Tajomstvo slávnej fontány: Prvý Jet d´Eau vznikol kvôli hodinárom

2023-11-28 12:00:00 |   |    | 

Keby ste prilietali do Ženevy a náhodou si neboli istí, v ktorom meste ste sa to vlastne ocitli, stačí jediný pohľad na jazero a máte jasno. Nikde inde na svete totiž taký monumentálny stĺpec vody, tryskajúci k nebu, neuvidíte.



 

Na konci 19. storočia sa švajčiarska Ženeva začína rozrastať. Počas niekoľkých desaťročí sa počet jej obyvateľov takmer zdvojnásobil. Remeselníci, ktorých dielne tu pribúdajú ako huby po daždi, potrebujú na prevádzku svojich strojov energiu, veľa energie, a tak sa mesto rozhodne postaviť vodnú elektráreň na rieke Rhône.

 

Nebezpečný pretlak

Práce sa rozbiehajú v novembri 1883 a už 17. mája 1886 sa Ženeva dočká. Hydroelektráreň je výkonná a mestu uľahčí, ale súčasne prináša ďalší problém. Továrne, predovšetkým tunajšie vyhlásené hodinárske firmy, večer zastavia stroje a v systéme v tej chvíli dochádza k nebezpečnému pretlaku.

Každý deň tak musí byť obsluha hydroelektrárne v strehu, aby včas regulovala prácu čerpadiel. Ako núdzové riešenie vzniká hneď vedľa elektrárne vodotrysk Jet d´Eau, ktorý v noci nadbytočnú vodu vďaka poistnému ventilu upúšťa. „Prvý Jet d´Eau vlastne vznikol kvôli technickým problémom,“ potvrdzuje Hervé Guinard, zástupca firmy SIG, ktorá dnes prevádzku fontány zaisťuje.

 

Osem ton krásy

Výška vodného stĺpca vtedy dosahuje až 30 metrov. Jet d´Eau sa rýchlo stáva turistickou atrakciou, a tak sa fontána v roku 1891 pri príležitosti 600 výročia vzniku Švajčiarskej konfederácie presúva na promenádu pri Ženevskom jazere v štvrti Eaux-Vives. A nezanedbateľnou zmenou je teraz trojnásobná výška vodotrysku. Zatiaľ.

Od roku 1951 už fontána dosahuje výšku 140 metrov, nevyužíva pitnú vodu, ale zásobuje sa priamo z jazera a hlavne strieka neustále. O fungovanie sa starajú dve elektrické čerpadlá, zvané Jura a Salève, ktoré každú sekundu preženú systémom 500 litrov vody rýchlosťou 200 kilometrov za hodinu. Zdanlivo krehký stĺpec vody, mieriaci k nebu, v skutočnosti váži neuveriteľných osem ton.

 

Tento a ďalšie zaujímavé články nájdete v časopise  HISTORY Revue.

 

 

 

Autor: © HISTORY revue / Luděk Příhoda

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa