To najlepšie zo škótskej divočiny – naplánujte si výlet na ostrov Južný Uist

2023-11-26 00:00:00 |   |    | 

Južný Uist sa nachádza pri západnom pobreží Škótska. Preslávil sa najmä nádhernou prírodou, kvôli ktorej tam prichádza najviac turistov, cenený je však aj z iného dôvodu. Je to totiž jedno z posledných miest, kde väčšina obyvateľov stále rozpráva škótskou gaelčinou.



 

Väčšina populácie žije v jedno meste

Divoká príroda a v niektorých oblastiach nehostinné prostredie pre život, kde sa len ťažko dalo niečo dopestovať, spôsobili dva zaujímavé faktory. Prvým z nich je, že na Južnom Uiste nikdy nechcelo žiť veľa ľudí a jeho populácia ešte navyše v posledných rokoch naďalej klesá.

Obyvatelia sú odrezaní od pevniny a odkázaní na trajekty, čo najmä rodinám s deťmi často komplikuje život. Preto sa neskôr rozhodnú presťahovať inde a na tento ostrov chodia už len počas víkendov alebo si svoje bývalé domovy udržiavajú ako dovolenkové domy. Kvôli tomu si však toto miesto dokázalo uchovať veľa oblastí, ktoré nikdy neboli zastavané. Často prechádzate aj niekoľko kilometrov bez toho, aby ste natrafili na nejaké obydlie.

Druhým faktorom bolo, že sa drvivá väčšina ľudí sústredila do hlavného mesta Lochboisdale. Napríklad v súčasností má Južný Uist 1800 obyvateľov, z toho 1100 žije v tomto sídle. Zvyšok územia je teda takmer neporušený, vďaka čomu si môžete užiť krásu nedotknutých miest.

 

Stojace kamene

Jednou z prírodných unikátností na Južnom Uiste sú stojace kamene. Ide o nevšedný geologický jav, ktorý sa nachádza na rôznych miestach ostrova. Najčastejšie ich uvidíte pozdĺž pobrežia. Tieto skalné útvary sú podľa odborníkov viac ako tritisíc rokov staré. Väčšinou majú štíhly tvar a rôznu výšku. Niektoré sú len po kolená, väčšina z nich dosahuje miery dospelého človeka a niektoré majú až okolo troch metrov. Často sú viditeľné už z veľkej diaľky a vytvárajú tak zaujímavú scenériu.

 

Hrad Ormacleit

Na ostrove sa prekvapivo podarilo uchovať aj niekoľko historických vzácností. Patria k nim aj pozostatky hradu Ormacleit, ktorý sa do škótskej histórie zapísal neslávnym spôsobom. V roku 1708 ho nechal postaviť člen najvýznamnejšej rodiny na ostrove, ktorý si však svoje nové honosné obydlie dlho neužil. Už o sedem rokov neskôr totiž jeho priestory zachvátil tak veľký požiar, že ho už nedokázali zachrániť. Pôvodný majiteľ nechcel do rekonštrukcie investovať peniaze, preto už zostal navždy opustený. V Škótsku je tak známy ako najkratšie osídlený hrad v dejinách. Dnes sú jeho ruiny veľkým lákadlom, pri ich návšteve však musíte byť obozretní, pretože niektoré steny sú chabé a mohli by spadnúť.

Ormacleit Castle 20090609.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Otter" title="User:Otter">Otter</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 3.0, Link

 

Umelecká túra Uistom

Naprieč ostrovom vedie aj zaujímavá turistická trasa. Domáci obyvatelia chceli priniesť dovolenkárom zaujímavý zážitok, ktorý by prepojil ich krásnu prírodu s umením, a tak vymysleli Umeleckú túru Uistom, ktorá má sedem zastávok. Na každej z nich je nejaké nevšedná socha alebo kompozícia, na ktorej vždy okrem umelcov spolupracovala aj miestna komunita s cieľom poukázať na ich zvyklosti a históriu. Väčšinou sú tieto diela situované na pekných vyhliadkach, aby si turisti mohli trochu oddýchnuť a pokochať sa krásnym výhľadom.

 

Testovala tu britská armáda

Ostrov v minulosti využívala aj britská armáda. Vyhovovalo im to, že bol vzdialený od pevniny a kedysi nebol ani natoľko navštevovaný turistami. V spojitosti s riedko osídlenými oblasťami tak získali ideálne miesto, kde sa mohli venovať svojmu výskumu a testovaniu. Pôvodne sa tu v minulosti robili napríklad testy sondážnych rakiet. I preto bol pre niektorých ľudí Južný Uist opradený tajomstvami a špekulovalo sa, na čom tam vojaci pracujú.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa