V charizmatickom Tolede si vypočujte španielske kráľovské príbehy

2013-05-19 10:00:00 |   |    | 

ŠPANIELSKO - Hlavné mesto španielskeho regiónu Castilla La Mancha, Toledo, patrí medzi najkrajšie a najcharizmatickejšie mestá krajiny. Spájajú sa s ním legendy o tolerancii a porozumení medzi rôznymi vierovyznaniami a tiež veľa kráľovských príbehov.



Večná sláva mesta

Prvýkrát sa Toledo stáva sídlom panovníckeho dvora v čase vizigótskej nadvlády na Pyrenejskom polostrove. Vizigótov vo funkcii vládcov regiónu začiatkom 8. storočia vystriedali Arabi a hoci Toledo nebolo hlavným mestom ich panstva, dôležitosť tým nestratilo. Až keď ho v roku 1085 dobili kresťanské vojská, Toledo sa znovu dostáva na zoznam hlavných kráľovských miest Európy, do roku 1563 v ňom sídlil španielsky kráľovský dvor.

Spomienka na dávne slávne časy je v meste badateľná stále. V historickom centre zapísanom od roku 1987 na Zozname svetového dedičstva Unesco zostali pamiatky po všetkých kultúrach, čo mestom prešli.

 

Emblémy mesta

Pohľad na Toledo huncútsky obkolesené riekou Tajo ponúka dve dominanty. Prvou je Alcazár, pevnosť, ktorá ešte od čias Rimanov pyšne stojí na kopci nad mestom. Pre väčšinu Španielov sa spája s obdobím občianskej vojny, kedy sa stala centrom jedného z prvých ozbrojených stretov medzi republikánmi a frankistami, ide o smutne slávne obliehanie toledského Alacazáru.

Druhá hviezda mesta je tunajšia stredoveká katedrála Catedral de Santa María de Toledo, pýcha španielskej gotiky.

 

Mesto inšpirácie

V prvom období kresťanskej vlády bolo Toledo mestom tolerancie a náboženského porozumenia. Žili tu vedľa seba spokojne kresťania, židia, moslimovia a Toledo sa vďaka tomu čoskoro premenilo na dôležité kultúrne, politické a ekonomické centrum kráľovstva. Kto sa prejde čarovnými uličkami mesta, zaručene natrafí na sochy slávnych, ktoré pomohli mestu získať jeho slávu.

Neďaleko kostola San Pedro Martír stojí socha jedného z najslávnejších španielskych básnikov XV. a XVI. storočia, rodáka z Toleda, Garcilasa de la Vega, ktorého telesné ostatky sú uložené vo vnútri kostola.

El Greco, renesančný maliar, sa síce narodil v Grécku, ale významnú časť života strávil v meste Toledo, kde aj zomrel. V jeho dome dnes existuje atraktívne múzeum.

Za svoje svadobné mesto si Toledo vybral aj svetoznámy Miguel Cervantes de Saavedra, v roku 1584 sa v meste oženil s Catalinou de Salazar y Palacios. Navyše čaro Toleda niekoľkokrát opisuje aj vo svojich dielach, a tak niet divu, že aj jemu nechali toledčania postaviť v centre mesta sochu.

 

Zdroj/autor: Katarína Strihová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa