Nová letecká linka: Spoznajte krásy poľskej Varšavy

2017-01-03 12:00:00 |   |    | 

Ak radi spoznávate európske mestá, máme pre vás skvelú správu. Od budúceho roka začne spoločnosť WizzAir lietať do Varšavy a to je ideálna príležitosť na preskúmanie hlavného mesta Poľska.



 

Štyrikrát týždenne od 19,99

Z Bratislavy sa bude do Poľska lietať štyrikrát týždenne. Tam aj naspäť sa dostanete vždy v pondelok, stredu, piatok a v nedeľu. Zo Slovenska sa v každý z týchto dní bude odlietať o 16:35, spiatočný let je naplánovaný vždy na 14:55. Jednotlivé dni vám umožňujú naplánovať si krátky víkendový výlet alebo zostať dlhšie. Let medzi týmito Bratislavou a Varšavou bude trvať 1 hodinu a 10 minút. Cena jednej letenky sa bude v čase mimo akcií pohybovať od 19,99 eur vyššie. Ak využijete klubovú zľavu alebo sa vám pošťastí nájsť nejakú akciu, letenka vás môže vyjsť ešte lacnejšie.

 

Začína sa od konca júna

Prvý let zo Slovenska je naplánovaný na 30. jún 2017. Letenky si však môžete zakúpiť v predstihu už v týchto dňoch. Toto spojenie nie je určené iba pre návštevníkov Poľska, ale hlavne má uľahčiť cestovateľom následné prestupy do iných destinácií. Keďže Varšava sa stala dôležitým dopravným uzlom, môžete v nej prestúpiť na viacero cenovo prijateľných zaoceánskych letov.

 

Tržné námestie

Hlavným bodom pre vaše turistické vychádzky bude Tržné námestie, obklopené starobylými budovami. Odtiaľto máte blízko k všetkým hlavným múzeám v meste a ľahko sa dostanete aj do bočných uličiek, v ktorých sa nachádzajú podniky so živou hudbou a tradičnou i modernou poľskou stravou. Priamo na námestí sa občas konajú trhy prevažne s remeselníckymi výrobkami.

 

Kráľovský hrad

Dejiny hradu, ktorý sídli v samotnom centre, sa datujú do 13. storočia. Kuriozitou je, že ako prvá časť nebola postavená samotná budova, ale iba veža. Tá bola dokonca prvou kamennou stavbou za hradbami. Postupne k nej pristavali gotický palác, ktorý prešiel viacerými obnovami. Po páde šľachty na hrade niekoľko rokov sídlili poľskí prezidenti. V súčasnosti sú priestory verejne prístupné verejnosti. Nachádzajú sa tam bývalé komnaty panstva, ale aj národné múzeum.

Otváracie hodiny: otvorené je denne okrem pondelka od 10:00 do 16:00

Vstupné: 30 zlotých, každú nedeľu je vstup bezplatný

 

Kopernikovo centrum

Obrovský komplex pomenovaný po známom poľskom rodákovi je svätyňou vedy všetkého druhu. Vyhraďte si na jeho návštevu jeden celý deň, pretože sa skladá z viacerých rozsiahlych častí venovaných rôznym témam. Môžete si napríklad pozrieť problematiku vesmíru, zamyslieť sa nad vzťahom človeka s prírodou, nechýba ani svetelná časť plná malých tajomstiev, ktoré musíte počas návštevy odhaliť. Počas prehliadky sa môžete zúčastniť viacerých pokusov a aj sami si vyskúšať niektoré fyzikálne a prírodné zákony v netradičnom prevedení.

Otváracie hodiny: 9:00 – 18:00, každý deň okrem pondelka

Vstupné: 27 zlotých, vstup na strešné záhrady je bezplatný

 

Fontánový park

V blízkosti starého mesta nájdete aj jednu z novších atrakcií. Od roku 2011 má Varšava svoju veľkú hrajúcu fontánu. V jej „repertoári“ nechýbajú skladby od Chopina, ktorý vo Varšave dlho žil, a vypočuť si môžete aj rôzne moderné skladby. Nechajte si túto návštevu na večerné hodiny, keď pomocou niekoľko desiatok rôznofarebných LED svetiel vynikne aj farebná šou.

 

Chopinovo múzeum

Slávnym poľským rodákom je Fryderyk Chopin, ktorý sa narodil v dedinke Zelazowa Wola neďaleko Varšavy. Priamo v hlavnom meste navštívte jeho múzeum v barokovom paláci Ostrogských z konca 17. storočia. V ňom vystavujú pôvodné rukopisy, listy a dokumenty spisovateľa, ako aj jeho fotografie a sochy.

Otváracie hodiny: denne okrem pondelka od 11:00 do 20:00

Vstupné 22 zlotých, v nedeľu je časť výstavy bezplatná

 

Palác kultúry a vedy

Najvyššia budova mesta je odkazom na socialistickú éru v krajine. Od začiatku mala plniť multifunkčnú úlohu vzdelávacieho a kultúrneho centra. V súčasnosti sa tam nachádza niekoľko inštitútov, knižnica, kiná a taktiež pár múzeí. Pozrieť si tam môžete výstavy venujúce sa technike, bábikám a evolúcii. Najobľúbenejšou atrakciou je vyhliadka z najvyššieho poschodia.

Otváracie hodiny vyhliadky: 11:00 – 20:00 (v pondelok je zatvorené)

Vstupné: na vyhliadku 20 zlotých

 

Múzeum varšavského povstania

Na jeseň roku 1944 sa udialo vo Varšave veľké povstanie, ktorého účastníci chceli oslobodiť krajinu ešte pred príchodom ruskej armády, aby v Poľsku neprevzal moc Stalin. To sa im, žiaľ, nepodarilo a celá akcia bola krvavo potlačená. Domáci obyvatelia sú však na túto časť dejín veľmi citliví a na spomienku padlým odvážlivcom vytvorili veľké interaktívne múzeum, ktoré mapuje dôležité udalosti a boje týchto smutných dní.

Otváracie hodiny: denne 8:00/10:00 – 18:00

Vstupné: 18 zlotých

 

Wilanów palác

Najkrajší palác v Poľsku bol postavený v 17. storočí v barokovom štýle, postupne k nemu dostavali ďalšie časti. Na jeho exteriéri vidieť výrazný taliansky vplyv a časť miestností sa zase ponáša na francúzske zámočky pri rieke Loire. V súčasnosti slúži palác tiež na organizovanie rôznych podujatí a koncertov. Patrí medzi najobľúbenejšie miesta stretávania sa a oddychu Varšavčanov.

Otváracie hodiny: okrem utorka otvorené denne od 9:30 do 16:00

Vstupné: 20 zlotých, vo štvrtky je vstup zadarmo

 

Autor: David

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock, Wikipedia, Wikimedia
Zdroj: david / ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa