Na návštevu do Martina, centra slovenskej kultúry

2013-01-11 14:00:00 |   |    | 

SLOVENSKO - Mesto Martin patrí medzi významné historické mestá Slovenska. Prvá písomná zmienka pochádza z roku 1284, kedy panovník Karol Róbert povýšil Martin na mesto. V 19. storočí sa mesto stalo centrom slovenskej kultúry. Medzi významné udalosti, ktoré sa udiali v tomto meste a ovplyvnili históriu slovenského národa, patrilo Memorandum národa slovenského. Bol to programový dokument, v ktorom Slováci ako národ mali politické a štátoprávne požiadavky. Memorandum bolo prijaté v júni roku 1861, autorom memoranda bol Štefan Marko Daxner.



Dodnes sídli v Martine Matica slovenská (od roku 1863). V meste bol založený aj prvý ženský spolok Živena (1869). 24. augusta 1994 bolo mesto Martin zákonom vyhlásené za národné kultúrne centrum Slovákov, čo dokladuje aj prítomnosť Matice slovenskej, Slovenskej národnej knižnice, pobočky Slovenského národného múzea a Národný cintorín.

Centrum mesta je historicko - moderného charakteru, historické a moderné budovy sú vo vzájomnej harmónii, v strede nájdete modernú budovu Millénia, budovu Slovenského komorného divadla. Nachádzajú sa tu aj mnohé múzeá, z najzaujímavejších spomenieme Múzeum Andreja Kmeťa, ktorý bol zakladateľom slovenského múzejníctva, Múzeum Martina Benku, Etnografické múzeum a Múzeum slovenskej dediny. Ak ste rodičmi a vaši potomkovia nepoznajú históriu svojej krajiny, vrele odporúčame návštevu Martina a jeho múzeí. Deti sa tak dozvedia fakty o histórii Slovenska zaujímavejšou a názornejšou formou.

Martin sa nachádza v objatí dvoch národných parkov: Malej a Veľkej Fatry. Malá Fatra v tejto lokalite je známa najmä lyžiarskym strediskom Martinské hole, ktoré ponúka kvalitné zjazdovky a služby. Veľká Fatra zas láka najmä turistikou, napríklad do Gaderskej doliny (Blatnica). Neďaleko Martina nájdete kúpele Turčianske Teplice, ktoré ponúkajú pre klientov aj wellness pobyty.

Ak patríte medzi náročných návštevníkov a turistov, ktorí sa neuspokoja len s jedným druhom činnosti, ale hľadáte širokospektrálne využitie svojho voľného času, tak vaše kroky môžu smerovať práve sem, do Martina. Mesto totiž ponúka kultúrne podujatia, športové a turistické aktivity, prírodné a historické bohatstvo.

 

Zdroj/autor: martin.sk, wikipedia, muzeum.sk, Mária Janková, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa