Stredozemné more odhaľuje svoju krásu. Toto sú jeho najlepšie miesta na potápanie

2023-07-03 07:30:00 |   |    | 

Oceány nepochybne ponúkajú perfektné miesta na potápanie sa. No nepodceňujte ani krásu Stredozemného mora. Ak milujete skúmanie nevšedného sveta pod vodou, inšpirujte sa týmito lokalitami.



 

Gozo a Comino, Malta

Uznávame, odtrhnúť oči od všetkej tej krásy na Malte nie je skutočne jednoduché. No keď sa nasýtite prírody a najmä úžasných historických pamiatok, rezervujte si aspoň pár hodín aj na potápanie. Zájdite k ostrovu Gozo, kde vás čaká jedno úžasné miesto, nazývané Modrá diera. Podľa milovníkov tohto hobby je ako stvorené pre tých, ktorí len začínajú s potápaním a zároveň chcú hneď vidieť niečo natoľko nádherné. V prvom rade vás nadchne zmes rôznych koralov, ktoré zdobia veľkú časť podmorského dna. Tie sú ideálnym miestom pre rôzne živočíchy. Uvidíte množstvo malých farebných rybiek, ale často sa tam skrývajú aj chobotnice. Pri skúmaní dna v blízkosti pobrežia nájdete aj jednu zaujímavosť v podobe potopenej sošky Panny Márie.

 

Premuda, Chorvátsko

Jedno zaujímavé miesto na potápanie nájdete i v Chorvátsku. Zájdite na ostrov Premuda, ktorý vás prekvapí krásnou prírodou a pokojom, ktorý tam vládne. Okolo celého ostrova sa nachádzajú podmorské jaskyne, ktoré si môžete pozrieť počas ponorov. Ak sa nechcete stratiť, radšej sa do nich pustite s inštruktorom. Vo viacerých je prirodzené svetlo, ktoré vytvára farebne zaujímavé divadlo. Opäť sa môžete tešiť na množstvo rybiek, pričom tu nájdete aj jeden špeciálny druh, ktorý má dúhové sfarbenie. Súčasťou vzácneho ekosystému sú koraly, chobotnice a menšie rybky. Na dne sa nachádza dokonca aj vrak lode, ktorá sa používala počas 1. svetovej vojny a pri brehoch ostrova ju zasiahlo torpédo.

 

Ostrovy Medes, Španielsko

Týchto sedem malých ostrovčekov je rajom pre milovníkov potápania. Nachádzajú sa v blízkosti brehu pri meste Girona, kam sa môžete pozrieť napríklad aj počas dovolenky v Barcelone. Voda je v týchto miestach priezračná a veľa morských živočíchov uvidíte aj pri šnorchlovaní alebo voľným okom. Keď sa však odhodláte na lepšie preskúmanie celého tohto teritória, máte sa na čo tešiť. Tunajší predstavitelia vyhlásili súostrovie Medes a jeho okolie za chránenú oblasť. Vďaka tomu sa tam podarilo najlepšie zachovať miestnu biodiverzitu a môžete sa tešiť na nevídaný zážitok. Pomedzi ostrovy sa vytvorili akoby údolia, ktoré sú pokryté morskou trávou. Popri nich nájdete niekoľko jaskýň, ktoré slúžia niektorým tvorom ako miesto na bývanie. Niektoré sú dokonca prepojené tunelom. Pod vodou môžete stretnúť sardinky, sardely, raje a iné zaujímavé ryby. Pri troche šťastia sa vám podarí uvidieť aj delfínov.

 

Sardínia, Taliansko

Pokiaľ zvažujete dovolenku v Taliansku, tak z hľadiska potápania je najzaujímavejšia Sardínia. Vyberte sa na jej východnú časť, kde sa popri pobreží nachádza spleť tunelov a jaskýň, ktoré sú vhodné na takéto spoznávanie. Najznámejšia a najobľúbenejšia má názov Grotta del Nereo a tak ako v prípade Premudy, aj tu nájdete hneď niekoľko potopených vrakov lodí, ktoré ponúkajú zaujímavé dobrodružstvo. Z morských živočíchov okrem rýb uvidíte kraby, chobotnice a veľké mušle, v ktorých sa dokonca môžu skrývať perly.

 

Chios, Grécko

Tak ako sú grécke ostrovy krásne na povrchu, rovnako pestrú prehliadku čakajte aj pod morskou hladinou. Podľa odborníkov na potápanie je jedným z najkrajších Chios, prinášajúci zaujímavú spleť jaskýň, útesov, starých vrakov a pestrých koralov. Uvidíte tu veľa druhov rýb a nechýbajú napríklad chobotnice či garnáty.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa