Závan exotiky na starom kontinente: Púšte nájdete aj v Európe, jedna zdobí susednú krajinu

2024-03-25 00:00:00 |   |    | 

Na púšte sme zvyknutí najmä v afrických krajinách. Preto je pre mnohých prekvapením, že zopár ich nájdete aj v Európe. Vyzerajú tu síce trochu inak, ale z oficiálneho hľadiska spĺňajú parametre na to, aby mohli používať toto označenie. Kde ich môžete navštíviť?



 

Deliblato, Srbsko

Najväčšia európska púšť sa nachádza v Srbsku. Rozprestiera sa na ploche 300 km2 a má názov Deliblato (Deliblatska Peščara). Na prvý pohľad by ste ju zrejme nerozoznali, vo viacerých úsekoch má totiž len podobu dún, ktoré sú zarastené trsmi trávy. Podľa odborníkov bola kedysi súčasťou obrovskej prehistorickej púšte, ktorá vznikla ustúpením Panónskeho mora. Dnes je dôležitou lokalitou pre botanikov, lebo tam žije mnoho endemických druhov rastlín a živočíchov. Na výlet sa tam môžete vybrať aj sami. Púšť je prístupná pre verejnosť a môžete sa po nej prejsť, aby ste osobne spoznali jedno z najzaujímavejších miest starého kontinentu.

 

Accona, Taliansko

Na niektorých miestach v Európe nájdeme aj polopúšte. To znamená, že sa na nich nachádza aj zeleň, ale nerastie v súvislých pásoch. Tak je to aj v prípade talianskej Accony (známej tiež ako Crete Senesi) v nádhernom Toskánsku, kde dopadne málo zrážok, v dôsledku čoho je vegetácia vzácna. Veľkú časť tohto územia tvoria duny a typické sú aj biele kopčeky biancane. Najkrajšie výhľady poskytuje benediktínske opátstvo Monte Oliveto Maggiore zo začiatku 15. storočia s kostolom a vzácnymi kláštornými budovami.

 

Bledow, Poľsko

Ak chcete vidieť púšť na vlastné oči, jednu ani nemáte tak ďaleko. Bledow sa rozprestiera v Poľsku, v krásnej oblasti pri Mazurských jazerách a domáci ju tiež nazývajú „poľská Sahara“. Rozlohou nie je veľká, ale to jej neuberá na kráse. Zaujímavosťou je, že nevznikla iba prirodzeným spôsobom. Pôvodne sa totiž na tomto mieste nachádzal les, ale z neho postupne vyrúbali všetky stromy. Zem pod nimi zostala suchá, až sa postupne zmenila na púštnu oblasť. Medzi turistami je Bledow obľúbený kvôli ideálnym možnostiam na prechádzky aj prekvapeniu v podobe hradu Ogrodzieniec.

 

Tabernas, Španielsko

Niektoré púštne oblasti v Európe sa stali natoľko známe, že ich až začali vyhľadávať filmári. Takýmto spôsobom sa preslávila najmä španielska Tabernas, ktorá slúžila ako kulisa ku viacerým westernovým kinohitom. V jej blízkom okolí sa nachádzajú hory, vďaka ktorým sa tu podarilo uchovať špeciálne podmienky. Kopce zabránili prechodu vlhkosti od Stredozemného mora a pôda zostala veľmi suchá, až piesková. Kvôli tomu sa z nej časom stala púštna oblasť. Tabernas sa nachádza približne pol hodinu cesty od mesta  a ponúka skvelé možnosti na turistiku.

 

Islandská vysočina, Island

Najväčšiu piesočnú púšť vulkanického pôvodu nájdete na Islande. Pokrýva plochu 22 000 km2 a tvoria ju lávové polia a čadičové hory. K najzaujímavejším častiam patrí púšť Odadahraun, ktorá sa tiahne od severu ľadovca Vatnajökull až po národný park Jökulsárgljúfur. Kedysi sa tu zločinci ukrývali pred rukou zákona, no len máloktorým sa podarilo natrafiť na oázu a prežiť dlhšie. Legendárny je najmä príbeh zo začiatku 18. storočia o zlodejovi Eyvindurovi, ktorý sa na úteku zamiloval do vdovy Hally. Islandskí Bonnie a Clyde strávili v nehostinnom vnútrozemí celých dvadsať rokov a dnes ich nezlomnú lásku v oáze Hveravellir pripomína pamätník s dvomi kamennými srdcami za mrežami.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa