Mesto troch kultúr: Slávne Toledo je skutočnou perlou Španielska

2018-01-26 12:00:00 |   |    | 

Španielsko Toledo sa nachádza len na skok od Madridu, zatiaľ však nepatrí k najobľúbenejším destináciám Slovákov. Je to obrovská škoda, mesto dýcha jedinečnou historickou atmosférou, v ktorej sa miešajú európske, židovské aj arabské vplyvy. Pochváliť sa môže aj úžasnými pamiatkami a gastronómiou. Nie nadarmo niektorí hovoria, že ak má človek na Španielsko len jediný deň, mal by ho stráviť v Tolede.



 

Približne 70 kilometrov od hlavného mesta Španielska sa na hrdom skalnatom útese nad riekou Tajo vypína Toledo. Zaujímavá história mesta prezrádza, že v období Rímskej ríše sa tu ťažila železná ruda. Vyrábali sa z nej veľmi kvalitné a povestné „Toledské meče.“ Počas 4. storočia sa tu konali cirkevné koncily Hispánie a mesto sa stalo cirkevným centrom. Túto pozíciu ešte posilnilo v 11. storočí, keď sa Toledo stalo sídlom arcibiskupa a hlavným mestom Kastílska. Napriek tomu však Toledo nemožno považovať za výhradne katolícke mesto, svoj výrazný vplyv tu mala arabská aj židovská kultúra. Až kým v roku 1492 Izabela Kastílska a Ferdinand Aragónsky ich zástupcov nevyhnali  z krajiny. Po ich odchode sa síce Toledo stalo hlavným mestom (1519), v roku 1561 sa však španielski králi presťahovali do Madridu a to bol koniec rozkvetu mesta nad Tajom.

O to viac si však domáci chránili to, čo sa im podarilo vybudovať. Ak patríte medzi milovníkov histórie a architektúry, práve tu nájdete najcharakteristickejšiu ukážku španielskej kultúry. Dominantou mesta je nádherná katedrála Panny Márie.

5-loďový chrám s dvomi vežami dopĺňa systém kaplniek s rajským dvorom s rozmermi 120 metrov krát 59 metrov. Štýlovo patrí do obdobia španielskej gotiky, tá je však výrazne ovplyvnená inými kultúrami. V interiéri môžete obdivovať hlavný oltár so 14-imi panelmi a diela velikánov maliarstva ako je Velázquez, Goya, Tizian, Rubens či El Greco. Aj preto katedrálu mnohí prirovnávajú k obrovskému múzeu.

Prekrásnou a jedinečnou pamiatkou je aj hrad San Servando, ktorý určitú dobu slúžil aj ako kláštor pre templárov.  Niekoľko storočí bol i v moslimských rukách, až kým ho nedobylo kresťanské vojsko kráľa Alfonsa VI. Hrad má obdĺžnikový tvar a valcovité veže, jednou z najznámejších je Albarranova veža. Od roku 1874 je San Servando národnou pamiatkou.

Na opačnej strane rieky sa na jednom z najvyšších miest v meste rysuje svetoznáma zlovestná pevnosť Alcazar. Pôvodne arabská pevnosť AlQasr z 10. storočia zažila najväčšiu slávu v rukách Abda ar-Rahmana III. V 16. storočí bola prestavaná na kráľovskú rezidenciu a neskôr sa stala vojenskou akadémiou. Aj dnes slúži ako obrovské vojenské múzeum plné uniforiem a medailí. Na začiatku občianskej vojny v roku 1936 bola pritom stavba počas obliehania značne poškodená. Jednou z najzaujímavejších miestností je kancelária veliteľa Moscarda, v ktorej môžete vidieť diery po guľkách.

Pri návšteve Toleda sa nezabudnite prejsť aj cez most Puente de Alcantára, ktorý vybudovali v rokoch 104 až 106 Rimania. Patrí k najväčším lákadlám mesto a predstavuje symbolický vstup do mesta.

Toledo však toho ponúka oveľa, oveľa viac. Rímske, židovské aj arabské pamiatky, vzácne kostoly, kláštory, veže... Jeden deň je jednoducho málo. Navyše podobne ako je jedinečná historická atmosféra mesta, rovnako neopakovateľná je i miestna gastronómia. Medzi skutočné delikatesy patrí napríklad hovädzie mäso, ryby (úhor) či zelenina upravená na viacero spôsobov.

 

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Thinkstock

Hodnotenie článku:
4.3/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa