Vilnius a Trakai - imponujúce miesta, nielen pre neskorý západ slnka

2011-09-06 12:20:00 |   |    | 

LITVA - Aj toto je jedna z vecí, ktorá nás odlišuje od Litvy a jej hlavného mesta Vilnius. Zalesnená, ale prevažne rovinatá krajina sa nachádza severnejšie ako Slovensko, preto sa večerné prechádzky môžu kvôli príjemnému svetlu pokojne predĺžiť. Už v apríli a v máji tu slnko zapadá okolo deviatej večer, v lete okolo desiatej hodiny. Je to príjemná zmena, ktorú uvítate, ak Vilnius navštívite.



Litva je jeden zo štátov bývalého ZSSR. Sochy na moste v návštevníkovi evokujú toto obdobie.

Všetko ostatné, čo Vilnius ponúka, posunie sochy na moste do úzadia a vy zabudnete, že Vilnius bol kedysi dávno v Zväze republík. Dnes je to moderné mesto s nádychom atmosféry veľkomesta.

Na brehoch rieky posedávajú miestni obyvatelia, deti a mládež sa tu stretávajú. Večer trávia čas pod holým nebom v sprievode hudby a cez deň sa tu hrajú kolektívne športové hry.

Ak budete vo Vilniuse cez víkend, nebuďte prekvapení, ak uvidíte na týchto miestach chodiť po mostoch nevesty. Patrí to k tradícii. Na Slovensku prenáša nevestu ženích cez prah dverí, vo Vilniuse nevesta v svadobných šatách prechádza cez most. Takýto je život popri rieke, ktorá preteká cez Vilnius.

V meste nechýbajú ani nákupné centrá  či obchody na pešej zóne. Platíte litovskou menou – litovský litas. Ak čakáte, že sa dohovoríte po rusky, áno, dohovoríte. Asi tak, ako na Slovensku. Ruský jazyk sa tu tiež učili povinne v škole.

Úradným a aj používaným jazykom je litovčina. Prekvapí vás, ak zistíte, že nápisy v meste, na budovách a reštauráciách obsahujú veľa písmen s mäkčeňmi, ako je tomu aj v slovenčine. A nikde žiadna azbuka.

Ikonou mesta je majestátna katedrála. Jej obrázky sú na každom suveníre, na každej pohľadnici. Ak ju chcete vidieť, zájdite do historického centra. Rímskokatolícka katedrála svätého Stanislava a Vladislava je dominantou rozľahlého námestia. Pôsobivé fotky si urobíte aj o deviatej - desiatej večer.

Živú večernú atmosféru si vychutnáte prechádzkou po historickom centre na ceste ku katedrále. Patria k nej kaviarničky, otvorené obchody so suvenírmi, hudba a tanec aj na ulici, obyvatelia oddychujúci v parku na lavičkách či prechádzajúci sa po uliciach. 

V srdci historického Vilniusu nájdete veľa zaujímavých budov a najmä veľa kostolov rôznych architektonických štýlov. Úzke uličky, červená Gediminisova veža, týčiaca sa vysoko nad mestom a patriaca tiež medzi dominanty mesta, a mnohé ďalšie miesta stoja za návštevu. Centrum mesta patrí do zoznamu UNESCO.

Ak ste vo Vilniuse, nemôžete vynechať návštevu len niekoľko kilometrov vzdialeného mestečka s názvom Trakai. Toto malebné miesto obklopené prírodou si vás získa. Nachádza sa tu niekoľko jazier.

V horizonte jedného z nich sa na polostrove vypína červený hrad s rovnomenným názvom. Dostanete sa k nemu po moste ponad jazero. Na pravej strane od mosta sú rôzne atrakcie pre deti, na ľavej strane sú obchodíky so suvenírmi a reštaurácie. Kúpiť si tu môžete aj jantár, charakteristický pre Litvu.

Po jazere sa dá plaviť na loďkách. Ak prejdete cez most, prídete k samotnej majestátnej pevnosti červeného hradu Trakai s historickým múzeom. Môžete sa poprechádzať po hrade a okolo neho, oddýchnuť si na lavičke alebo sa kochať pohľadom na okolitú prírodu.

Jedinečné spojenie prírody, jazier, hradu, mostu cez jazero, obchodíkov, reštaurácií a atrakcií pre deti robí Trakai príťažlivým pre jeho návštevu. A jeho krásu si môžete naplno vychutnať približne od apríla do augusta aj neskoro večer.

 

Zdroj/autor: Eva Hradiska, drom

Foto: Eva Hradiska

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
3.8/5 (4 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa