Dovolenka v Albánsku: 7 tipov na skvelý fakultatívny výlet

2019-08-05 00:00:01 |   |    | 

Albánsko u slovenských dovolenkárov vyhráva vďaka veľmi priaznivým cenám a stále sa zlepšujúcim službám. Krásna neprebádaná krajina je priam stvorená na zaujímavé výlety, ktoré vám zabezpečia množstvo pekných spomienok.



 

Apollonia, Vlora, Orikum

Na tomto výlete sa pozriete hneď na tri zaujímavé miesta. Prvým z nich je historická pamiatka Apollonia. Antické mesto založili v 6. storočí pred Kristom, keď túto oblasť kolonizovali Gréci. Okrem domov pre nových obyvateľov a verejných budov tam položili základy známej filozofickej školy. Podľa dostupných informácií tam mal kedysi dokonca študovať cisár Augustus. Dodnes sa podarilo uchovať niekoľko vzácnych ruín, ktoré prezentujú zaujímavú antickú architektúru. Približne v rovnakom čase založili mesto Vlora, ktoré sa nachádza pri krásnej časti balkánskeho pobrežia. Svojou atmosférou pripomína juh Francúzska. V centre sa nachádza vzácna mešita a múzeum s archeologickými pamiatkami. Orikum je menšie pobrežné mestečko s archeologickým parkom. V jeho blízkosti sa nachádza kostol Marmiroi, ktorý je zdobený dobovými freskami.

 

Durrës a liehovar Skanderberg

Aj druhé najväčšie mesto v krajine postavili v minulosti Gréci. Durrës je už dnes viac známe ako obľúbené letovisko s krásnymi plážami. V jeho centre však nájdete viacero historických zaujímavostí. Nachádza sa tam napríklad Benátska veža, ktorá bola kedysi súčasťou mestského opevnenia. To zohrávalo v dejinách veľmi dôležitú úlohu, pretože kedysi sa tam nachádzal veľký prístav, cez ktorý mohli do Durrësu preniknúť rôzni nepriatelia. V uliciach mesta sa odráža talianska, grécka, ale aj arabská kultúra. Nájdete tam známu mešitu, ale aj amfiteáter, kde sa kedysi usporadúvali zápasy gladiátorov. V meste sa nachádza tiež liehovar Skandergerg, ktorý založili v roku 1933. Po prehliadke si môžete kúpiť suvenír v podobe ich slávneho brandy.

 

Národný park Dajti

V blízkosti Tirany leží krásny národný park, ktorý vyhľadávajú milovníci turistiky. Pokiaľ sa tam chcete vybrať na dlhšiu túru, informujte sa o možnostiach miestnej dopravy. Tak budete mať väčší priestor na organizovanie vlastných vychádzok do rôznych zákutí parku. Ak sa chcete iba poprechádzať po nižšie položených chodníčkoch a najmä sa vybrať na jazdu päťkilometrovou lanovkou s najkrajšou vyhliadkou v Albánsku, objednajte si fakultatívny výlet. Počas neho sa vyveziete až na vrchol vrchu Dajti a potom sa v poobedňajších hodinách prejdete po malých dedinkách v okolí parku.

 

Berat

Do Beratu sa môžete vybrať buď na samostatný fakultatívny zájazd, alebo si vyberiete spojenie s mestom Durrës. Nachádza sa pri rieke Osum a patrí k najstaršie osídleným oblastiam v krajine. Vďaka netradičnej architektúre sa Berat dostal aj na zoznam UNESCO. Vybudovali ho totiž na kopci, takže jednotlivé ulice na seba kaskádovo nadväzujú a vytvárajú tak zaujímavý pohľad na všetky budovy v centre. Kvôli tomu ho prezývajú aj „mestom tisícich okien“. Berat púta pozornosť aj prepojením kresťanskej a moslimskej tradície, keďže po prechode cez most sa ľahko dostanete z moslimskej do kresťanskej časti. Nachádza sa tam pevnosť zo 14. storočia, z ktorej je pekný výhľad na okolie. V centre sídli niekoľko múzeí. To najznámejšie prezentuje prácu populárneho albánskeho maliara Onufriho.

 

Tirana a Kruja

Ďalšie zaujímavé spojenie prichádza s mestami Tirana a Kruja. Metropola Albánska je známa svojou živou atmosférou. Domáci akoby chceli zabudnúť na ťažké dejiny, ktoré sa spájajú najmä s obdobím komunizmu, preto sa radi bavia, sú ústretoví a hostí vítajú s otvorenou náručou. V meste sa nachádza významné etnografické múzeum s množstvom vzácnych vykopávok a vystavených exemplárov. Charakteristickou atrakciou je hodinová veža z 19. storočia. Druhá polovica výletu vedie do historicky cenného mesta Kruja. To bolo rodiskom známeho národného hrdinu Gjergja Kastrioti Skanderbega, ktorý viedol dlhý boj voči Osmanskej ríši. V súčasnosti sa tam nachádza historický hrad a obľúbenou zastávkou je aj návšteva bazára, kde si môžete nakúpiť všetko od remeselníckych výrobkov až po miestne potraviny.

 

Skadar a Lezhë

História Albánska je úzko spätá s viacerými európskymi, ale aj arabskými kultúrami. Vďaka tomu tam môžete navštíviť široké spektrum pamiatok, ktoré ponúkajú rôzne pohľady na dobovú architektúru. Mesto Lezhë je úzko spojené s už spomínaným národným hrdinom Gjergja Kastrioti Skanderbegom, ktorý tam zomrel a domáci obyvatelia mu postavili mauzóleum. V Skadare sa nachádza niekoľko vzácnych ruín a archeologické múzeum. Mesto je známe aj vďaka najväčšiemu katolíckemu kostolu v krajine.

 

Pogradec a Ochrid

Na hraniciach s Macedónskom môžete navštíviť jednu z najobľúbenejších prírodných atrakcií. Ochridské jazero je známe vďaka viacerým kostolom v typickom balkánskom štýle. Počas tohto výletu navštívite napríklad kostol svätého Klimenta, od ktorého je najlepší výhľad na okolie, alebo kláštor svätého Nauma, ktorý patrí medzi najzachovalejšie atrakcie tohto druhu. Jedna z prestávok bude v macedónskom Ochride a druhá v albánskom Pogradeci, takže budete môcť porovnať kultúry dvoch susedných krajín.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Getty Images

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa