Hotel z ľadu a polárna žiara - vyplávajte na sever luxusnou loďou

2013-05-22 16:00:00 |   |    | 

Kiel - univerzitné mesto, najväčší osobný prístav v Nemecku a tiež brána na sever. Minimálne pre tých, ktorí sa ho rozhodnú spoznať z paluby lode. Denne odtiaľ vyrážajú luxusné parníky - časť z nich „len“ k nórskym fjordom a do Švédska, niektoré však čaká trojtýždňová plavba za polárny kruh - okolo brehov Islandu a Špicbergov až do Grónska.



Stráviť dovolenku na veľkej lodi je stále obľúbenejšie. Výhody sú jasné - človek sa nalodí, ubytuje a všetky jeho veci plávajú celú dobu s ním. Nie je potrebné riešiť balenie a opätovné vybaľovanie ako u klasických poznávacích okruhoch. Loď ráno zakotví v prístave, turisti majú celý deň na prehliadku miesta a večer sa pláva ďalej.

 

Ľadová dovolenka na vode

„Dovolenka na vode“ je sama osebe netradičná. Na vrchole obľúbenosti sa hlavne v lete držia plavby po Stredozemí. Menej tradičné, ale rozhodne nie menej zaujímavé sú práve plavby na sever.

„Najkratšie plavby trvajú obvykle týždeň a tradičnými zastávkami sú Štokholm, Tallinn, Petrohrad alebo Kodaň,“ približuje ich priebeh lodný steward. Každý deň sa kotví inde a každý deň je venovaný poznávaniu inej metropoly, pričom deň strávený celý na mori je skôr výnimkou.

U ďalších plavieb je dní na mori omnoho viac. „Pri plavbe na Island alebo k brehom Grónska je to v súčte takmer týždeň,“ dopĺňa ďalšie informácie. Možností, ako stráviť dni na palube, je ale množstvo. Nie nadarmo sa týmto lodným kolosom hovorí „mesto na vlnách“.

 

Štvorhviezdičkový štandard

Rovnako ako hotely, sú aj tieto lode hodnotené hviezdičkami. Predstava, že sa na sever človek vydá v útrobách neútulného ľadoborca, je mylná. I sem vyrážajú „štvorhviezdičkové“ a „päťhviezdičkové“ lode, kde nie je výnimkou golfové ihrisko, tenisové kurty, vyhrievané bazény, kinosály, divadlá, nákupné galérie alebo knižnice.

Severské plavby obvykle „štartujú“ práve v severonemeckom Kiele, alternatívou je prístav Harwich neďaleko Londýna a jednou z prvých zastávok býva hlavné mesto Dánska - Kodaň. Tunajší prístav patrí vraj k najkrajším na svete, sčasti i vďaka soche Malej morskej víly, ktorá tu od roku 1913 smutne čaká na princa.

 

  • Malá morská víla - symbol Kodane

Kto bol v Kodani a nevyfotil sa s Malou morskou vílou, ten akoby v dánskej metropole nebol. Socha sediacej víly inšpirovaná rozprávkou Hansa Christiana Andersena je tu už takmer sto rokov. A za tú dobu bola niekoľkokrát terčom vandalov. Naposledy v roku 1998, kedy jej odlomili hlavu. Od apríla do novembra 2010 kodaňský prístav navyše osirel, pretože vtedy bola Malá morská víla „na výlete“ na svetovej výstave Expo v Šanghaji. 

 

Z kodaňského prístavu sa loď väčšinou vydáva do švédskeho Štokholmu. Centrum švédskej metropoly leží na 14 ostrovoch na brehu jazera Mälaren, nie nadarmo sa mu preto hovorí „Benátky severu“. Dve miestne pamiatky sa prebojovali i na Zoznam svetového dedičstva UNESCO. Tou prvou je unikátny drevený cintorín, na ktorom leží slávna filmová diva Greta Garbo, tou druhou zas palác Drottningholm v historickom srdci mesta, časti Gamla Stan.

 

Bar a hotel z ľadu

„Veľkému záujmu turistov sa v posledných rokoch teší i ľadový hotel a bar,“ pridáva ďalšiu štokholmskú atrakciu lodný steward. Ten je vyrobený z dvadsiatich ton ľadu z vody rieky Thorne Älu a konštantná teplota v jeho útrobách je mínus päť stupňov. I preto môže dovnútra naraz maximálne tridsať ľudí. „Keby ich tu bolo viac, vnútro by zadýchali a začalo by sa nám topiť vybavenie,“ vysvetľuje barman.

Prezývka „Benátky severu“ sa často spája i s ďalšou zastávkou. Ruský Petrohrad - výkladná skriňa ruského národa, najsevernejšia miliónová metropola planéty, okno do Európy, mesto postavené na močiaroch, ktoré založil Peter Veľký. Len na „rýchloprehliadku“ slávnej Ermitáže by si mal návštevník vyhradiť pol dňa a i tak uvidí len zlomok exponátov. Tých je tu totiž 2,7 milióna v 300 sálach - aj keby človek strávil pri každom exponáte len desať sekúnd, strávil by tým asi 3 roky života.

 

Nórske fjordy a potom ďalej na sever

Častým cieľom plavieb na sever sú nórske fjordy. Bez nadnesenia sa dá povedať, že väčšina turistov vyráža do Nórska práve s cieľom vidieť fjordy. Spolu s hlbokými údoliami dlhými niekoľko stoviek kilometrov sú pozostatkom činnosti ľadovcov a najkrajšie sú na západnom pobreží Nórska.

Loď obvykle zakotví v ústí fjordu a turisti vyrazia ďalej do jeho vnútra na menších lodiach alebo absolvujú túru, po ktorej sa večer zase vrátia na palubu a môže sa plávať ďalej - do ďalšieho fjordu alebo ďalej na sever - na Špicbergy, Island alebo do Grónska.

 

 

Reklamný odkaz Cestovná kancelária  ESO travel, špecialista na Áziu, Severnú, Južnú a strednú Ameriku, Tichomorie a Afriku vyberá z ponuky plavieb po Európe:

 

  • Metropoly Pobaltia I.: Spoznajte najkrajšie miesta severu Európy. Osem dní, z toho dva strávené len na vlnách. Štokholm, Tallinn, Petrohrad a Kodaň. Výlet do hotela z ľadu a návšteva Ermitáže. Ceny od 639 EUR.
  • Island - Grónsko: Tri týždne v zajatí ľadu a krásnej prírody. Unikátna poznávacia plavba za polárny kruh. Navyše na palube luxusnej štvorhviezdičkovej lode s kapacitou vyše 2 500 osôb a kompletným zázemím.
  • Z Osla do Kodane: Krátka trojdňová, ale o to intenzívnejšia plavba po severnej Európe - pozriete sa do nórskeho Osla, spoznáte krásu severskej prírody a plavbu po troch nociach zakončíte v Kodani pri Malej morskej víle.

 

Zdroj/autor: ESO travel, reklamný článok, drom

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
2.3/5 (3 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa