Portugalský hrad Silves je nádherný, milovníkov zvierat však nepoteší

2023-12-08 12:00:00 |   |    | 

Oblasť Algarve prichádza s ďalšou turistickou zaujímavosťou, ktorú si môžete pozrieť už počas nasledujúcej návštevy. Hrad Silves sídli v rovnomennom meste a patrí medzi najvýznamnejšie stavby tohto druhu nielen v celom regióne, ale aj v Portugalsku. Spája sa so zaujímavými legendami, ale jedna z nich istotne nahnevá všetkých milovníkov psov.



 

Postavili ho moslimovia

Na mieste súčasného hradu stála pôvodne pevnosť, ktorú vybudovali ešte Rimania. Postavili ju na najvyššom bode tejto oblasti a okolo nej vznikol múr, ktorý bol súčasťou dômyselného obranného systému. Vďaka pozícii mali výborný výhľad na okolie a dokázali rýchlo reagovať na nepriateľov. Pevnosť bola teda dlho nedobytná, ale nakoniec sa jej v 8. storočí zmocnili maurské vojská, ktoré ju postupne úplne prerobili. Hrad, ako je známy aj v súčasnosti, je už teda výsledkom práce Moslimov, ktorí sa dostali do tohto regiónu. Postavili ho z pieskovca a blata a jeho hlavná časť vznikla v priebehu 11. storočia. Dodnes je pokladaný za najcennejšiu a najlepšie zachovanú stavbu tohto druhu v Algarve.

 

Zničilo ho zemetrasenie

Aj rozlohou patrí k najväčším hradom v celom regióne. Má dva hlavné vchody, ktoré sú priamo popri vežiach. Tých bolo v minulosti až jedenásť veží a mali hranatý štvorcový tvar. Dve z nich mali obrannú úlohu a spomedzi všetkých sú najvýraznejšie. Zaujímavosťou je, že i keď sa tam neskôr viackrát menili majitelia, každý jeden z nich sa snažil uchovať pôvodné charakteristické prvky hradu a tomu prispôsobili aj renovácie. Potom však prišiel rok 1755, ktorý sa zaznamenal v dejinách Silves ako jeho najťažší. Vtedy postihlo celú oblasť silné zemetrasenie a to zničilo aj veľkú časť hradného areálu. Zostali z neho len ruiny, ktoré boli dlhé roky opustené a nikto sa o ne nestaral.

 

Legendami opradené cisterny

Súčasťou hradného areálu sú aj dve cisterny, ktoré slúžili na zabezpečovanie pitného režimu pre hrad a jeho okolie, ale tiež napríklad na polievanie kvetov v záhrade. Okrem toho sa s nimi však spájajú aj dve dôležité legendy. Prvá sa týka tzv. Cisterny dos Caes, teda cisterny psov. Tá svoje pomenovanie dostala kvôli smutnému zvyku domácich, ktorí práve tam chodili vyhadzovať nechcených psov. Tí sa tam túlali a často umierali opustení. Druhá stavba sa volá Cisterna da Moura, čo znamená maurská  a spája sa s ňou legenda o zakliatej krásavici, ktorou má byť podľa niektorých verzií samotná princezná. Tá sa tam zvykne plaviť na striebornom člne so zlatými veslami a dodnes čaká na svojho vysnívaného princa, ktorý by ju zbavil kliatby. Ľuďom sa zvykne zjavovať najmä v noci počas sviatku svätého Jána. Kto vraj uhádne tie správne slová a pomôže jej dostať sa z tohto prekliatia, bude odmenený obrovským pokladom.

Castelo de Silves - Algarve, Portugal - 11.03.2023.jpg

By <a href="//commons.wikimedia.org/wiki/User:Bextrel" title="User:Bextrel">Bextrel</a> - <span class="int-own-work" lang="en">Own work</span>, CC BY-SA 4.0, Link

 

Záhrada s čajovňou

Zo samotného hradu sa nepodarilo uchovať pôvodné budovy. Môžete sa však prejsť po hradbách, pozrieť si základy bývalých miestností a najlepším bodom prehliadky je výhľad na veľkú časť tohto regiónu. V jednej z cisterien sa nachádza múzeum, v ktorom sa dozviete informácie o histórii Silves a zaujímavá je aj záhrada s parkom hneď vedľae. V súčasnosti sa v nej nachádza botanická záhrada, v ktorej vysadili najmä rastliny a dreviny typické pre Portugalsko. Jej súčasťou je aj čajovňa, kde si môžete po prehliadke posedieť a užiť si príjemnú atmosféru.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa