Tanec Polynézaniek zažijete na ostrove Tonga

2012-11-25 14:00:00 |   |    | 

Je to krajina, kde v nedeľu počujete len údery zvonov, pretože nekompromisný sabat drží všetkých v pokoji doma. Obyvatelia ostrova prví na svete vidia každé ráno východ slnka, pri pláži sa vlnia krásne miestne ženy a poskakujúce delfíny s veľrybami. Medzi stromami poletujú „okrídlené líšky“. To je tichooceánska Tonga, krajina, kde hodinky dávno vyšli z módy a kde sa snúbi polynézska kultúra so západnými módnymi trendmi.



Kresťanstvo a hip hop?

Je nedeľa ráno, prvé slnečné lúče ľahko šteklia prebúdzajúcu sa krajinu a tonžskí obyvatelia pomaly vstávajú. Za niekoľko okamihov zazvonia prvé zvony, ktoré začnú zvolávať veriacich na prvú rannú omšu. Všetky obchody sú zatvorené, na plážach ani plavčíka neuvidíte a jediný, kto dnes pracuje, je kňaz a hotelový personál.

Pokiaľ prídete do Tongy práve v tento čas, pravdepodobne budete mierne prekvapení. Tichooceánsky luxus si asi každý turista predstavuje trochu inak. Tonga je ale štátom, kde má kresťanstvo veľmi silnú tradíciu a teda nedeľný odpočinok je tu dlho dodržiavaným štandardom.

Okrem vyznávania tradičných hodnôt je však Tonga i krajinou veľmi modernou. Za všetko hovoria napríklad súčasné hudobné trendy. Najpočúvanejšou hudbou je tu hip hop, ktorý remixuje  i Beethovenovu 5. symfóniu. Hlavným dôvodom tohto zamerania je pravdepodobne veľmi mladá populácia. Na Tonge totiž vyše 55 percent obyvateľstva ešte nedosiahlo vek 25 rokov.

Nielen hip hop ide mierne do kontrastu s miestnou vierou. I niektoré starodávne tradície si protirečia s kresťanským učením. Typickou miestnou tradíciou je napríklad pitie kávy, špeciálneho alkoholického nápoja. Piť môžu len muži a tí sa pred „svätým písmom“ schovávajú do miestnych barov dúfajúc, že ich „oko božie“ neuvidí.

 

Stonehenge na oceánsky spôsob

Keď sa trochu usadíte a vsiaknu do vás miestne zvyklosti, určite sa vydajte na výlet, pretože miest na objavovanie tu je skutočne mnoho a presedieť celú dovolenku na pláži by bola škoda. Tonga je kráľovstvo, ktoré sa skladá zo 171 ostrovov. Väčšina z nich je neosídlených a tak otvárajú obrovské možnosti pre vášho dobrodružného ducha.

 

  • Cestovný „ne-poriadok“

Pokiaľ budete chcieť vyraziť na výlet autobusom, vedzte, že poctivého cestovného poriadku sa tu nedočkáte. Autobusy sa tu totiž neriadia časom, ale ľuďmi. Autobus vyjde zo zastávky len vtedy, keď vodič uzná, že je jeho vozidlo už dostatočne zaplnené.

 

Hlavným súostrovím krajiny je Tongatapu, na ktorom sa tiež nachádza hlavné mesto Nuku'alofa. Tu môžete navštíviť dva nádherné chrámy - Baziliku sv. Antonína z Paduy a Katedrálu Panny Márie. Za návštevu stojí i miestny belostný Kráľovský palác, ten je však bohužiaľ pre turistov uzavretý. Nemenej zaujímavé je tiež okolie tejto lokality. V blízkosti krásnych piesočných pláží sa nachádzajú kokosové a tekvicové aleje, malé dedinky sú zhmotneným pokojom, kde je kostolov viac než domov a výslednú idylku ešte podtrhávajú prasce, ktoré voľne pobehujú medzi stavbami.

Turistickým lákadlom sú i miestne staroveké pamiatky. Je ich tu najviac v celom Pacifiku. Primárny záujem budí obrovský 40 tonový oblúk Maui Trilithon, ktorý tvoria tri koralové kvádre. Niet divu, že sa tento historický artefakt často považuje za oceánsky Stonehenge.

 

Keby líšky mali krídla

K ďalším pozoruhodným destináciám Tongy patrí oblasť Lifuky, kde je najznámejšia pláž Foa. Miestne morské zákutia ponúkajú bohaté možnosti šnorchlovania a potápania pri krásnych koraloch. Tiež sa tu môžete previezť napríklad na kajaku alebo len relaxovať na pokojných piesočných plážach.

 

Oproti tomu oblasť Eua je výrazne akčnejšia. Hlavnou dominantou tu nie sú „béžové piesočné koberce“, ale dažďový prales, cez ktorý vedú pre prechádzky vhodné chodníky pozdĺž vysokých útesov a cez mnohé lesné jaskyne. Ak budete mať šťastie, narazíte tu i na najväčšieho lietajúceho cicavca. Žije tu totiž kaloň tonžský, ktorý je veľmi podobný netopierovi, ale hlavu „zdedil“ skôr po líške. Preto sa mu tiež niekedy hovorí lietajúca líška. Jeho rozpätie krídel dosahuje až jeden a pol metra. 

 

Cestovná kancelária ESO travel, špecialista na Kubu, Keňu, Thajsko, Srí Lanku, atď., vyberá z ponuky dovolenka Oceánia:

 

  • Tonga: Pokojné stredisko s 12 bungalovmi sa nachádza na ostrove Foa, koralové útesy v blízkosti rezortu; vzdialenosť 45 minút letecky z hlavného mesta Nuku’alofa.
  • Fidži: Užite si niekoľko dní na Fidži na južnom pobreží hlavného ostrova Viti Levu - takzvaný Coral Coast. Ľúbezný hotel je situovaný v tropickej záhrade, len niekoľko krokov od bieleho piesočného pobrežia.
  • Nový Zéland od Severu k Juhu: Príroda tejto krajiny je nesmierne pestrá. Divoké pobrežie, pláne pokryté zelenými kobercami so stádami oviec. Hory a ľadovce či azúrové jazerá.

 

 

Zdroj/autor: Petra Novotná, ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.5/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa