Gimmelwald je pohladením na duši. Bez dopravy, iba v obklopení prírody

2023-11-11 00:00:00 |   |    | 

Švajčiarsko je rajom pre turistov, ktorí milujú dovolenky v obklopení krásnej prírody. Gimmelwad je v tomto smere to najlepšie, čo im môžu ponúknuť. Budete úplne odrezaní od sveta a to vás prinúti zastaviť sa, vydýchnuť si a vychutnať si dokonalý pokoj. Na toto pohladenie na duši istotne tak skoro nezabudnete.



 

Dostanete sa tam lanovkou

Gimmelwald sa nachádza v horskej oblasti kantónu Bern a prvá zmienka o jeho existencii pochádza zo 14. storočia. Vo svete je známy ako jedna z mála oblastí, kde sa vôbec nepoužíva doprava. Nemajú tam žiadne cesty, iba chodníky pre chodcov, preto sa tam nedostanete autom a ani žiadnym iným dopravným prostriedkom. Vďaka tomu sa v Gimmelwalde podarilo uchovať vynikajúce podmienky pre život a čisté ovzdušie, aké inde nenájdete.

Dostanete sa tam len pomocou lanovky a ďalej už musíte ísť pešo. Domy sú postavené terasovito v kopcovitom teréne a približne dvom stovkám obyvateľov ponúkajú dostatok súkromia. Ďalšou odmenou je ten najkrajší výhľad na kopce a horské čistinky. Hlavným spôsobom obživy miestnych je farmárčenie a turizmus. Majú tam vynikajúce podmienky najmä pre chov oviec a kráv a darí sa im dopestovať aj niektoré základné plodiny. Hospodárska sezóna nie je dlhá, ale v lete sú domáci z tohto hľadiska celkom sebestační. Práca v turizme predstavuje najmä prevádzky ubytovacích služieb a hostinca. Taktiež sa tam nachádza menšie turistické centrum.

 

Na turistický chodník priamo z dverí vášho penziónu

V Gimmelwalde nájdete napriek odľahlosti všetko potrebné pre život. Majú tam obchod, poštu a niektoré ďalšie služby. Síce je všetko v menšom vydaní, ale určite si prídete na svoje. V minulosti bola v dedine dokonca aj škola, no keďže sa populácia znižuje, museli ju zrušiť. Tunajšie úrady však chceli zabrániť tomu, aby budovu odkúpil niekto na dovolenkové apartmány. Potrpia si totiž na tom, aby majitelia domov v nich aj skutočne bývali. Preto plánujú bývalú školu prestavať na byty, ktoré dostanú len potomkovia tunajších rodín alebo tí, ktorí tam naozaj zostanú žiť.

Turistom sa v Gimmelwalde veľmi páči aj kvôli týmto faktom. Nech tam prídu kedykoľvek, cítia sa ako v dávnej minulosti. Vládne tam čulý ruch, ale zároveň aj pokojný život. Na chvíľku sa cítia, ako keby pozorovali svet spred niekoľkých rokoch. Keď sa nasýtia tejto scenérie, môžu sa pustiť do hlavného dôvodu, kvôli ktorému tu prišli. A tým je turistika. V okolí sa nachádza množstvo turistických chodníkov a na niektoré z nich sa dostanete doslova priamo z dverí vášho penziónu.

 

Potešenie pre zimných dovolenkárov

V Gimmelwalde je hlavná sezóna počas letných mesiacov. Vtedy dovolenkári využívajú možnosti na turistiku a ďalšie aktivity v tomto úžasnom prostredí. Na svoje si však prídete aj počas zimy, kedy môžete využiť lanovku v kombinácii s lyžiarskymi trasami v blízkosti dedinky. Predstavte si, že sa ráno zobudíte, dáte si raňajky s nádherným výhľadom a potom to už máte pár metrov priamo na svahy. Tí zdatnejší sa môžu vybrať aj na turistiku v snežniciach. Alebo si len príďte vychutnať túto atmosféru a užite si krátke prechádzky.

 

Paraglajding, skok padákom i adrenalínová ferrata

Okolie Gimmelwaldu ponúka aj ďalšie zaujímavé možnosti na trávenie voľného času. Zapáčia sa najmä milovníkom adrenalínových atrakcií. Môžete si tam vyskúšať napríklad paraglajding, skok padákom alebo pre tých menej odvážnych cestu cez ferratu, ktorá vedie náročnejším horským terénom. Nudiť sa tam teda istotne nebudete.

 

Čestný obchod preverí vašu poctivosť

Možno ste aj vy zachytili v médiách informácie o poctivom obchode, kde sa nenachádza žiaden predavač. Nájdete ho práve priamo v Gimmelwalde pri jednom z penziónov a okrem suvenírov si tam môžete zakúpiť aj miestne produkty. Nazýva sa „Čestný obchod“, pretože apeluje na vašu poctivosť. Nepracuje tam žiaden človek, nie je tam samoobslužná kasa a ani kamery. Je len na vašom svedomí, aby ste za tovar nechali peniaze a nesprávali sa ako zlodeji. Časom sa práve z obchodu stala hlavná atrakcia v dedine.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa