Paríž je miestom, ktoré má svoj štýl

2012-07-30 14:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Hlavné mesto Francúzska patrí medzi najnavštevovanejšie miesta na svete. Niet sa čomu čudovať. Táto európska metropola je križovatkou histórie, umenia, módy a elegancie. Má svoj jedinečný štýl, ktorý nestráca v žiadnom ročnom období, a preto nikdy nepochybíte, ak si spomínané „mesto lásky a svetiel“ vyberiete za cieľ svojho dovolenkového pobytu.



Bolo by hriechom nevidieť...

Každý vie, že Paríž je miesto, ktoré prebudilo múzu u tých najväčších umelcov a dodnes v ňom dýcha všadeprítomný duch inšpirácie. Mesto je teda plné príležitostí na záznamy do rodinného fotoalbumu.

Spraviť si fotku s Eiffelovou vežou, najvyššou stavbou v Paríži, alebo sa nechať ohúriť obrovskou koncentráciou umenia v niekdajšom sídle francúzskych kráľov - Louvri. V Notre Dame si spomenúť na hrbáča Quasimoda či oživiť si hodiny dejepisu pod Víťazným oblúkom. To sú takzvané povinné parížske jazdy.

Rovnako by bolo hriechom nevidieť Champs-Élysées, Place de la Concorde (Námestie Svornosti), Luxemburské záhrady a priam neskutočné množstvo ďalších pamiatok a atrakcií, ktoré mesto na Seine ponúka. Avšak nedajte sa úplne opantať turistickými brožúrami lákajúcimi návštevníkov do svojho náručia. Ľahko by sa vám totiž mohlo stať, že v dave ľudí, oslepený bleskami fotoaparátov, vám pomedzi prsty utečie skutočné čaro tohto romantického miesta.

 

Nadýchnite sa atmosféry

Zo slovenských ulíc sa už dávno začali pomaly, ale isto vytrácať tradičné cukrárne, nahrádzané väčšími a neosobnými gastronomickými komplexmi. Ak budete mať počas dovolenky v Paríži chuť na sladké, neoľutujete návštevu cukrárne Ladurée. Podoba, v akej dnes poznáme preslávenú francúzsku cukrovinku - „Le Macaron“, vznikla práve tu.

Okrem výnimočnej chuti sa vám dostane aj skutočného „parížskeho“ pocitu, elegancie a miestnej nostalgie. Ak zavítate na „16 rue Royale“ do rodinného podniku so 150 ročnou tradíciou, nečudujte sa, ak stretnete známe tváre svetového šoubiznisu.

Na ďalšej zastávke po vyčerpávajúcom behu medzi pamiatkami odporúčame nabrať energiu pri šálke kvalitnej kávy v Les Deux Magots. Kaviarni s kontroverzným názvom (Dvaja magori) písali históriu aj osobnosti ako Jean Paul Sartre či Ernest Hemingway, ktorí patrili medzi jej pravidelných zákazníkov. Do kaviarne si chodili nielen po inšpiráciu či na kus reči. Energiu na tvorbu im dodávala aj legendárna omeleta podávaná na tomto mieste.

Každá časť Paríža má svoje čaro. Na to, aby ste si jedinečné krásy skutočne vychutnali, je ideálne ako prepravný prostriedok použiť vlastné nohy. Celé centrum Paríža sa dá pešo prejsť za niekoľko hodín (autom to ani neskúšajte, nikam by ste sa nedostali). Kompromis medzi rýchlosťou a komfortom ponúka bicykel. Stanice, kde si môžete jednoducho požičať tento typický parížsky dopravný prostriedok, nájdete v priemere každých 300 metrov.

Rieka Seina je korunou krásy Paríža. Len ťažko by sa dala nahradiť romantika, ktorú zažijete počas večernej prechádzky popri jej ramene. Ak vás však budú po celom dni bolieť nohy alebo zatúžite po novej perspektíve, môžete nastúpiť na vyhliadkové lode „Bateaux-Mouches“.

Na pravom brehu Seiny sa nachádza jedna z najstarších častí mesta, Le Marais. Zdobia ju múzeá, námestia a historické budovy zo 16. storočia. Dokonalú romantickú prechádzku v úzkych starobylých uličkách je ideálne zakončiť v kvalitnej vinotéke. Na sladko ospevovanom Montmartri nájdete pouličných umelcov aj štýlové kaviarne.

Je však považovaný za turisticky najpríťažlivejšiu časť mesta. S počtom turistov sa priamo úmerne zvyšuje aj počet pouličných obchodníkov, ktorých „ochota“ nemusí byť vždy príjemná. Ale ak si odmyslíte ich snahu predať aj mačku vo vreci, kus sladkej romantiky na Montmartri nájdete.

V Paríži len ťažko stihnete prezrieť všetko zaujímavé počas jednej dovolenky. Rovnako ako je ťažké napísať o ňom len jeden článok. Keď sa po pár dňoch zmierite s tým, že všetky atrakcie a pamiatky nemáte šancu stihnúť, spravte si romantickú prechádzku. Sadnite si do jedného z množstva krásnych parkov. Sledujte štýlovo oblečené Parížanky jazdiace na bicykli, kúpte si tradičnú francúzsku zmrzlinu a zhlboka sa nadýchnite atmosféry, ktorú toto krásne mesto ponúka.

 

Zdroj/autor: Klára Horváthová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
4.7/5 (10 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa