V Španielsku je takmer 3,5 milióna opustených domov, víťaz FOTOsúťaze ich zvečnil unikátnym spôsobom

2018-04-22 11:00:01 |   |    | 

Jedným z dvoch víťazov tohto ročníka prestížnej fotografickej súťaže DJI Drone Photography Award sa stal Markel Redondo s jeho projektom Sand Castles (part II), teda Hrady z piesku (časť II), v ktorom prostredníctvom dronu zdokumentoval obrovské množstvo opustených budov v Španielsku.



 

Po celom Španielsku stojí približne 3,4 milióna opustených domov, ktoré sú smutnou pripomienkou pažravosti developerov. Tí ich s vidinou obrovských ziskov narýchlo postavili v období nízkych úrokov a priaznivých vládnych nariadení. Mnohé sa však predať nepodarilo a ich ruiny dodnes špatia celú krajinu.

Je to také apokalyptické, akoby ste boli posledným obyvateľom na Zemi,“ povedal k projektu Sand Castles (part II) jeho autor Markel Redondo. Opustené stavby začal po prvýkrát fotografovať v roku 2010, o osem rokov neskôr si svoju trasu prešiel znova, tentoraz vybavený dronom DJI Phanton 4 Pro.

Za 18 dní zdokumentoval 15 projektov. „Žijeme v spoločnosti s obrovským problémom s bývaním, kde si ho jednoducho mnohí nemôžu vôbec dovoliť, a na druhej strane sú v Španielsku vyše tri milióny neobývaných domov,“ dodal španielsky fotograf.

Ten svoje zaujímavé „krajinkárske“ snímky vytváral vždy v rovnakom svetle - skoro ráno a neskoro večer - a vždy z rovnakého uhla. Detailné zábery vznikali vždy z rovnakej výšky.

Chcel som tieto stavby prezentovať ako pohľadnice, tak ako by si ich predstavovali developeri a stavitelia, s pekným svetlom, ale evidentne je tam cítiť, že niečo nie je v poriadku. Vedel som, že tie projekty sú veľké, ale predtým som si ich skutočný rozsah ani nedokázal predstaviť.

Stavby na fotografiách série Sand Castles (part II) sa nachádzajú v menej známych mestečkách Horche, Guadalajara a Ciudad Real, ale aj v obľúbených turistických destináciách ako Burgos, Almería, Alicante či Murcia.

Treba pochopiť, že toto nie je izolovaný problém; je to niečo, čo sa dialo systematicky po celom Španielsku. Musíme sa pýtať, prečo sa to stále deje a ako tento problém vyriešime,“ uzavrel Markel Redondo, ktorý svojou prácou nadchol aj porotu fotografickej súťaže DJI Drone Photography Award, ktorá vyberá tie najlepšie snímky z dronu.

Zdieľať článok na Facebooku
Foto a
Video: Markel Redondo
Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.1/5 (9 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa