Doteraz neobjavený dovolenkový raj: Bosna a Hercegovina ponúka krásne more, chuť orientu a nízke ceny

2018-04-19 00:00:01 |   |    | 

Keď sa povie Bosna a Hercegovina, väčšina z nás si predstaví hlavné mesto Sarajevo ako dejisko letnej olympiády ´84, slávny most v Mostare a Srebrenický masaker. Táto balkánska krajina má však aj jedno prímorské letovisko a množstvo zaujímavostí vo vnútrozemí. Mirka Katonová sa ich rozhodla preskúmať.



 

Idúc po jadranskej magistrále väčšina ľudí ani netuší, že kúsok od Dubrovníka išli z Chorvátska do Chorvátska cez mesto Neum, ktoré patrí k Bosne a Hercegovine. Kedysi tu stála len jedna unimobunka a pohľadný bosniansky policajt, takže ste si ani nevšimli, prečo musíte 10 minút stáť. Na unimobunke síce bola nálepka veľkosti A4 s nápisom „Federacija Bosne i Hercegovine“, pokiaľ ste ale nezastali priamo pred ňou, určite ste si ju nevšimli. Nedávno však túto unimobunku odstránili a urobili tu skutočný granični prijelaz. Teraz už zaregistrujete, že ste v inom štáte. Vitajte v Bosne a Hercegovine a jej jedinom prímorskom letovisku Neum, plnom apartmánových domov a hotelov, nad ktorým tróni moderný kostol.

Na toto miesto ma priviedla zvedavosť a predsudky Slovákov. Ani míny, vojna, Srebrenický masaker a moslimovia ma neodradili. Ubytovali sme sa v jednom z apartmánových domov a za ubytovanie s výhľadom na Jadran na najvyššom poschodí sme v porovnaní s Chorvátskom zaplatili asi polovičnú (ak nie tretinovú) cenu. „Šta više trebate?“ Nič viac nepotrebujete. Spať máte kde, pod oknom obchodík, kde niekoľko žemlí spojených do tvaru kruhu nazývali chlieb, za rohom reštaurácia, vonku 40 stupňov, slnko svieti, voda láka.

Majiteľka povedala, že „U Neumu nema ništa, sve je unutar“, teda, že v Neume okrem kostola nič nie je a za všetkým treba cestovať do vnútrozemia. Večer sme si to teda išli overiť. Na promenáde bolo prekvapivo rušno - stánky, sladoled, restorani, kafići otvorené, hudba hrala a všade sa motalo množstvo ľudí. Zatiaľ nikde žiadna mína, vojna ani moslimovia. Dokonca sme sa rozhodli zúčastniť koncertu miestnej star Igora Cukrova, ktorý sa na nás usmieval z každej druhej budovy. Pozabudnúc na to, kde sme a aká je tu mentalita, sme mierne rozčúlení po 2 hodinách odišli domov. Nikto totiž netušil, kedy sa hviezda večera dostaví a napokon sme si ju radšej vypočuli z balkóna.

Na ďalší deň sme išli okúsiť miestny Jadran. Pláž veľmi podobná tým, ktoré nájdete v Chorvátsku. More čisté, slané asi ako na Istrii, pozvoľný vstup. Ideálne pre starších ľudí a deti. Cez víkend trochu tlačenica, ale veľmi príjemné prostredie. V obchodíkoch a reštauráciách pokojne môžete platiť eurami, kunami a aj bosanskou konvertibilnou markou (1 eur = asi 1,96 BAM). Miesto je ideálne na pokojnú dovolenku, keď si chcete užiť more. Čaro tejto krajiny však skutočne spoznáte, až keď sa vydáte do vnútrozemia. Najlepšie je ísť z Bosny do Bosny cez Chorvátsko – hraničný priechod Opuzen. Než k nemu dorazíte, prejdete deltou Neretvy s typickými kanálikmi a políčkami.

Rieka vás bude sprevádzať až po centrum Hercegoviny, mesto Mostar. Za Opuzenom to začína. Polia sa zmenšujú, skaly sa načahujú k oblakom, pomedzi ne sa prediera tyrkysová Neretva po pravici sprevádzaná asfaltkou. Okolo vás len príroda a kde-tu nejaký zabudnutý domček, minaret či mešita. Keď budete prechádzať okolo kompletne zachovaného mestečka z Osmanskej doby Počitelj, na chvíľu zauvažujete, či náhodou necestujete časom.

Prejdete niekoľko dedín, až dorazíte do Mostaru – mesta plného rozporov. Centrum pamätá Osmanov (fascinuje vás), niektoré budovy nesú stále stopy po vojne (bojíte sa) a okolo vás prefrčí autobus, za ktorý by sa nehanbili ani v najvyspelejších štátoch sveta (žmolíte si oči, či ste dobre videli). Nechápavo krútite hlavou, lebo vám to všetko akosi nejde dokopy. Po chrbte vám behajú zimomriavky, v hlave mierny chaos, ale tá záhadná krajina vás stále viac a viac priťahuje a pohlcuje.

Na čaršiji (časť mesta s obchodmi) vás ohúri množstvo stánkov so suvenírmi, o akých sa vám ani nesnívalo. Čibuk, ćilim, amajlije, džezve, čakšire, djerdan, fildžani, fes, mindžuše (fajka, koberec, amulet, nádoba na prípravu kávy, nohavice, náhrdelník, pohár, čiapka, náušnice) - všetko, čo potrebuje Šeherezáda, aby sa obliekla a zariadila si dom. Všetko sa leskne, hýri farbami. Typický arabský svet. Medzi davmi turistov občas spozorujete aj zahalené ženy. Keď sa konečne dostanete k ćupriji, teda mostu, čo je najväčšia atrakcia tohto mesta, nečudujte sa, ak niekto odrazu prelezie zábradlie a zoskočí do Neretvy. Je tu totiž sídlo športového klubu skokanov do vody.

Určite stojí zato navštíviť aj mestečko Blagaj, kde je tekija (moslimský kláštor) a prameň rieky Buny, ku ktorému vás odvezú na člne. Ak ste veriaci, nezabudnite na Medjugorje a množstvo menších pútnických miest v horách nad Neumom. A ak máte radi prírodu, určite nevynechajte vodopád Kravica a takisto prírodnú rezerváciu Hutovo Blato.

V Bosne ste neboli, ak si aspoň raz nedáte pravú bosniansku kávu z džezvy a fildžanurahatlukom (druh sladkosti), burek (druh pečiva), baklavu (druh dezertu) alebo musaku (jedlo z mletého mäsa), nekúpite si aspoň miniatúrneho somárika alebo Aladinovu lampu a nevojdete aspoň do jednej mešity. Nič z tejto Bosny v Neume nenájdete. Preto domáci hovoria, že tam nič nie je.

Krása Bosny sa vám pomaly začne odhaľovať, čím ďalej budete od pobrežia. Stále si však zachová to rúško tajomstva, ktorému keď podľahnete, usídli sa vo vašej hlave ako chrobák. Bosny a Hercegoviny sa báť netreba. Je priateľská, vrúcna a srdečná. Takmer celá plocha štátu je odmínovaná. Moslimovia sú tu veľmi prívetiví a nebyť mešít, ani nemáte pocit, že ste v moslimskej krajine. Vyberie si každý – milovníci mora, prírody, histórie, dobrej kávy aj lahodných sladkostí.

 

Text: Miroslava Katonová / A-trips

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
4.6/5 (36 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa