FOTO Zámok princeznej Diany: Víkend v luxuse vás nemusí stáť ani cent

2016-06-29 00:00:01 |   |    | 

Zámok, kde až do svadby žila obľúbená princezná Diana, je každoročne cieľom množstva návštevníkov.Tí mohli doteraz Althorp House obdivovať len počas krátkej prehliadky, dnes v ňom však už môžu stráviť celý víkend. Hoci sa ceny za prenájom šplhajú do astronomických výšok, vás to nemusí to stáť ani cent!



 

Princezná Diana žila až do svadby s následníkom trónu princom Charlesom na rodinnom panstve v Althorpe v Northamptonshire, asi 120 kilometrov od Londýna.

Dedina Althorp sa spomína už v roku 1377, kedy ju obývalo asi 50 ľudí. Do majetku Spencerovcov sa dostala v roku 1508, keď ju odkúpil John Spencer a vybudoval  si honosné sídlo. To v roku 1688 nahradil komplex budov, ktoré tu stoja dodnes.

Althorpské panstvo tvorí 28 budov. Centrom je klasický tudorovský palác s 90 izbami, veľkou vstupnou halou, niekoľkými reprezentatívnymi sálami a obrazárňou, kde  môžete vidieť aj dielo známeho maliara Anthonyho van Dycka. Zachovala sa aj sokoliareň, dom záhradníka či stajne.

Budovy obklopuje nádherný park zo 17. storočia. Na malom ostrovčeku uprostred Oválneho jazera v ňom navždy odpočíva princezná z Walesu.

Doteraz ste mohli jej hrob navštíviť len v júli a auguste, kedy bolo panstvo otvorené pre verejnosť. Karen Spencerová, tretia manželka Dianinho brata grófa Charlesa, však zámok dočasne zmenila na hotel pre štedrých darcov. Tí za víkendový prenájom nehnuteľnosti zaplatia až 25 000 libier (cca 30 tisíc eur). Suma však poputuje na dobré účely - prostredníctvom nadácie Karen Spencerovej sa využije na podporu sirôt (najmä v Nikarague).

Šancu spoznať miesta, kde trávila obľúbená princezná detstvo, však teraz majú aj obyčajní smrteľníci. Až 6 z nich totiž môže víkend pre dvoch vyhrať. Prvá alternatíva je pre našinca trochu náročnejšia – treba vyzbierať na spomenutú nadáciu najviac peňazí, prípadne získať najvyšší počet prispievateľov. Druhou možnosťou je však zaujať porotu svojou esejou alebo videom. To už stojí za pokus, čo poviete?

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: geograph.co.uk, facebook
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (8 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa