Štát Minnesota bude mať novú vlajku, starú vidia pôvodné národy ako urážku

2024-01-13 12:00:00 |   |    | 

Novou vlajkou amerického štátu Minnesota by mala byť kompozícia s osemcípou hviezdou na tmavomodrom poli na ľavej strane a svetlo modrým poľom napravo, rozhodla špeciálna komisia zostavená za účelom nahradenia starých symbolov regiónu. Doterajšiu vlajku, ktorá obsahuje znak s indiánom na koni, považujú mnohí potomkovia pôvodných obyvateľov za urážlivú, napísala agentúra AP.



 

Biela hviezda na novo navrhnutej vlajke znázorňuje Polárku a odkazuje na motto štátu, ktorým je "hviezda severu". Tmavomodré pole predstavuje zjednodušený tvar Minnesoty, zatiaľ čo pod svetlomodrou časťou predseda expertnej komisie Luis Fitch vidí rieku Mississippi, ktorá v štáte pramení.

Výbor pre revíziu štátnych symbolov tento pomerne jednoduchý návrh schválil pomerom 11 hlasov ku jednému. Už predtým vybral nový znak Minnesoty, ktorý zobrazuje potáplicu, čiže miestneho "štátneho vtáka". Ak ich regionálny parlament neodmietne, nové symboly automaticky nadobudnú platnosť na začiatku apríla.

Snaha aktualizovať znak a vlajku reaguje na dlhoročnú kritiku existujúcej vlajky z roku 1957, ktorá je aktualizovanou verziou tej pôvodnej z roku 1893. Na modrom pozadí na nej je emblém, ktorý zobrazuje osadníka orajúceho pole vedľa pušky opretej o peň, zatiaľ čo za ním odchádza k zapadajúcemu slnku indián na koni. Podľa kritikov tento výjav naznačuje, že pôvodní obyvatelia oblasti boli porazení a odišli, zatiaľ čo bieli prisťahovalci zvíťazili a zostávajú.

Podľa televízie CNN sa výzvy na zmenu štátneho znaku objavujú už od 60. rokov minulého storočia. Jedenásť oficiálne uznaných domorodých kmeňov v Minnesote považuje pôvodnú verziu za urážlivú. Zároveň niektorí odborníci na štúdium vlajok uvádzali, že je príliš komplikovaná a že štátnu vlajku by malo byť schopné nakresliť aj dieťa.

Porota novú podobu vyberala zo zhruba 2500 návrhov, ten víťazný je upravenou verziou kompozície zaslanej 24-ročným umelcom Andrewom Prekkerom z mestečka Luverne. Ten povedal, že pre neho bolo "surreálne", keď sa dozvedel o výsledku konania. "Mojou najväčšou nádejou je, že táto nová vlajka bude konečne vhodným zástupcom nášho štátu a všetkých jeho obyvateľov," uviedol vo vyhlásení zaslanom komisii.

Minnesota nie je v USA prvým štátom, ktorý vyberal novú vlajku kvôli kontroverznému odkazu tej pôvodnej na moderné dejiny. Mississippi od roku 2020 používa novú vlajku s kvetom magnólie, ktorý nahradil symbol zahŕňajúci bojový prápor južanskej Konfederácie z doby americkej občianskej vojny. Podobným procesom si na začiatku tisícročia prešiel aj štát Georgia.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa