Štvorcové vlny - nádherná a veľmi nebezpečná hračka prírody

2018-04-18 00:00:01 |   |    | 

Hoci sa ľudia neraz správajú, akoby im patril celý svet, v skutočnosti sme na Zemi len hosťami. Aj napriek tomu, že spoznávame už aj nekonečný vesmír, ešte stále nás dokáže prekvapiť aj planéta, na ktorej žijeme. K jej pozoruhodným dielam patria napríklad štvorcové vlny. Vyskytujú sa tak zriedka, že sú len málo zdokumentované, ale sú tu a ukazujú silu prírody v celej jej kráse a sile.



 

Neveľký francúzsky ostrov Île de Ré neďaleko mesta La Rochelle, s ktorým ho od roku 1988 spája most, patrí k obľúbeným destináciám oddychujúcich Parížanov. Tých sem lákajú najmä krásne pláže, pokojné rybárske dedinky a cyklotrasy, ak sa im však pošťastí, môžu tu sledovať skutočne výnimočnú hračku prírody.

Na rozdiel od vôd, obklopujúcich iné ostrovy, pri Île de Ré vytvárajú vlny štvorcový vzor, ktorý pripomína šachovnicu. Ľudia sa neraz vydávajú k tunajšiemu majáku len preto, aby mohli obdivovať tento neobvyklý prírodný fenomén. Jeho príčinou je to, že sa práve na tomto mieste stretávajú dve moria, každé s inými poveternostnými podmienkami a prúdmi. Šachovnicový vzor vzniká, keď vlny na seba narážajú takmer kolmo.

Ile de ré.JPG
By Michel Griffon - Own work, CC BY 3.0, Link

Hoci „prekrížené vlny“ vytvárajú na pohľad nádherný vzor, v skutočnosti sú veľmi nebezpečné - pre lode, aj pre plavcov. Silné spätné prúdy sú tak silné, že s nimi človek jednoducho nedokáže bojovať. Našťastie sa tak však deje len výnimočne a bežne je aj okolie majáku na Île de Ré na kúpanie vhodné.

Tento francúzsky ostrov pritom samozrejme nie je jediný, kde dochádza k prelínaniu vĺn. Rôzne prúdy nie sú v mori ničím ojedinelým, veľmi často sú však natoľko slabé a uhol medzi nimi tak tupý, že ich prelínanie nie je voľným okom viditeľné. Veľkú úlohu zohráva aj vietor, ktorý fúka rôznymi smermi a tiež môže smerovanie vĺn výrazne ovplyvniť.

Len málokedy sa teda stane, že by boli všetky podmienky pre vznik dokonalej šachovnice splnené. Ani vtedy však ešte nemáte vyhraté, vzor na hladine mora je najlepšie viditeľný zo vzduchu, takže pri pohľade z pobrežia by ste mali byť aspoň dostatočne vysoko. Potom však ten pohľad rozhodne stojí za to.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ako

Hodnotenie článku:
4.4/5 (16 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa