V Pule po rekonštrukcii otvorili Malé rímske divadlo

2023-05-06 16:00:00 |   |    | 

V piatok večer v istrijskom meste Pula oficiálne otvorili zrekonštruované Malé rímske divadlo. TASR informuje podľa správy agentúry HINA.



 

Primátor Puly Filip Zoričák na piatkovej slávnosti povedal, že znovuotvorenie tejto pamiatky bola skvelá vec. Na jej rekonštrukcii v hodnote 3 milióny eur spolupracoval tímy architektov, dizajnérov, pamiatkarov, archeológov a historikov umenia.

"Ako komunita máme povinnosť chrániť bohaté kultúrne dedičstvo a zároveň premýšľať o spôsoboch, ako ho začleniť do modernej štruktúry mesta, aby slúžilo dnešným potrebám," povedal Darko Komšo, riaditeľ Archeologického múzea Istrie.

V prvom storočí nášho letopočtu slúžilo Malé rímske divadlo kultúrnym potrebám vtedajšieho obyvateľstva Puly. Dnešná zrenovovaná podoba má oficiálnu kapacitu 1.250 ľudí. Nové tribúny boli postavené tak, aby nenarúšali pôvodnu akustiku priestoru a ich proporcie zodpovedali zásadám rímskeho staviteľstva.

Do projektu rekonštrukcie sa sumou 1,6 milióna zapojilo chorvátske ministerstvo kultúry a médií, 1,1 milióna eur poskytli eurofondy a 300.000 eur Archeologické múzeum Istrie.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: t&ASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa