Využite krásne počasie na zážitky: Toto sú najlepšie zoologické záhrady susedných krajín

2023-09-08 14:00:00 |   |    | 

Zoologické záhrady už dávno nepatria iba medzi obľúbené atrakcie detí. Prezentácia jednotlivých zvierat je často natoľko pútavá, že sa na ich návštevu tešia aj rodičia. Mimoriadne zaujímavé zoo nájdete aj v susedných krajinách.



 

Maďarsko

V Budapešti nájdete hneď dve miesta, v ktorých si môžete vychutnať bližší prístup k prírode. Novšie je Tropikárium, ktoré je situované priamo v nákupnom centre a návštevníci tam uvidia rôzne podmorské živočíchy vrátane malých žralokov. Hlavným tromfom je však pochopiteľne najmä jedna z najstarších ZOO na svete, ktorá sa nachádza v centre spolu s botanickou záhradou. Založili ju pred viac ako 150 rokmi, kedy bolo zakladanie záhrad hitom najmä v panovníckych rodinách. Exotické zvieratá vozievali z veľkých diaľok, ale mnohé z nich, žiaľ, dlhú cestu neprežili.

Hlavná iniciatíva na otvorenie budapeštianskej ZOO vznikla v roku 1866, aj vďaka veľkej pomoci Sissi a Franza Jozefa. Ako prvé exotické zvieratá predstavili levy, ktorým vytvorili špeciálny pavilón. Zoologickú záhradu však museli na prelome storočí zavrieť, pretože zbankrotovala. Druhú šancu dostala po skončení 2. svetovej vojny a aktuálne si tam môžete pozrieť viac ako tisíc druhov zvierat, ktorých výbehy sú prepojené s pôvodnými budovami. Práve vďaka nim je ZOO tak výnimočná a láka aj turistov, ktorí nevyhľadávajú tento druh zábavy. Medzi najobľúbenejšie zvieratá patria slony, tulene a korytnačky.

 

Rakúsko

Slováci majú veľké šťastie v tom, že v okolitých krajinách máme hneď niekoľko výnimočných ZOO. Zatiaľ čo budapeštianska patrí k tým najstarším na svete, viedenská je dokonca oficiálnou držiteľkou titulu prvej zoologickej záhrady. Založili ju v roku 1752 ako zábavku pre členov cisárskej rodiny. Zvieratá si chodili pozerať len ich kamaráti, ktorí na to museli dostať osobné pozvanie.

Zoologickú záhradu milovala najmä Mária Terézia, ktorá si v jej strede dala urobiť pavilón a do toho si často chodila posedieť, alebo tam raňajkovala. Keď ju otvorili pre verejnosť, až do roku 1918 sa tam mohli ľudia chodiť pozerať zadarmo. Prvými exotickými zvieratami boli slony a v súčasnosti sú najväčším lákadlom pandy, ktoré uvidíte len v pár záhradách vo svete.

 

Česko

V Čechách je pochopiteľne najväčším tromfom pražská ZOO, ktorú veľmi dobre poznajú aj vo svete. O najväčší rozmach sa postaral riaditeľ Petr Fejk, ktorý priniesol do Európy v tých časoch revolučnú metódu. Chcel, aby počas prehliadky boli zvieratá v čo najreálnejšom prostredí. Preto klietky a obory vymenil za prírodné a prirodzené prekážky. Ak sa napríklad niektoré druhy boja vody, tak ich areál zatarasili vodnou priekopou. Takto využívajú aj živé ploty a rôzne iné vychytávky.

V čase otvorenia po tejto rekonštrukcii bola záhrada tak obrovským hitom, že sa tam chodili učiť a inšpirovať aj riaditelia iných európskych ZOO. V súčasnosti ju odborníci radia do prvej desiatky najkvalitnejších zoologických na svete. Fejkov systém naďalej pretrváva a aktuálny riaditeľ sa popri tom zameriava na záchranu ohrozených druhov. Vďaka tomu uvidíte na prehliadke napríklad koňa Převalského.

 

Poľsko

Najobľúbenejšia ZOO v Poľsku sa nachádza vo Varšave a spája sa s ňou veľmi zaujímavý príbeh. Po prvýkrát ju otvorili v roku 1927, keď sa rozprestierala na ploche 12 hektárov. Postupne ju rozširovali až na súčasných takmer 40 hektárov. Jedným z prvých riaditeľov bol Jan Źabiński, ktorý v období 2. svetovej vojny spolu s manželkou Antoninou zachránili 300 židov. Ukrývali ich v areáli ZOO, ale aj vo svojej vile. V roku 2017 o tom natočili film v hlavnej úlohe s Jessicou Chastain (The Zookeeper´s Wife, Úkryt v zoo). V súčasnosti môžete ich vilu navštíviť v rámci prehliadky záhrady. Aj v tomto prípade sa môžete pozrieť na kŕmenie zvierat, ktoré je v presne určených hodinách.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa