Najdlhšia lanovka sveta spája dva ostrovy, Slováci ju majú na dosah

2024-01-08 13:00:00 |   |    | 

Vietnamský ostrov Phu Quoc, kam sa lieta aj z Bratislavy, nie je známy len svojou nedotknutou prírodou, ale aj vďaka rôznym zaujímavým atrakciám. K tým najunikátnejším patrí lanovka, ktorá vedie ponad more. Je najdlhšia na svete!



 

Phu Quoc je najväčším vietnamským ostrovom, ktorý sa môže pýšiť hne´d niekoľkými unikátmi. „Navštíviť tam môžete jediné kasíno tejto socialistickej krajiny, najväčší zábavný park juhovýchodnej Ázie, ale aj obrovský bambusový chrám, na ktorý spotrebovali až 32 tisíc bambusov,“ hovorí Alica Šipošová z CK Kartago tours.

Malým staviteľským zázrakom však je aj lanová dráha, ktorá od februára 2018 spája „perlový ostrov“ Phu Quoc s „ananásovým ostrovom“ Hon Thom neďaleko kambodžských hraníc. Podľa Guinessovej knihy rekordov je s takmer ôsmimi kilometrami najdlhšou lanovkou na svete, keď predchádzajúceho rekordmana - Tianmen Shan v Číne - prekonala o 445 metrov.

Lanovka Hon Thom bola vyrobená rakúskou firmou Doppelmayr a využíva najmodernejšie technológie. Na šiestich stĺpoch s výškou okolo 160 metrov sú zavesené tri laná. Dve vonkajšie fungujú ako pevné koľajnice a prostredné sa hýbe. K nemu sú pripevnené aj jednotlivé kabíny, každá s kapacitou 30 ľudí.

Výhľad z lanovky je naozaj úžasný,“ hovorí Jan Bezděk z CK FISCHER. „Uvidíte more posiate stovkami rybárskych lodiek, koralové útesy, tropické ostrovčeky súostrovia An Thoi, biele pláže, ale aj zelené lesy.“ Vďaka rýchlosti až 30 kilometrov za hodinu a úžasnému panoramatickému výhľadu budete mať pocit, akoby ste leteli nad morom.

Celá trasa meria presne 7,8999 kilometra a jazda trvá približne 15 minút. Na jej konci vás čakajú nielen nádherné pláže ostrovčeka Hon Thom, ale aj Aquatopia Water Park, považovaný za najmodernejší vodný park v celej juhovýchodnej Ázii. So vstupenkou z lanovky si tam môžete užiť vyše 20 vodných atrakcií s rôznou obtiažnosťou – od bazénikov s tryskami pre najmenšie deti až po obrovské tobogany pre skutočných milovníkov adrenalínu.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa