Prehľad pre milovníkov pamiatok: Toto sú najkrajšie hrady, zámky a paláce v južnom Španielsku

2023-11-27 00:00:00 |   |    | 

Medzi historické skvosty Španielska patrí viacero hradov a zámkov, z ktorých viaceré dokonca stále vlastní kráľovská rodina. Niekoľko zaujímavých pamiatok nájdete aj na juhu krajiny, kde bežne trávime letné dovolenky. Andalúzia a ostatné regióny sú popretkávané zaujímavými stavbami, ktoré spestria vaše výlety v týchto končinách.



 

Alhambra

Alhambra patrí medzi najznámejšie atrakcie v Španielsku a ročne ju navštívia milióny turistov. Vyniká najmä svojou architektúrou a lokalitou, keď si výlet sem môžete spraviť počas dovolenky v Malage. Hlavnú budovu postavili na prelome 13. a 14. storočia, ale postupne k nej pribúdalo stále viac nových častí. Nakoniec sa z nenápadnej pevnosti stal honosný palác s niekoľkými rezidenciami, ktoré slúžili pre celú rodinu panovníka. Pri nich nájdete aj veľkú sálu, kde prijímali návštevy a organizovali plesy, a dôležitou súčasťou komplexu sú tiež rozsiahle záhrady. Nachádza sa tam tiež kostol, ktorý bol isté obdobie počas nadvlády moslimov mešitou. Bonusom navyše je krásny výhľad, ktorý budete mať z hradieb.

 

Burgalimar

Na juhu Španielska v provincii Jaen nájdete aj najstarší hrad v krajine Brugamlimar, postavený v roku 968 ako pevnosť v islamskom štýle. V minulosti bol sídlom kráľov a žilo tam postupne sedem panovníkov. Počas napoleonských vojen sa hrad podarilo obsadiť Francúzom, potom sa však opäť dostal pod správu Španielska, ktoré ho v novodobých dejinách sprístupnilo verejnosti. Na prehliadke uvidíte časť pôvodného zariadenia a predstavia vám dômyselný obranný systém s hradbami a 15 strážnymi vežami. Napriek tomu, že ide o tak staré budovy, podarilo sa ich zachovať vo veľmi dobrom stave.

 

 

Alcázar Sevilla

V Seville sa nachádza hrad, ktorý zvyknú domáci nazývať tiež „skutočný Alcázar“. Postavený bol v maurskom štýle a vďaka jeho špecifickej atmosfére ho využívali aj pri natáčaní seriálu Hry o tróny. Pôvodne to bola jednoduchá pevnosť, ktorú postavili v 10. storočí. Neskôr ju však postupne vynovovali a pridávali k nej ďalšie budovy, čo z nej urobilo jeden z najkrajších palácov v celej krajine. Zaujímavosťou je, že časť priestorov Alcázaru sa využíva až dodnes. Okrem klasických prehliadok tam totiž môžete zavítať aj po záverečnej hodine. Najmä v lete totiž často organizujú divadelné predstavenia, ktoré v kombinácii s historickými priestormi dodávajú jednotlivým hrám na originálnosti.

 

Hrad San Sebastián, Cádiz

Stavitelia hradov a zámkov sa chceli chrániť pred nepriateľmi, a tak im obvykle vyberali veľmi bezpečné lokality. Bývalé šľachtické sídlo v Cádize však bolo postavené na nezvyčajnom mieste priamo pri promenáde na pláži. Pôvodne sa na tomto mieste nachádzal chrám, zasvätený gréckym bohom, kde v polovici 15. storočia postavili z vďačnosti za vyliečenie z moru benátski námorníci kaplnku. Tú v roku 1706 pohltil opevnený hrad na nepravidelnom pôdoryse.

 

Pevnosť La Mota, Alcalá la Real

Pevnosť La Mota je postavená na kopci nad mestom, vďaka čomu už z diaľky dominuje jeho panoráme. V minulosti ju využívali najmä moslimovia, takže sa tam nachádzala aj mešita. Podľa legendy sa k nej Španieli dostali pomocou malej ľsti. Jeden z rytierov raz zajal tunajšieho arabského pastiera a ten mu ukázal, kde sa nachádza prameň, z ktorého pijú všetci obyvatelia hradu vrátane panovníka. Rytier vodu otrávil a potom sa ľahko dostal za hradby spolu so svojimi vojakmi.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa