India predstavila najvyššiu sochu sveta, je takmer päťkrát vyššia ako Kristus v Riu

2018-10-31 12:00:00 |   |    | 

Najvyššou sochou sveta sa aktuálne môže chváliť India. Doterajšieho rekordmana - 128 metrov vysokého Budha v čínskej provincii Che-nan prekonáva až o 54 metrov.



 

V Indii odhalili najvyššiu sochu na svete, ktorá stála takmer 30 miliárd rupií (približne 370 miliónov eur). Je vysoká 182 metrov a jej výstavba trvala 33 mesiacov. Socha zobrazuje bojovníka za nezávislosť Indie Sardára Vallabhbháího Patéla a nachádza sa v západnom štáte Gudžarát.

Socha je obložená bronzovými panelmi s hmotnosťou takmer 1850 ton, celkovo váži asi 67 000 ton a bola vybudovaná tak, aby odolala aj zemetraseniam či silnému vetru. Areál okolo nej má rozlohu vyše 20 000 štvorcových metrov a jeho súčasťou je aj umelé jazero na ploche 12 metrov štvorcových.

Premiér Naréndra Módí počas slávnostného odhalenia v deň 142. výročia Patélovho narodenia
uviedol, že "socha jednoty" bude vyhľadávanou turistickou atrakciou. Úrady predpokladajú, že miesto asi 200 kilometrov od Ahmedabádu ročne navštívi približne 2,5 milióna návštevníkov, čo prospeje aj tunajšej ekonomike. Jednou z atrakcií bude aj výhľad z výšky 153 metrov, kde je v oblasti hrude sochy umiestnená vyhliadka.

Patél, pochádzajúci zo štátu Gudžarát, bol známy ako železný muž Indie, keď sa mu po vyhlásení nezávislosti od Británie v roku 1947 podarilo zjednotiť takmer všetky kniežacie štáty.

Jeho socha je takmer dvakrát vyššia ako newyorská Socha slobody, no rekord dlho držať nebude. Vláda zápoindického štátu Maharashtra už začala s výstavbou pamätníka kráľa Šivádžího, zakladateľa Maráthskeho štátu. Tá bude podľa plánov merať 190 metrov.

Postavenie „sochy jednoty“ je považované za osobnú iniciatívu indického premiéra Naréndru Módího, ktorý tiež pochádza z Gudžarátu. Kritici diela však tvrdia, že je to len míňanie verejných prostriedkov a peniaze sa mohli použiť na lepšie účely. Polícia v tejto súvislosti v utorok zatkla farmárov a aktivistov, ktorí proti soche protestovali a žiadali odškodnenie za skonfiškovanú pôdu.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: SITA/AP, TASR/AP
Zdroj: SITA, TASR, ako

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa