Neskutočný prírodný úkaz v Poľsku: Ľad sa vznášal medzi stromami

2018-03-07 00:00:01 |   |    | 

Zima si pre nás tento rok pripravila mnohé prekvapenia. Poľské sociálne siete však v ostatnom týždni ovládli snímky toho, čo ste doteraz zrejme nevideli. Vďaka zaplaveniu lesa a mínusovým teplotám sa medzi stromami „vznášali“ ľadové kryhy.



 

Nevšedný úkaz spôsobila rieka, ktorá ani nemá vlastné meno. Jedná sa totiž o tzv. epizodickú rieku, ktorá sa vyskytuje len sporadicky. Podľa portálu Głos Wielkopolski sa tak naposledy stalo v roku 1987.

Rieka vyteká z jazera Kopcze v oblasti Kaczory na severe krajiny obvykle na jar, kedy zaplaví nižšie položený les pri obci Żabostowo. Tento rok však vniklo takéto "jazero v lese" už teraz, čo spôsobilo skutočne unikátny úkaz.

Voda zaliala les do výšky jedného metra a v mínusových teplotách jej hladina zamrzla. Keď voda po niekoľkých dňoch ustúpila, asi 20 centimetrov hrubé ľadové kryhy zostali medzi stromami.

Na miesto sa vydalo množstvo nadšencov z celého Poľska. Domáci však upozorňujú, že momentálne je situácia v lese nebezpečná, v dôsledku vyšších teplôt sa totiž kryhy začínajú topiť a padať.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa