Alberobello patrí k najkrajším dedinám sveta: Slávne domčeky však vznikli z vypočítavosti

2023-11-21 00:00:00 |   |    | 

Taliansky región Apúlia sa preslávil najmä nevšednými domčekmi. Popri nich sa tam však nachádzajú aj iné zaujímavé historické pamiatky a prírodné atrakcie. Tento región vás uchváti natoľko, že sa tam radi vrátite na návštevu znova. A najviac zo všetkých sa vám určite zapáči mesto Alberobello, ktoré je jeho hlavným centrom.



 

Chceli sa vyhnúť daniam

Do Alberobella prichádza najviac turistov kvôli legendárnym domčekom trulli. Ide o typické menšie stavby, ktoré mali pôvodne len jednu hlavnú miestnosť a strechu ihlanového tvaru. V súčasnosti často prepájajú viacero takýchto stavieb dokopy, aby vytvorili väčšie obytné priestory zodpovedajúce súčasným štandardom. Z diaľky budú na vás pôsobiť ako trpasličie domčeky. Môžu za to najmä ich strechy, ktoré vyzerajú ako z rozprávkového sveta. Tie sú však zaujímavé aj z úplne iného hľadiska. V minulosti museli obyvatelia platiť veľmi vysokú daň za domy. Preto vymýšľali spôsob, ako tieto zákony obísť. Trulli preto mali len hrubé múry natreté vápnom a strechy stavali špeciálnym spôsobom tak, aby ich dokázali v čase kontroly rýchlo rozložiť. Vďaka tomu mohli povedať, že ich dom je ešte nedokončený a nemusia teda zaňho nič platiť. Po odchode kontroly dali strechu do pôvodného stavu.

 

Príbeh nešťastnej lásky

I keď tieto domčeky vyzerajú na prvý pohľad rovnako, v skutočnosti sa v mnohom od seba odlišujú. Nemajú napríklad rovnakú veľkosť a i keď ich tvorila často len jedna hlavná miestnosť, tá mala rôzny pôdorys. Najznámejším z domov je Trullo Siamese, ktorý dostal pomenovanie podľa siamských dvojčiat. Pôvodne to bol totiž jeden väčší dom, v ktorom žili dvaja bratia. Tí sa však zamilovali do miestnej krásavice, o ktorú začali bojovať. Dievčina si nakoniec vybrala mladšieho z nich a po svadbe sa mala k nemu nasťahovať. Ten starší to však nedokázal uniesť, preto sa rozhodol predeliť trullo na polovicu a v jeho strede postavil novú stenu. Odvtedy sa z neho stali dva domy so samostatnými vchodmi, aby sa nemuseli stretávať. Nájdete ich na ulici Via Monte Nero. Obísť by ste nemali ani Trullo Pia Piccolo, ktorý je zas najmenším v meste. V súčasnosti sa v ňom nachádza predajňa suvenírov.

 

Rione Monti

Najznámejšou štvrťou v Alberolle je Rione Monti. Nachádza sa v kopcovitej oblasti a nájdete tam výsostne domčeky trulli. Na tomto malom mieste sa ich nachádza dokopy viac ako tisíc a vytvárajú magickú atmosféru. V tejto časti nájdete aj viacero suvenírových obchodov, v ktorých kúpite rôzne darčeky na pamiatku, ale tiež lokálne potraviny ako napríklad olivy a olej z nich. Nájdete tu aj vyhliadkový bod, z ktorého je nádherný pohľad na domčeky a celú historickú štvrť. Niektoré obchody majú aj vrchné poschodie s terasou, z ktorej si taktiež môžete pozrieť malebné uličky.

 

Miniatúrne Alberobello

Túto obľúbenú štvrť si môžete obzrieť aj v miniatúrnom vydaní. Stačí si zájsť na ulicu Monte Saint Michele, kde nájdete múzeum miniatúr. V ňom sa nachádza zmenšenina celej Rione Monti, vďaka ktorej lepšie uvidíte rozloženie jednotlivých domčekov a to, ako sú usporiadané ulice. Vstupné je tu bezplatné a múzeum je otvorené celoročne.

 

Čo tak zájsť na školu varenia?

Výlet do Alberobella je zaujímavý aj z gastronomického hľadiska. V trulli domčekoch nájdete viacero výborných reštaurácií s lokálnou talianskou gastronómiou. Okrem nich sa tam nachádzajú podniky, kde sa naučíte viac o výrobe olivového oleja a môžete ho tam aj ochutnať. Veľmi obľúbené sú tiež školy varenia, v ktorých sa oboznámite s tradičnými receptami z týchto oblastí. Často sú situované priamo do týchto historických stavieb a učiť vás budú tunajší obyvatelia. Väčšinou to nie sú kuchári, ale skôr ženy z domácnosti, ktoré majú bohaté skúsenosti s domáckym varením nadväzujúcim na ich gastronomické tradície.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa