Objav, ktorý prepíše dejiny: V džungli našli stratené mayské veľkomestá

2018-02-05 00:00:01 |   |    | 

Pomocou unikátnej laserovej technológie a dronov vedci zistili, že mayská civilizácia bola oveľa rozvinutejšia, ako sa doteraz predpokladalo. Odhalili vyše 60 000 domov, paláce aj vyvýšené cesty, ktoré po celé stáročia ukrývala hustá džungľa severnej Guatemaly.



 

Archeológovia objavili v Guatemale pozostatky vyše 60-tisíc doteraz neznámych objektov z čias mayskej civilizácie. Objav tak veľkého množstva nálezov v tak krátkom časovom slede im umožnila nová laserová technológia známa ako LiDAR, ktorá odkryla, čo sa nachádza pod porastom pralesa na rozlohe 2 100 štvorcových kilometrov v guatemalskom departmente Petén. Podľa magazínu National Geographic, ktorý o nálezoch ako prvý informoval, by sa možno bez tejto technológie tieto objekty nikdy nepodarilo nájsť.

LiDAR zmení svet archeológie takým spôsobom, akým Hubblov teleskop zmenil astronómiu,“ povedal pre National Geography Francisco Estrada-Belli, archeológ z univerzity v Tulane. „Budeme potrebovať ďalších 100 rokov, aby sme preskúmali všetky získané poznatky a skutočne pochopili, na čo sa pozeráme.“

Veľká väčšina zo 60-tisíc nájdených objektov a štruktúr bola podľa archeológov bežnými obytnými domami mayskej populácie. Mnohé z nich sa nachádzajú v blízkosti už dávnejšie objavených mayských sídiel. Počet nových nálezov však podľa britskej BBC môže zmeniť všetko, čo si doteraz verejnosť o Mayoch myslela. V prvom rade bude treba zrejme upraviť odhad ich celkovej populácie.

Podľa doterajších poznatkov sa predpokladalo, že v dobe vrcholného rozkvetu mayskej civilizácie pred približne 1 500 rokmi žilo na jej území asi 5 miliónov obyvateľov. Podľa najnovších nálezov sa však javí, že to mohlo byť 10 alebo dokonca až 15 miliónov a osídlené boli aj nižšie položené oblasti, o ktorých sa to kedysi nepredpokladalo. Celková plocha ríše Mayov bola dvakrát väčšia ako stredoveké Anglicko a nové objavy teraz potvrdzujú, že stredoamerická civilizácia bola z hľadiska populácie porovnateľná so starovekým Gréckom alebo Čínou, pripomína National Geographic.

Okrem obytných domov archeológovia doteraz na zmapovanom území identifikovali aj množstvo iných stavieb, napríklad sedemposchodovú pyramídu či rôzne obranné pevnosti. Najviac ich však prekvapil nález dômyselného systému ciest medzi jednotlivými sídlami, ktoré boli oproti okolitému reliéfu spravidla na vyvýšených plošinách, aby sa dali využívať aj v období dažďa. Ich enormná šírka podľa National Geographic naznačuje, že boli vo svojej dobe veľmi frekventované. A to aj napriek tomu, že Mayovia vôbec nepoužívali koleso ani záprahy s ťažnými zvieratami.

Výskum je prvou fázou projektu, ktorý bude počas troch rokov mapovať guatemalské nížiny na rozlohe 14 000 kilometrov štvorcových.

 

Ako funguje LiDAR

LiDAR (z angl. Light Detection And Ranging) je najmodernejšou technológiou zbierania 3D dát o objektoch a javoch na zemskom povrchu. Archeológom umožňuje odhaliť stavby, ktoré sa voľným okom v podstate nedajú vidieť, najmä v hustých pralesoch.

* Princíp merania spočíva v určení vzdialenosti, ktorú prekoná laserový lúč medzi zdrojom žiarenia v lietadle a povrchom Zeme, respektíve objektov na ňom.

* Túto vzdialenosť určuje čas medzi vyslaním lúča a jeho spätným prijatím, čo pripomína echolokáciu, teda spôsob, akým sa ultrazvukom orientujú niektoré zvieratá (napríklad netopiere).

* Súčasne je v okamihu vyslania laserového impulzu zaznamenaná presná poloha skeneru, rýchlosť a smer letu.

* Kombinácia týchto záznamov umožňuje presne zmapovať terén a vytvoriť jeho detailnú trojrozmernú vizualizáciu.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: SITA

Hodnotenie článku:
4.7/5 (17 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa