Chcete sa presťahovať? Päť štátov, ktoré sú pre Slovákov NAJLEPŠIE na život

2023-10-01 11:00:00 |   |    | 

Žiaden človek si nevyberá krajinu, v ktorej sa narodil, a tak sa niekedy stáva, že lepšie podmienky pre život nájde inde. Netreba pritom vyťahovať nafukovacie člny či plávacie kolesá, viaceré krajiny vás privítajú s otvorenou náručou. Tieto si tzv. expati pochvaľujú najviac.



 

Pre gurmánov – Peru

Nádherná príroda, dlhé pláže, priateľskí ľudia aj tradičná kultúra, to všetko preslávilo Peru po celom svete. Cudzinci ocenia aj bezpečnosť, dostupnosť a spoľahlivosť internetu, dobrú infraštruktúru a počasie, ktoré vyhovie každému - od teplého pobrežia, cez chladné pohoria až po večnú jar v nižších kopcoch.

Juhoamerická krajina je však aj snom všetkých gurmánov. Vďaka rozmanitému podnebiu sa tam pestuje množstvo rôznych plodín, z ktorých viaceré sa využívajú po celom svete. Práve odtiaľto pochádzajú aj naše obľúbené zemiaky a paradajky! Okrem nich sa v peruánskej kuchyni hojne využíva aj kukurica, quinoa a strukoviny. Z nápojov sa veľkej popularite teší rum - ten najlepší vzniká pod značkou Millonario, ktorá je dostupná aj u nás.

Životné náklady: Mesačné náklady, ako je doprava, jedlo a lekárska starostlivosť, vyjdú na jednu osobu 456, pre štyroch 1600 eur. Priemerná cena nájmu jednoizbového bytu mimo centra je 240 eur, pri kúpe zaplatíte okolo 1200 eur za meter štvorcový. Priemerná čistá mzda je 357 eur.

Nevýhoda: Pri komunikácii s úradmi je nutná španielčina.

 

Pre tých, čo sa trápia s cudzími jazykmi – Česká republika

Prvou voľbou väčšiny Slovákov pri štúdiu alebo práci v zahraničí je pochopiteľne Česká republika, s ktorou nás spája nielen spoločná história, ale aj blízkosť kultúry a jazyka. Najmä Praha sa však teší aj z obrovskej komunity tzv. expatov z celého sveta, ktorí tam nachádzajú rušný spoločenský život aj široký pracovný trh. V porovnaní s ďalšími časťami krajiny je však metropola o čosi drahšia.

Životné náklady: Mesačné náklady bez nájmu vyjdú na jednu osobu 760 a pre štyroch 2500 eur. Priemerná cena nájmu jednoizbového bytu mimo centra je 550 eur, pri kúpe zaplatíte okolo 3800 eur za meter štvorcový. Priemerná čistá mzda je 1400 eur.

Nevýhoda: Pri vybavovaní nevyhnutných povolení a potvrdení vládne byrokracia.

 

Pre rodiny s deťmi – Nový Zéland

Najvhodnejšími krajinami pre rodiny sú Kanada, Austrália a Nový Zéland. Práve ten býva expatmi hodnotený najlepšie, najmä kvôli jeho bezpečnému, priateľskému a pokojnému prostrediu. Školstvo aj zdravotná starostlivosť patria k najlepším na svete a pracovné povolenia sa dajú získať pomerne ľahko.

Životné náklady: Mesačné náklady bez nájmu vyjdú na jednu osobu 910 a pre štyroch 3300 eur. Priemerná cena nájmu jednoizbového bytu mimo centra je 870 eur, pri kúpe zaplatíte okolo 5000 eur za meter štvorcový. Priemerná čistá mzda je 2700 eur.

Nevýhoda: Vyššie ceny a najmä obrovská vzdialenosť od blízkych doma.

 

Pre digitálnych nomádov – Mexiko

Mexiko sa v rôznych prieskumoch opakovane objavuje na najvyššej priečke obľúbenosti u expatov. Dôvodom je najmä prívetivosť domácich, pestrá kultúra, ľahké získanie víz, dostupnosť prenájmu a aj ceny. Ak pracujete na diaľku a radi by ste cestovali, Mexiko rozhodne má čo ponúknuť aj vďaka svojej polohe, pretože odtiaľ môžete ľahko spoznávať Severnú a Južnú Ameriku, ale i Karibik.

Životné náklady: Mesačné náklady bez nájmu vyjdú na jednu osobu 590 a pre štyroch 2100 eur. Priemerná cena nájmu jednoizbového bytu mimo centra je 330 eur, pri kúpe zaplatíte okolo 1000 eur za meter štvorcový. Priemerná čistá mzda je 700 eur.

Nevýhoda: Zdravotná starostlivosť je na nižšej úrovni a otázna je aj bezpečnosť.

 

Pre milovníkov starého kontinentu – Španielsko

Ak chcete zostať verní Európe, zvoľte Španielsko. Práve v tejto krajine spolu so susedným Portugalskom sú totiž cudzinci najspokojnejší. Najviac ľudí sa prirodzene sťahuje do Barcelony a Madridu, kam ich láka uvoľnený životný štýl a skvelé počasie. Nečakajte, že tam zarobíte majetok a spravíte kariéru, zato si však budete užívať každý jeden deň. Výhodou je aj cena nehnuteľností.

Životné náklady: Mesačné náklady bez nájmu vyjdú na jednu osobu 675 a pre štyroch 2370 eur. Priemerná cena nájmu jednoizbového bytu mimo centra je 610 eur, pri kúpe zaplatíte mimo centra okolo 2000 eur za meter štvorcový. Priemerná čistá mzda je 1800 eur.

Nevýhoda: Byrokracia a pomerne vysoká nezamestnosť.

 

Informácie o mesačných nákladoch pochádzajú zo stránky Numbeo, odkiaľ pre porovnanie čerpáme aj údaje o Slovensku. Mesačné náklady vyjdú na jednu osobu 685, pre štyroch 2320 eur. Priemerná cena nájmu jednoizbového bytu mimo centra je 440 eur, pri kúpe zaplatíte okolo 2176 eur za meter štvorcový. Priemerná čistá mzda je 993 eur. Z porovnania napríklad so Španielskom teda vyplýva, že kým náklady na život sú približne rovnaké, na účte nám každý mesiac cinkne oveľa nižsia suma.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Utorok, 30. apríl. 2024. Meniny má Anastázia.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa