejšou prírodnou atrakciou na ostrove sú dva vrchy Veľký a Malý Piton. Rozdiel medzi nimi je menej ako 50 metrov a na prvý pohľad vyzerajú ako dve identické dvojičky. Keďže majú náročný terén, nie sú bežne turisticky prístupné. Vhodné sú skôr pre skúsených horolezcov s výstrojom. Dovolenkári však milujú vyhliadku, ktorá sa nachádza presne oproti nim, vďaka čomu sa vám naskytne skvelý pohľad na ne. Kopce sa nachádzajú priamo pri pobreží a vytvárajú tak nádhernú scenériu. Vznikli lávovou činnosťou a patria k najfotografovanejším atrakciám. Zaujímavou ponukou je potápanie v tejto často Svätej Lucie. Pitons sú totiž nádherné aj pod morskou hladinou, keďže majú krásne útesové členenie s korálovou výzdobou.

 

Ostrov Pigeon

Pigeon už v súčasnosti nie je samostatným ostrovom a je súčasťou Svätej Lucie, pretože tam vybudovali umelý násyp, po ktorom pohodlne prejdete až priamo na susednú pevninu. Kedysi na ňom bola obranná pevnosť, ktorej pozostatky si môžete pozrieť aj v súčasnosti. Nachádza sa tam jeden z karibských národných parkov, v ktorom máte k dispozícii niekoľko turistických trás. Väčšina z nich vedie cez lesy, ktoré ponúkajú počas horúcich dní príjemný oddych. Na tomto mieste sa v minulosti nachádzali aj vojenské budovy, z ktorých tam už zostali len menšie ruiny.

 

Výlet do dažďového pralesa

Mnoho ľudí sa bojí výletu do divočiny kvôli tomu, že by nedokázali prejsť náročné trasy v dažďových pralesoch alebo džungliach. Na Svätej Lucii preto vymysleli zaujímavý spôsob, akým sprístupniť tieto odľahlé lokality všetkým turistom. Vytvorili špeciálnu gondolu, ktorá vyzerá ako otvorená kabínka lanovky. V každej z nich sa nachádza osem miest pre turistov a jedno pre sprievodcu, ktorý vám predstaví všetky zaujímavosti z tejto lokality. Takýmto jednoduchým spôsobom sa dostanete priamo do lona pôvodnej ostrovnej prírody a môžete si zároveň pozrieť aj rôzne divoké zvieratá. Gondola ponúka len osem jázd denne a je medzi dovolenkármi mimoriadne obľúbená. Domáci tour operátori ponúkajú na tento výlet zaujímavé spojenie so spúšťaním sa na lane ponad túto nádhernú prírodu.

 

Ostrovné vodopády

Lesné oblasti na Svätej Lucii skrývajú mnoho prekvapení. Turisticky vyhľadávanou atrakciou sú rôzne vodopády, ktoré nájdete na viacerých miestach ostrova. Najznámejší je Diamantový vodopád, ktorý steká po skale zafarbenej termálnymi minerálnymi vodami. Toto nádherné miesto je súčasťou rozsiahlej botanickej záhrady s exotickými kvetmi. Na ostatných miestach sú pri nich malé jazierka, v ktorých sa môžete počas výletov okúpať. Ak sa v lesoch nevyznáte, radšej tam choďte v spoločnosti sprievodcov, pretože niektoré chodníčky sú bez označenia a ľahko by ste sa tam stratili.

 

Castries

Hlavným mestom ostrova je Castries. Keďže jeho historické centrum v minulosti vyhorelo, nepodarilo sa uchovať žiadne pôvodné budovy. Väčšina z nich je preto postavená v modernejšom koloniálnom štýle. Castries však istotne navštívte kvôli jeho prístavu. Domáci jachtári vás radi prevezú popri pobreží a vezmú vás aj na pláže, ktoré sú ťažšie dostupné a ponúkajú viac súkromia. V hlavnom meste sa nachádza hlavný ostrovný trh. Na ňom si zaobstaráte originálne ručne robené suveníry, ktoré nadväzujú na pôvodnú kultúru. Kúpite tam taktiež rôzne miestne koreniny a nenechajte si ujsť možnosť vyskúšať pochúťky z čerstvo ulovených rýb.

 

Jazda na koni po pláži

Pláže na Svätej Lucie sú najmä pieskové. Na niektorých častiach tvoria pobrežie útesy, ktoré podčiarkujú prírodnú rozmanitosť tohto ostrova. No na pláži nemusíte po celý čas len oddychovať. Môžete si objednať jazdu na koni, počas ktorej sa prejdete priamo popri pobreží. Sprievodca vás zavedie do krásnych lokalít, ktoré vám pripravia tú najromantickejšiu časť dovolenky. Počas niektorých dní robia špeciálnu šou, počas ktorej sa vám pár jazdcov predvedie v krátkom predstavení s koňmi.

 

Tipy a triky

Cesta: Najlepšie letecké spojenie máte cez Londýn. Odtiaľ lieta na ostrov Svätej Lucie priama letecká linka. Cesta trvá približne 9 hodín. Cena spiatočnej letenky v hlavnej sezóne a bez akcie sa pohybuje okolo 1000 eur.

Doprava na ostrove: Na Svätej Lucii sa jazdí na ľavej strane. Pre zapožičanie auta potrebujete miestny vodičský preukaz, ktorý dostanete na tunajších úradoch hneď po predložení slovenského oprávnenia na šoférovanie áut.

Víza: V prípade dovolenky Slováci nepotrebujú pre vstup do krajiny žiadne víza. Ak by bol váš pobyt dlhší ako 90 dní alebo by ste tam šli kvôli pracovným povinnostiam, mali by ste požiadať o víza pre krátkodobé pobyty. Na ich získanie sa musíte po príchode do krajiny preukázať spiatočnou letenkou a platným pasom.

Počasie: Celoročne sa tam teploty pohybujú nad 27 stupňov a vládne tam príjemné počasie. Rizikové obdobie je od júna do októbra, kedy je vyššie riziko častých zrážok. Na jeseň môžu ostrov postihnúť hurikány, ktoré však nie sú až natoľko silné ako napríklad v oblasti Kuby.

Mena: Na ostrove sa platí východokaribskými dolármi. Sto miestnych dolárov stojí približne 31 eur.

Bezpečnosť: Pohyb po krajine je bezpečný a pokojne môžete cestovať aj sami. Kriminalita je tam na nízkej úrovni.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa