Nová atrakcia v Londýne: 90 minút v úlohe Sherlocka Holmesa

2018-08-10 12:00:00 |   |    | 

Tak jednoduché, drahý Watson! Myslíte si, že aj vy vyslovíte po návšteve novej atrakcie túto legendárnu vetu, alebo vás poriadne potrápi a neprídete na správne odpovede? V Londýne sa môžu milovníci Sherlocka Holmesa tešiť na originálnu zábavku. V escape room projekte si vyskúšajú vyriešiť niektoré z prípadov tohto excentrického detektíva.



 

Mycroft a tvorca Sherlocka z BBC

Vo svete nájdete niekoľko podobných atrakcií, ktoré sú inšpirované prípadmi svojského Holmesa. V Londýne však tento rok otvorili jedinú oficiálnu únikovú miestnosť 221b The Game Is Now, ktorá má navyše veľmi zaujímavé pozadie. Jej tvorcami sú totiž dvaja ľudia, ktorí sú priamo spojení so seriálom Sherlock, ktorý natáčala televízia BBC a v hlavnej úlohe sa blysol Benedict Cumberbatch. S týmto nápadom prišiel najprv Steven Moffat, ktorý je spolutvorcom tejto série a zároveň je členom tímu, ktorému sa vkusne podarilo preniesť viktoriánskeho hrdinu do súčasnej doby. Na pomoc si prizval seriálového kolegu Marka Gatissa, ktorý je fanúšikom známy z úlohy Sherlockovho brata Mycrofta. Ten sa navyše taktiež podieľa na scenároch obľúbených príbehov.

 

Od mudrovania k činom

Hlavným dôvodom vzniku tejto atrakcie bolo vyzvanie fanúšikov na vyskúšanie si ich schopností. Niektorí si myslia, že pri zapnutí kúska logiky sa dajú Sherlockove prípady vyriešiť veľmi hravo. Preto pre nich pripravili skúšku v realite, kde už nemusia mudrovať a na vlastnej koži si otestujú, ako ťažké je rozlúsknuť niektoré tajomstvá. Úniková miestnosť vysiela preto medzi ľudí súrnu prosbu o pomoc. Londýn vraj potrebuje Sherlocka, ale ten sa momentálne stratil v niektorom z jeho prípadov. Preto prídu na scénu jeho pomocníci, ktorí tieto úlohy vyriešia za neho. Jednotlivé hádanky sú len inšpirované knižnou predlohou, nie sú jej vernou kópiou. Znalci Sherlockových príbehov by totiž bez akejkoľvek námahy prišli na riešenie a pokazila by sa tak atmosféra celej hry.

 

So seriálovými hercami

Dvojica tvorcov využila svoje postavenie, vďaka čomu sa im podarilo nahovoriť na spoluprácu pár seriálových kolegov. Tí nahrali špeciálne videá, ktoré majú hráčom pomôcť, ale v niektorých prípadoch ich môžu naopak ešte viac zamotať. Každý člen tímu sa musí sústrediť na odhalenie jednotlivých signálov, riešenie úloh a popri tom musí premýšľať aj nad informáciami, ktoré dostane prostredníctvom takýchto odkazov. Natáčanie videí situovali do priestorov, ktoré majú evokovať známu seriálovú atmosféru a použili podobné kostýmy, aké poznáme z televíznych obrazoviek. Vďaka tomu sa im podarilo uchovať autentickosť a zvýšiť tak hodnotu tejto atrakcie. Originálne sú aj samotné priestory. Únikové miestnosti totiž pripomínajú Sherlockovu pracovňu a byt.

 

Tajné miesto

Priestory tejto novinky sú momentálne pripravené pre skupiny štyroch až šiestich ľudí. Tento ideálny počet sa snažia do budúcnosti upraviť, aby niektoré prípady mohli riešiť aj jednotlivci alebo menšie skupiny. Pokiaľ by ste zložili menší tím, nie je to problém, ale proces hádania môže byť pre vás o niečo ťažší. Skupiny nad šesť ľudí však nie je možné pustiť dnu kvôli priestorovým možnostiam. Cena za jedno hádanie je 324 libier, pri plnom obsadení to predstavuje 54 libier na osobu. Pokiaľ by vás bolo menej, táto suma sa rozráta iba medzi zúčastnených hráčov. Do 221b The Game Is Now je nutná online rezervácia vstupeniek. Jej tvorcovia totiž nechali niektoré veci zahalené rúškom tajomstva a neprezradili, kde sa táto atrakcia konkrétne nachádza. Odhalili iba jeden detail o lokalite, podľa ktorej je hra situovaná priamo v centre. Po objednaní dostanete bližšie informácie o vašom presune.

 

90 minút napätia

Autori hry vyžadujú od svojich zákazníkov dôsledné dodržiavanie časov. Ak by ste meškali, narušilo by to plán ďalších skupín, preto nie je možný neskorý vstup do miestnosti. Jedno hádanie trvá 90 až 100 minút a vy budete počas neho prechádzať rôznymi levelmi. Keď vylúštite jednu záhadu, vzápätí vám ponúknu ďalšiu. Momentálne je k dispozícii päť miestností, takže si takto môžete zorganizovať súťaž medzi jednotlivými tímami. Pokiaľ by sa vám nepodarilo vašu záhadu až dokonca uhádnuť, po tomto čase sa úniková miestnosť otvorí a vy ju musíte opustiť. Keďže hra má množstvo interaktívnych prvkov, mali by ste byť pohodlne oblečení a najmä dámy nemajú mať topánky s vysokými podpätkami. I keď sa v areáli nachádza niekoľko tímov, počas hádania sa nestretávate a ste v kontakte len so svojimi spoluhráčmi. Po jej skončení si ešte môžete posedieť v bare, ktorého interiér je zasadený do éry Sherlocka Holmesa.

 

Len deti nad 10 rokov

Táto atrakcia je vhodná aj pre rodiny s deťmi, ale platia tam určité limity. Autori neodporúčajú, aby šli do miestnosti hráči mladší ako 10 rokov. Hádanky sú pre nich ešte ťažké a v uzavretom priestore by mohli spanikáriť, kvôli čomu by sa všetko predčasne ukončilo. Mladí ľudia vo veku do 18 rokov môžu únikovú miestnosť navštíviť len v sprievode dospelých. Do tejto atrakcie môžu ísť aj tehotné ženy, nie je v nej nič nebezpečné alebo strašidelné, ale vstupujú tam na vlastné riziko. Pre zodpovedanie úloh by ste mali dobre rozumieť čítanému textu v angličtine, nie je nutné, aby ste túto reč ovládali plynule na vynikajúcej úrovni. Hra zatiaľ nie je k dispozícii v iných jazykoch.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Facebook / 221b The Game Is Now
Zdroj: David

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa