Zabudnite na predsudky – dovolenka pri Balatone nie je žiadnou nudou

2015-06-03 08:00:00 |   |    | 

Dovolenka pri Balatone sa väčšine z nás spája s predstavou bývalého režimu. Ľudia vtedy nemali veľa možností na cestovanie a „maďarské more“ bolo pre nich predstavou toho najlákavejšieho oddychu. Časy sa však zmenili a i keď si teraz radšej turisti vyberajú medzi inými štátmi, na Balaton by určite nemali zabúdať. Turizmus tam prekvitá naďalej a návštevníkom ponúkajú skvelé možnosti na oddych. Môžete si tam zájsť trebárs aj na predĺžený víkend a dopriať si taký doplnok k vašej hlavnej dovolenke.



 

Autom do troch hodín

 

Veľkou výhodou tejto dovolenky je, že nepotrebuje žiadne veľké plánovanie. Stačí sa jednoducho v jeden deň rozhodnúť a v ten druhý sa už môžete vyhrievať pri Balatone. Cesta tam trvá zo Slovenska z Bratislavy do troch hodín. Ak sa tam vyberiete z Košíc, je to o hodinu dlhšie. Obávať sa nemusíte ani o ubytovanie. V jeho okolí sa nachádza množstvo hotelov, kde istotne nájdete aj v hlavnej sezóne voľné miesto. Ak hľadáte niečo lacnejšie, i v Maďarsku máte k dispozícii bývanie v súkromí, takže pokojne sa tam môžete vybrať naslepo a vybrať si miesto, ktoré sa vám najviac páči. Navyše dovolenku pri Balatone ponúkajú aj v niektorých zľavových portáloch, takže na nej môžete i takýmto spôsobom ušetriť.

 

Až do polovice októbra

 

Jazero Balaton je 77 km dlhé a jeho pobrežie tvorí 197 kilometrov dlhý úsek. Vďaka tomu je najväčším jazerom v strednej časti Európy. Zároveň tak ponúka naozaj rôznorodú ponuku, takže si môžete vybrať, v ktorých končinách sa okúpete a prispôsobiť to zároveň aj doplnkovému programu. V okolí sa totiž nachádza množstvo wellness hotelov, vodných parkov, pamiatok, atrakcií, vinární a vynikajúcich reštaurácií. V lete sa teplota vody pohybuje do 26 stupňov. Keď je príjemné počasie, plávať a dovolenkovať sa tam dá od polovice mája do polovice októbra. Niektorá časť pobrežia je plytká a vhodná aj pre plávanie s menšími deťmi. Treba však dávať pozor, pretože občas býva spád dosť veľký a nečakaný. Najväčšia hĺbka je 11 metrov, no tá sa nachádza v strede jazera. Voda v ňom je pod neustálym dohľadom a patrí medzi najčistejšie v Európe, takže sa tam môžete kúpať bez obáv.

 

Plávanie, člnkovanie, oddych

 

Balaton žije v lete naozaj rušným životom. Maďari sú známi dobrou zábavou a to sa odrazí i v tomto regióne. Skúste radšej zájsť na tunajšiu tradičnú veselicu ako na klasickú diskotéku, akých je všade neúrekom. Takto si užijete skvelú zábavu, na ktorú tak ľahko nezabudnete. Na Balatone si môžete vychutnať aj rôzne vodné aktivity. Okrem plávania je to napríklad aj člnkovanie, vodné lyže, plavenie na plachetniciach, ale aj rybolov. V jazere sa stále nachádza mnoho rýb, ktoré si potom môžete upiecť na večeru. Časť pobrežia je vytvorená ako promenáda. Ide najmä o časti, ktoré sú pri väčších mestách. Chodníčky s krásnymi parkmi v okolí a k tomu príjemné posedenie pri západe slnka v niektorej z kaviarní alebo reštaurácií. V okolí sa nachádza i mnoho termálnych prameňov. Môžete si tak zájsť do kúpeľov na rôzne procedúry a oddýchnuť si od tohto ruchu. Netradičným zážitkom je let balónom, ktorý ponúkajú napríklad v Hévíz.

 

Štipľavá domáca kuchyňa

 

S Maďarskom sa pochopiteľne spája aj vynikajúca kuchyňa. Istotne si nenechajte ujsť príležitosť ochutnať niekde tradičnú rybiu polievku halászlé, Maďari sú výborní i v príprave rýb, varia vynikajúci guláš, ich klobásky a zabíjačkové špeciality sú známe v celom regióne, teľací, ale i bravčový perkelt poteší dušu každého labužníka a kačacie alebo husacie hody sú ďalšou z povinných zastávok. To všetko sa spája s príjemne pikantnou a niekedy odvážnou pálivou príchuťou. Potom to zavŕšte skvelou zmrzlinou alebo šomloi haluškami. Príjemný letný večer ukončite posedením pri pohári dobrého vína a živej hudbe, ktorá sa nachádza vo viacerých podnikoch v tomto regióne. Atmosféra, na ktorú sme možno kvôli predsudkom zabudli, no vždy stojí za osvieženie spomienok.

 

Hévíz

 

V okolí Balatonu sa nachádza i mnoho krásnych mestečiek s osobitou atmosférou. Hévíz nie je síce priamo pri jeho pobreží, no dostanete sa k nemu do desiatich minút cesty autom. Ide o kúpeľné mestečko pri termálnom jazere s celoročnou prevádzkou. Liečia sa tam rôzne problémy pohybového ústrojenstva, zápalové ochorenia, kožné ťažkosti a iné komplikácie. Príjemný areál prechádza do centra s typickou kúpeľnou atmosférou, hrajúcou fontánou a vynikajúcimi cukrárňami. V Hévíz sa nachádza aj špeciálny detský hotel uspôsobený malým zákazníkom. Každý týždeň sa tam koná aj farmársky trh. Za ochutnanie stoja pochúťky z mangalice, špeciálne domáce džemy s vínom, vína z tunajších viníc a mnoho ďalších tradičných chuťoviek.

 

Zdroj/autor: visit-hungary.com, madarskodovolenka.sk, David

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: David

Hodnotenie článku:
4.3/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 7. máj. 2024. Meniny má Monika.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa