Túžite vidieť najkrajšiu polárnu žiaru? Naplánujte si dovolenku na Špicbergoch

2023-11-24 00:00:00 |   |    | 

Zatiaľ čo niekto preferuje dovolenku pri mori, medzi cestovateľmi sa nájde aj veľa milovníkov zimy. Mnohí sa vyberajú do odľahlých a studených končín, aby si tam užili pokojnejšiu atmosféru a magickú prírodu, ktorej krásy mnohí prehliadajú. Ďalším dôvodom na cestovanie v tomto období je aj polárna žiara. Tú najkrajšiu nájdete podľa domácich len na Špicbergoch.



 

Život v drsných podmienkach, ale s vytúženým súkromím

Špicbergy pozostávajú z niekoľkých ostrovov. Najznámejším z nich je Svalbard, čo sa zároveň v mnohých krajinách používa ako druhý oficiálny názov tejto oblasti. Vo svete sa pýši niekoľkými rekordmi. Je to najsevernejšia oblasť na zemeguli, ktorá má viac ako tisíc obyvateľov. Zvyšok tvoria len menšie osady, ktoré sú roztrúsené v odľahlejších regiónoch. Unikátnosťou tiež je, že viac ako polovicu ostrovov pokrývajú ľadovce.

Nie je to najideálnejšie prostredie na život, pretože neponúka dobrú podmienky najmä na poľnohospodárstvo a väčšina produktov sa preto musí dovážať, čo zvyšuje ich cenu. Tú sú však tunajší obyvatelia ochotní zaplatiť z jedného hlavného dôvodu - život na Špicbergoch je drsný, ale zároveň nádherný. Ráno sa prebúdzate s výhľadom do krásnej prírody a tá vás sprevádza počas celých dní.

Ľudia sú tu priateľskí a naučení spolu lepšie vychádzať, ale zároveň vám väčšie pozemky ponúkajú dostatok súkromia pre vlastný život. Obyvatelia tu bývajú najmä v domoch, ktoré sú známe ich pestrými fasádami. Vďaka tomu i počas pochmúrnych dní vyzerajú ako maliarska paleta a prinášajú ešte krajší zážitok.

 

Na túry len so sprievodcami

Jedným z hlavných dôvodov dovolenky na Špicbergoch je nádherná príroda. Turisti sú veľmi zvedaví a túžia spoznávať takúto divočinu, s čím však prichádzajú aj problémy. Mnohí totiž preceňujú svoje sily alebo si neuvedomujú, ako náročné podmienky vládnu v tejto časti sveta. Napriek tomu sa vyberú na turistiku sami a potom ich musia zachraňovať.

Tunajšie úrady preto odporúčajú, aby ste aj v prípade väčších skúseností chodievali na výlety len so sprievodcami. Ich služby si môžete objednať aj vopred cez internet. To hlavné je, aby ste mysleli na svoju bezpečnosť. Veľké ťažkosti môžete mať najmä kvôli náročnosti ľadového terénu, na ktorom si môžete navodiť zranenie. Skúsení sprievodcovia vás prevedú overenými trasami a dohliadnu na to, aby ste zbytočne neriskovali.

 

Za polárnou žiarou zájdite do prírody

Po turistike je hlavnou atrakciou polárna žiara. Na miestach dostupných pre bežných ľudí nie je nikde krajšia, jasnejšia a viditeľnejšia. Pozorovať ju môžete aj priamo z dediniek a od svojho ubytovania. No tak ako hviezdy, aj ona lepšie vynikne v lokalitách, kde je úplná tma. Preto sa opäť odporúča osloviť tunajších sprievodcov, ktorí sa s vami vyberú na krásne vyhliadkové body. Okrem toho vám ponúkajú výlety na saniach ťahaných psami husky, vychádzky na snežniciach, lyžovanie a dobrodružstvo na snežnom skútri. Veľmi obľúbená je tiež návšteva tunajšej ľadovej jaskyne.

 

Hotel na kraji sveta

V jednej z najodľahlejších oblastí na Špicbergoch sa nachádza hotel Isfjord Radio. Nevedie k nemu žiadna cesta a musíte tam cestovať na skútri. Nazývajú ho tiež bývaním na kraji sveta, pretože odtiaľ sa už naozaj dostanete len do arktickej divočiny. Vyhľadávajú ho tiež ľudia, ktorí si chcú oddýchnuť od starostí a virtuálneho online života, pretože tam majú slabší internetový signál. Preto sa viac budete venovať sebe a podnetom, ktoré máte navôkol.

 

Arktické plavby a spoznávanie ľadového sveta

Majestátnosť ľadovcov si najlepšie vychutnáte pomocou plavieb na lodi. Domáci ich nazývajú arktické plavby a upozorňujú na to, aby ste sa na ne vybrali iba s naozaj dôveryhodnými lokálnymi cestovnými kanceláriami. Prechádzať budete popri útesoch a uvidíte aj tienistú stránku ľadovcov, ktoré sa v ostatných rokoch veľmi roztápajú. Pripravte sa tiež na ukážku ľadovcového divokého sveta. Počas plavby môžete vidieť napríklad veľryby, tučniakov a tulene.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa