Grécko a v ňom Kythira- Afroditin ostrov lásky

2014-07-17 09:00:00 |   |    | 

Medzi Egejským a Iónskym morom, jedinečný a odľahlý nádherný ostrov Kythira sa zjavuje ako malý raj. Mýtus a tradícia v kombinácii s divokou krásou krajiny dávajú ostrovu pocit tajomna a jedinečnosti. Poloha ostrova je práve tam, kde sa východ a západ zbiehajú v Stredozemí, a kde si kultúry krížia cesty. Rozmanitosť ostrova, roztrúsené pamiatky kultúrneho dedičstva, stále stredozemné slnko, to všetko pridáva ostrovu na jedinečnosti. Kythira, rovnováha medzi gréckou tradíciou a západným vplyvom.



Základ čo o ostrove musíte vedieť

 

Ostrov Kythira je súčasťou Iónskych ostrovov a leží v juhovýchodnom cípe Peloponézu.  Rozloha je približne 280km2. Počet obyvateľov je okolo 3 350 a stále klesá. Emigranti z ostrova sú roztrúsení po celom svete, len v Austrálii ich žije okolo 60 000. Na ostrove je okolo 60 mestečiek a dedín, hlavným mestom ležiacim na juhu ostrova je Chora. Ostrovná infraštruktúra poskytuje sieť dobrých ciest, prístavov, letiska, taxi službu či nemocnicu. Na Kythiru sa môžete dostať trajektom z prístavu Pireus v Aténach, čo trvá približne 7 hodín alebo letecky z Atén priamo na letisko na Kythire. Môžete použiť aj trajekt z miest Neapoli či Gythion, ktoré ležia na juhu Peloponézu, tu cesta trvá 1,5 hodiny a 2,5 hodiny z Gythion.

 

Ostrovu učarovala príroda

 

Kythira sa stáva veľmi vyhľadávaným turistickým miestom hlavne pre krásy okolitej prírody a možnosti, ktoré poskytuje - od vodných športov, leňošenia na pláži, po treking, prechádzky prírodou, skalolezectvo, rybolov, potápanie či spoznávania miestnej kultúry a tradícii.  Skaly pokryté krovím, pohoria plné píniových stromov, pobrežie plné pláži so zlatistým pieskom, vodopády, jaskyne či pramene – to všetko ponúka ostrov svojím návštevníkom. Medzi najviac navštevované prírodné krásy patria rokliny Mylopotamosvodopádom Fonissa, vodné mlyny v Karavas a pramene v Milata a Viaradika. Najznámejšie pláže na severe ostrova sú Agios Nikolas, Fourni, Lorenzou či Piatsa a Kaladi. Tie na juhu sú Halkos, Melidoni, Sparagario.

Kam zamierime

 

Chora je hlavným mestom ostrova a jeho administratívnym centrom. Charakteristická je aristokratickými bytmi a nádhernými zámkami. Nad strechami domov sa týči benátsky hrad. Pri vstupe do mesta je archeologické múzeum.

Kapsali - zábavné centrum ostrova s tavernami cez deň, ktoré sa v noci menia na zábavné podniky.

V Livadi sa nachádza kamenný most postavený počas anglickej okupácie a tiež anglická škola Mylapidea, kamenná budova s gotickými oblúkmi.

Mylopotamos - dedina známa hlavne pre prírodné krásy – rokliny, vodné mlyny a jaskyňu Agia Sophia. Nachádza sa tu tiež hradné opevnenie KatoChora.

Potamos je obchodným centrom severu ostrova, navštevovaný je hlavne pre svoj živý, farebný trh plný vôní. Stojí tu kostol Illariotissa, kde je soška Panny Márie privezená z Jeruzalema.

AgiaPelagia - turistické centrum na severe ostrova. Nachádzajú sa tu rôzne hotely, taverny pri mori a obchodíky so suvenírmi. Oddýchnite si tu na pláži, kde z jednej strany máte more a z druhej jazero obklopené skalami.

Karavas – Platia Ammos - severná dedinka obklopená nádhernými lesmi. Nachádza sa tu prameň AmirAli. Plávanie v Platia Ammos, čerstvé ryby a výhľad na horizont Peloponézu stoja za návštevu tohto miesta.

Množstvo a kláštorov na ostrove poukazuje na silnú vieru obyvateľstva. Kostoly sú roztrúsené po celom ostrove na skalných útesoch či priamo v dedinkách.

Navštívte Kythiru počas letných mesiacov, kedy sa koná najviac festivalov a osláv, ktoré udržujú autentickú ľudovú kultúru. Organizované sú buď pri príležitosti osláv svätých, alebo ich pripravujú miestne komunity. Nezabudnite ochutnať fatourada, čo je miestny alkoholický nápoj s príchuťou škorice, rozedes – sladkosti z mandlí a medu, diples - ľahké cesto ochutené škoricou a medom, či sucháre robené z extra panenského olivového oleja a šalvie. Zo suvenírov si určite domov prineste domáci med, olivový olej či mydlo.

Zdroj: Zuzana Fialová

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (11 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa