Faerské ostrovy preslávila divoká príroda, turistov však očaria aj historické pamiatky

2023-11-28 12:00:00 |   |    | 

Na Faerské ostrovy ľudia prichádzajú najmä kvôli ich prírode. Tak ako pri ostatných severských krajinách, i tu sú všetky zákutia priam nezabudnuteľné. Popri potulkách v divočine si však zahrňte do vášho cestovateľského plánu aj návštevu ich historických pamiatok. Tých je na ostrovoch mnoho a ponúkajú nevšedný pohľad na ich dejiny.



 

Kirkjubøargarður

V skanzenoch na Slovensku alebo vo svete nájdete veľa budov, ktoré boli postavené len z dreva. No keďže najmä v zime je život v takýchto priestoroch problematický, tak sa odtiaľ postupne presťahovali všetci obyvatelia do tehlových domov. Dedinka Kirkjubøargarður patrí v tomto smere k unikátom, pretože tam uvidíte jeden z najstarších typov týchto obydlí na svete. Pozostáva z niekoľkých starých farmárskych domov, ktoré postavili v 11. storočí. Zároveň je najväčšou a najstaršou obcou na ostrovoch

Podľa historických záznamov nepochádzalo drevo na výstavbu z tunajších lesov, ale z Nórska, kde mali väčšie zásoby. No kvôli tomu boli stavitelia postavení pred náročnú výzvu a museli ho postupne splavovať až smerom k Faerským ostrovom. Tam prichádzali kusy dreva už opracované a presne očíslované, aby tunajší obyvatelia vedeli, ako ich majú presne skladať dokopy. K najstarším domom patria tie, ktoré v minulosti vlastnil biskup a starosta tejto oblasti. Dedinka je už dnes skanzenom, ale časť domov je stále obývaných. Vlastní ich a taktiež spravuje rodina Patrussonovcov, ktorej predkovia tam žili už od roku 1550. Zároveň je to najvýznamnejší rod v krajine.

 

Katedrála Magnus

Na Faerských ostrovoch nájdete niekoľko pôvodných kostolov. Katedrálu Magnus pri spomínanom mestečku Kirkjubøur na ostrove Streymoy postavili okolo roku 1300 na návrh biskupa Erlendura, ktorý sa tiež významnou mierou angažoval pri jej budovaní. Najväčší stredoveký kostol v krajine dnes už vyzerá ako ruina, ale v skutočnosti ani nebol nikdy dokončený. Kostolu totiž nepostavili strechu a tak bol vždy  takto otvorený. Z časti za to mohlo úmrtie biskupa, ale taktiež to ovplyvnil aj nedostatok financií. Neskôr sa však z toho stala výhoda - vďaka otvorenej streche veriaci cítili užšie prepojenie s bohom a bohoslužby na tomto mieste mali zrazu úplne inú atmosféru.

 

Skansin

Aj Faerské ostrovy potrebovali dobrý obranný systém. Keďže boli osamotené na mori, ľahko sa mohli stať korisťou pre nepriateľov. Z toho dôvodu v roku 1580 Magnus Heinasom vybudoval pevnosť Skansin v Tórshavne, hlavnom meste Faerských ostrovov, pomocou ktorej sa chcel brániť najmä pred nájazdmi pirátov. Aj on samotný totiž raz takmer neunikol týmto nepriateľom, preto chcel čo najdôslednejšie ochrániť všetkých svojich krajanov. Neskôr pevnosť rozširovali a pridali aj nové obranné prvky. Počas 2. svetovej vojny ju anglickí vojaci využívali ako základňu a v súčasnosti sa tam nachádza jeden z najznámejších majákov na ostrove a štyri delá. Dve zostali po Angličanoch a dve staršie pochádzajú od Dánov.

 

Tinganes

Zaujímavou historickou lokalitou na ostrovoch je Tinganes, kde najskôr zasadal prvý vikingský snem a neskôr sa tam stretávali všetci čelní predstavitelia Faerských ostrovov. Jeho budova sa nachádza priamo pri pobreží a má výrazné sfarbenie červeného odtieňa. Aj v súčasnosti je sídlom vlády, takže si ho môžete pozrieť len z exteriéru. Pochádza z prelomu 16. a 17. storočia, podobne ako mnoho iných domov v tomto mestečku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa