TIPy ako si vychutnať francúzsky Lyon. Ochutnajte autentický gastronomický raj

2015-06-04 08:00:00 |   |    | 

Druhé najväčšie francúzske mesto Lyon v sebe skrýva viaceré devízy, ktoré by správnemu cestovateľovi nemali uniknúť. Objavte s nami raj gastronómie, spoznajte historický architektonický rozmer mesta obchodu, hodvábu či filmu. Lyon nie je centrom len drahých butikov a vychytených reštaurácií, ale aj skrytých uličiek. Spoznajte tajomstvá Lyonu, ktorých je viac než dosť.



 

Mesto sa nachádza medzi Marseille a Parížom, v regióne Rónske Alpy. Okrem spomínaných prívlastkov sa tiež Lyon stal príkladom pre samotné francúzske hlavné mesto i britský Londýn v systéme zavedenia verejných bicyklov v roku 2005. V súčasnosti ich má viac ako 4-tisíc a výhodou je, že za požičanie bicykla sa prvú hodinu neplatí. Sieť bicyklov sa nazýva Vélo´v.

 

Musíte vidieť

 

Medzi najzaujímavejšie pamiatky Lyonu patrí jednoznačne gotická katedrála Notre Dame de Fourvière, ktorá je otvorená denne od 8.00 – 18.45 hod. Ak by ste zatúžili po prehliadke baziliky s výkladom, výstupom na jej samotnú strechu, zoznámením sa s jej tajomnými zákutiami, cena pre dospelého je  6 eur, deti do 12 rokov 3 eurá a mladšie ako 5 rokov majú vstup zdarma. Od júna do septembra je možné rezervovať takúto prehliadku každý deň okrem nedele od 14.30 – 16.00 hod. Jej trvanie je 1 a pol hodiny.

Bývalá hodvábna manufaktúrna dielňa Passage Thiaffait by vás mohla osloviť taktiež. Postavená bola v roku 1827. V roku 1997 bola vo veľkom rekonštruovaná a práce na nej trvali celkovo 4 roky. Dodnes sú niektoré časti využívané ako dielňa. Otvorená je od stredy do soboty (12:00 – 19.30).  

Mestský park Parc de la Tête d'Or rozprestierajúc sa na ploche 117 hektárov je síce príjemným spestrením návštevy Lyonu, no musíte počítať s tým, že v ňom nájdete pomerne veľké množstvo ľudí.

Dôvod? Absencia ďalších menších parkov v Lyone sa odráža v tom, že práve Parc de la Tête d'Or je jednou z priorít pre turistov. V lete v ňom možno tiež vidieť veľa bežcov a cyklistov. Park však ponúka malú zoo, mini-golf, možnosť zajazdiť si na koňoch či povoziť sa na malom vláčiku. Nenechajte sa však odradiť, park jednoznačne odporúčame!

Keďže je Lyon zasadený medzi vinárskymi regiónmi Beaujolais a Côtes du Rhône, určite nemôžete z mesta odísť bez toho, aby ste si neomočili jazyk vo víne. K dispozícii sú viaceré ochutnávky – pozor však na ceny, niekde sa značne líšia. Ustrážite si to tak, že sa hneď na začiatku spýtate na cenu. Ak to považujete za nepríjemné, nemusíte. Ani zďaleka nebudete sami, kto „ide po cene“.

 

Gastro raj

 

V Lyone sa malé bistrá nazývajú bouchon. Názov je odvodený od stravovania hodvábnikov, ktorí prechádzali mestom. V každom z nich prevláda predovšetkým bravčové mäso a ryby. Lyončania milujú cibuľu, smotanu a veľa masla. Ustrice, francúzske syry i koláčiky – i to je doménou Lyonu.

 

Doprajte si to najlepšie

 

Bec de Jazz

 

Bar, v ktorom sa snúbi pohodová atmosféra s výborným pitím – na stenách môžete nájsť vyblednuté postery Luisa Armstronga, Elly Fitzgerald a ďalších umelcov. Dobré ceny sú zárukou, že by ste sa v ňom mohli zdržať dlhšie – vychutnať si môžete domáce víno, punč i jazzové vystúpenia. Pred polnocou máte šancu obsadiť si dobré miesto – väčšina miestnych do podniku chodieva neskoršie v noci. Otvorené býva od 23.00 do 05.00. Bar sa nachádza na ulici 38 rue Burdeau.

 

Le Poêlon d'Or

 

Nadšenci skvelého tradičného lyonského jedla nemôžu obísť reštauráciu Le Poêlon d'Or, ktorá ponúka kompletný gurmánsky zážitok. Klobásy, držky, kuracia pečeň, rybie knedličky – toto všetko je v repertoári certifikovanej autentickej lyonskej reštaurácie. Kulinárske tajomstvá sa v reštaurácii dedia z generácie na generáciu. Reštauráciu nájdete na ulici 29 rue des Remparts d'Ainay. Otvorené majú denne do 22.00 hod.

 

Bahadourian

 

Rodinný podnik založil v roku 1929 Djebraïl Bahadourian, ktorý precestoval kus sveta a do Lyonu priniesol rôzne exotické korenia, bylinky či kvetiny, ktoré následne zapracoval do svojich produktov. Čaje, oriešky, džemy, čokolády, ale aj mäsové konzervy – to všetko si môžete zakúpiť v exkluzívnom obchode, ktorý  funguje nepretržite 86 rokov! Nachádza sa na ulici 20 rue Villeroya otvorený je denne od 9.00 do 18.00 hod. 

 

Zdroj: Zahr., Wiki, Vincent

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Vincent

Hodnotenie článku:
5.0/5 (1 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa