Najznámejšie vinohradnícke oblasti Francúzska

2013-02-15 10:00:00 |   |    | 

FRANCÚZSKO - Pozná ju celý svet. Chuť, ktorá pre svoju vysokú kvalitu získala podstatné miesto v nápojových lístkoch reštaurácií. Francúzske vína patria v odvekej histórii pestovania viniča ku kľúčovým pojmom identity národného bohatstva tejto krajiny. Rokmi overená tradícia v spojení s ušľachtilou prípravou tvorí základ pre čestné meno známych francúzskych viníc.



 

  • Alsace

Významná viničná oblasť na severozápade Francúzska produkuje prevažne biele vína (90%). Táto oblasť poskytuje vhodný balans teplôt, dostatok vlhka aj slnečných lúčov. Aromatické odrody rozsiahlej vínnej révy slúžia na výrobu suchého a sladkého bieleho vína, známy je aj suchý rizling. Z jeho historickej hodnoty pramení silne germánsky vplyv. Predpokladá sa, že v 14. storočí preniesli odrodu hrozna Pinot Gris do Maďarska, ktorú o 200 rokov neskôr previezli Turci naspäť do Alsace a pestovali pod názvom Tokay.

 

  • Beaujolais

Produkuje sa z odrody Gamay, ktorá sa vyznačuje tenkou šupkou a nízkou hodnotou tanínov. Červené víno charakterizuje jemnosť, žiarivá červená farba a relatívne vysoká kyslosť. Názov pochádza zo starej provincie Beaujolais, kde ho prvý raz pestovali Rimania pozdĺž obchodnej cesty v údolí Saône. Nachádza sa severne od mesta Lyon. Od 7. storočia až do stredoveku mali starosť o vinice prevažne benediktínski mnísi, neskôr ich prevzalo lordstvo v Beaujeu.

 

  • Bordeaux

Ide o najrozsiahlejšiu vinicu Francúzska s rozlohou vyše 120-tis. hektárov. V stredoveku bola táto oblasť, zvaná Akvitánia, pod nadvládou Angličanov. Export vína sa centralizoval práve do Anglicka, kde ho nazývali „Claret“ a tento názov sa zachoval dodnes. Hlavným faktorom, ktorý zabezpečuje kvalitu vinárstva v oblasti, je výborné prostredie. Geologický podklad regiónu Gironde, bohatý na vápenec, spolu s dostatočnou vlahou riek poskytuje primerané podmienky na pestovanie viniča.

 

  • Burgundy

Región Burgundy sa nachádza na východe Francúzska. Jeho hranice začínajú na severe v Auxerre a končia v Lyone na juhu. Kladie vysoký dôraz na kategóriu AOC (apel na kontrolu originality) spomedzi všetkých vín v krajine. Burgundsko sa vyznačuje veľmi chladnými zimami a horúcimi letami. Počasie je nepredvídateľné a v období zberu sa vystrieda krupobitie, mrazy aj dážď, takže jednotlivé ročníky sa od seba často výrazne líšia.

 

  • Touraine

Pestuje sa v údolí Loire. Názov je odvodený od mesta Tours. V tejto rozsiahlej oblasti sa vyrábajú všetky druhy vína s pomerne  bohatým obsahom tanínov. Touraine v sebe skrýva aj nádherné prírodné bohatstvo v podobe očarujúcich záhrad, kaštieľov, cyklistických trás a tí najväčší nadšenci vína ocenia 103 vínnych pivníc, otvorených pre turistov. Tohto roku dostalo sedem pivníc prestížne ocenenie „caves d´excellence“, z ktorých je väčšina z oblasti Chinon.

 

  • Champagne

Oblasť je dobre známa vďaka produkcii šumivých vín. Európsky zákon vyhradzuje právo používať tento názov pre šumivé vína výhradne z tejto oblasti. Vysoká nadmorská výška spôsobuje chladnejšie prostredie, stabilitu teplôt preto zabezpečuje prítomnosť lesov, ktoré udržujú vlhkosť v pôde, a tak podporujú zrenie. Chladnejšie teploty spôsobujú vyššiu úroveň kyslosti hrozna, čo je vhodné práve pre šumivé vína.

 

Zdroj/autor: wikipedia, france-voyage.com, Miroslava Vajsová, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (6 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Štvrtok, 2. máj. 2024. Meniny má Žigmund.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa