Paríž

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Paris, Francúzsko



 

Oficiálny názov  Paríž, Paris

Kozmopolitné hlavné mesto Francúzska, v jeho strede (Zone 1) žije 2,2 milióna ľudí. Ďalších 9,9 milióna v predmestiach (la banlieue). Jedno z najväčších európskych miest. Paríž si podmaňuje všetky zmysly. Chce byť videný, počutý, chytený, ochutnaný a cítený. Celý, od romantických zákutí rieky Seiny, až ku kaviarenským monológom o použití cesnaku. Mesto je esenciou celého Francúzska.

 

DOPRAVA

Cestovanie po Paríži a dostať sa z bodu A do bodu B je veľmi jednoduché – celé mesto je dobre pokryté dopravou. Pešo sa dá mesto prejsť za niekoľko hodín, jediným zdržaním sú kaviarne, alebo výklady obchodov. Jedna z najlepších parížskych trás je z Arc de Triomphe do Île de la Cité (Notre Dame). Bez zastávok cesta trvá 2 hodiny a dajú sa vidieť všetky hlavné pamiatky Paríža.

Cestovné lístky - Spoločnosť RATP zodpovedá za verejnú dopravu v meste (metro, autobusy a niektoré RER vlaky). Ostatné RER spravuje spoločnosť SNCF. Obidve spoločnosti majú rovnaké lístky, rozdelenie je výhodné len v prípade štrajkov (štrajkovať môže RATP, ale SNCF nie a naopak). Linky sú pomenované podľa názvov terminálov (koncových staníc), niektoré majú farebné rozlíšenie. Stanice majú pokladne aj automaty, na nástupištiach sú detailné mapy ich okolia. Lístok metra treba mať neustále pri sebe, ku kontrole môže dôjsť kedykoľvek.

Biele papierové metro lístky sú platné na nasledujúce druhy dopravy po meste: metro, RER  vlaky (zóna 1-2), električky, autobusy vrátane nočných, prímestské autobusy a pozemná lanovka na Montmartre. Môže sa prestupovať, ale iba medzi niektorými druhmi dopravy a v závislosti od typu použitej dopravy. Lístky sú platné 1,5 hod od prvého použitia.  Viac informácii na tu.

Cena lístkov - Cena jednorazového lístka je 1,90 EUR, balík s desiatimi lístkami stojí 14,50 EUR. Lístok kupovaný u vodiča autobusu stojí 2 EUR a platí len na jednu cestu v danom autobuse. Existujú aj dopravné passy – držiteľ si najprv musí zakúpiť kartu, ktorá stojí 5 EUR. Týždenník (Carte Orange Hebdomadaire  ) platí od pondelka do nedele a cena je 22,15 EUR. V cene tohto lístku je zahrnutý napríklad vlak na letisko či do Disneylandu a iné.  73 EUR stojí mesačník (Mensuelle) platný od prvého do posledného dňa daného mesiaca. Pre turistov sa oplatia turistické passy (Paris Visite), platiace jeden až päť dní. Ceny začínajú od 12,85  EUR na deň a cestovať možno po centrálnom Paríži a bližších predmestiach neobmedzene.

 

Druhy dopravy

Metro

Metro so 16 linkami je rýchly a jednoduchý spôsob cestovania po meste, ktorý sa oplatí. V Paríži sa nachádza asi 300 staníc metra, ktorých vchody sú značené veľkým žltým písmenom  M. Metro vlaky jazdia od 5.30 – 00.40 hod od nedele do štvrtka a do 1.40 hod v piatky, v soboty a deň pred sviatkom. Počas rušných hodín jazdí metro každé dve minúty.

Vlak

RER je obrovská železničná sieť pokrývajúca väčšinu regiónu Île-de-France. Pozostáva z piatich liniek, ktoré sú označené písmenami A,B,C,D a E. V rámci Paríža RER premáva podobne ako metro. Ak má RER stanica spojenie s metrom, tak platí jeden lístok v rámci celej cesty. Vlakom môžete prejsť cez Paríž za 15 minút, nakoľko sú zastávky menej frekventované ako u metra. Vlaky jazdia každý deň od 6.00 – 0.30 hod.

Autobus

Cesta autobusom je skvelý spôsob ako objavovať krásy Paríža. Linky autobusov sú prispôsobené časom metra. Autobusy jazdia cez centrum mesta, popri Seine aj cez známe historické časti mesta, a tak sú obľúbené hlavne u turistov. Platia tu lístky z metra, výhodou je digitálne zobrazovanie aktuálnej a cieľovej stanice, čo cestovanie zjednodušuje, problémom je dopravná situácia a nespoľahlivosť spojov. Sieť  pozostáva z 59 trás autobusových liniek. Vzdialenosť medzi zastávkami je približne 5 minút v závislosti od premávky.  Autobusy premávajú pondelky až soboty od 7.00 – 20.30 hod, no niektoré večerné linky od 20.30 – 0.30 hod. Asi polovica liniek premáva aj v nedele a cez sviatky. Nastupuje sa prednými a vystupuje sa zadnými a strednými dverami. Noctilien je sieť pozostávajúca zo 42 liniek premávajúcich od 0. 30 - 5. 30 hod v regióne  Ile-de-France. Ide o rozšírenie existujúcich nočných liniek Noctambus a Bus de nuit.

Bicykel

Spoznajte mesto vo svojom vlastnom rytme na bicykli po cyklistických chodníkoch alebo sa zúčastnite organizovanej cyklistickej túry. 200 km cyklistických dráh, a tiež 70km autobusových dráh je k dispozícii cyklistom. V blízkosti vlakových staníc a hlavných  turistických trás nájdete spoločnosti, ktoré požičiavajú bicykel na deň,  víkend či týždeň. Môžete si vybrať bicykle s košíkmi či detskými sedačkami a vrátiť ich môžete v rámci spoločnosti na hociktorej pobočke. Počas sviatkov a cez nedele sú niektoré cesty pri Seine vyhradené exkluzívne pre pešiakov, cyklistov a korčuliarov ako súčasť kampane Paríž dýcha.

Auto

Jazdiť po Paríži autom nie je ľahké. Doprava je veľmi hustá, parkovanie je ťažké -špeciálne na miestach okolo turistických atrakcií, postavených dávno pred vynálezom auta. Autom sa oplatí navštíviť len atrakcie od mesta vzdialené, ako hrady Vaux-le-Vicomte alebo Fontainebleau. Všeobecne vo Francúzsku platí, že bezpečnostné pasy sú povinné nielen vpredu, ale ja na zadných sedadlách. Trúbenie je prísne zakázané, ako aj jazdenie po autobusových pruhov. Nezabudnite na medzinárodné poistenie Green Card (Zelená karta). V Paríži si môžete aj prenajať auto na deň, viac dní či dokonca mesiac a viac. Množstvo spoločností ponúka rôzne druhy automobilov za rôzne ceny.

Taxi

Taxi sa v Paríži odporúča objednať telefonicky (nie je ich toľko, aby sa dali bez čakania zastaviť priamo na ulici). Medzi najväčšie spoločnosti  patria Taxis Bleues a Taxis G7. Je výhodné ich použiť v noci, keď nie je veľká premávka. Cez deň je rýchlejšie metro. Taxík je voľný, ak svieti bielym svetlom. V Paríži je k dispozícii deň/noc 17 000 taxíkov. Taxíky majú povolenie stáť na okraji ciest. Tarifa je rozdelená podľa tried A,B a C. Tieto triedy majú odlišnú sadzbu v závislosti od miesta, zóny a časového horizontu. A - €1,06/km, B - €1,30/km, C - €1,58/km.

Loď

Objavujte Paríž z lode plaviacej sa po Seine. Je to nezabudnuteľný zážitok. Lode okružných plavieb začínajú pri Eiffelovej veži a prechádzajú Louvrom, Notre Dame, botanickou záhradou, vracajú sa popri opačnom brehu pri Museé D'orsay.  Na výber sú plavby s výkladom (15 EUR) alebo s obedom (od 59 EUR). Lístok je možno kúpiť na jeden, alebo na tri dni.

Letisko:  Parížske letiská

 

UBYTOVANIE

Paríž ponúka ubytovanie všetkých kategórií, od luxusných palácov, historických budov prestavaných na hotely až po malé diery, kde by ste nenechali ani svojho psa. Oplatí sa dlhšie hľadať a rezervovať si ubytovanie čo najskôr. Parížske hotely majú dva druhy cien. Počas vysokej sezóny (máj – október),sú ceny vyššie a mnoho hotelov je obsadených. Mimo tohto obdobia sú ceny nižšie. Oplatí sa rezervovať si hotel čo najskôr, ako sa dá. Informácie o všetkých typoch ubytovania nájdete na oficiálnych stránkach mesta.

Rezervujte si ubytovanie v Paríži online.

 

 

JEDLO

Paríž je jedným z kulinárskych centier Európy. Dajú sa tu nájsť stovky prekrásnych reštaurácií s premysleným alebo trendy interiérovým dizajnom,. Dobre pripravené jedálne lístky a menu ponúkajú kreatívne spojenia francúzskej a iných exotických kuchýň. Tiež sú tu tradičné bistrá ponúkajúce jednoduché jedlá za príjemné ceny.        

Okolo turistických atrakcií je mnoho reštaurácií ponúkajúcich drahé jedlá nízkej kvality. Oplatí sa skúsiť miesta, kam chodia jesť miestni.

V lacnejších reštauráciách sa môže stať, že sa stoly spájajú a hostia často ocitnú vedľa cudzích hostí. V drahších sa to nestáva, často je potrebná rezervácia v niekoľkotýždňovom alebo v mesačnom predstihu. Oplatí sa skúsiť si rezervovať miesto počas obedňajších hodín, čo je jednoduchšie a lacnejšie.

Spôsob, ako sa v Paríži lacno stravovať, je nasledovný: raňajky alebo "petit dejeuner" v reštaurácii alebo v hoteli (croissanty a káva, možno ovocie; cena okolo 5 až 10 EUR), obed v pouličnom stánku – v centre mesta panini, crépe, falafel alebo pita. Alternatívou je čínske jedlo z reštaurácií okolo štvrti Marais. V centre je mnoho patisseries predávajúcich kávu alebo sendviče. Cena tohto obeda je podobná ako pri raňajkách. Lacnejšie večerné menu stojí od 20 – 40 EUR. Väčšinou ide tri – štyri chody, niekedy s fľašou vína. Medzi najlepšie vegetariánske reštaurácie patria Aquarius a  Piccolo Teatro na štvrtej ulici, Le Grenier de Notre-Dame na piatej, alebo La Victoire Suprême du Coeur na prvej.

Často sa dá naraziť na marocké, alžírske alebo libanonské reštaurácie.

Medzi špeciality patria dusené mušle (najlepšie na jeseň a v zime), morské slimáky, ústrice a iné plody mora. Oplatí sa vyskúšať aj jedlá z mäsa ako venison (jeleň), diviaka a iné hlavne počas loveckej sezóny. Samozrejme sem patria aj tradičné francúzske jedlá ako jahňacie, teľacie, hovädzie a bravčové a šaláty.

Cestovatelia hľadiaci na ceny určite ocenia ponuky a ceny na trhoviskách Boul Richard Lenoir (blízko Bastilly), na Rue Mouffetard, na Place Buci, na Place de la Madeleine, na druhej strane Canal Saint-Martin a v ďalších parížskych štvrtiach. Doporučuje sa kúpiť bagety, syr a fľašu vína a urobiť si piknik pri Seine (na ostrove Île Saint-Louis) alebo  pozdĺž Canal Saint-Martin.

Víno fľaša primeranej kvality stojí okolo 3 - 5 EUR , veľmi dobré začínajú na 7 EUR, pod 3 EUR sa víno kupovať neodporúča. Obchody s excelentným výberom sú Lafayette Gourmet v Galeries Lafayette, alebo La Grande Epicerie v luxusnom oddelení obchodného domu Le Bon Marché. Dajú sa tu nájsť sa tu nájsť najlepšie značky. Špecializované obchody sú Nicolas, alebo Le Relais de Bacchus.

 

ZÁBAVA

Ak skúsite čokoľvek, v Paríži sa nudiť nebudete. Milovníci hudby môžu ísť na grandióznu operu, alebo do zafajčených džezových barov, potom na kabaret a noc ukončiť v klube hrajúcom salsu, alebo house. Počet kín a divadiel je nekonečný, zotaviť sa dá v štýlových baroch. 

Príjemné kaviarne a bary sú v okolí Canal St. Martin na Montmartre a v  Saint Germain des Prés Classic (nájdete tu slávne podniky ako Café de Flore a Les Deux Magots). Nové trendy bary nájdete na Rues des Dames-Batignolles a v Marais. Juhoamerické rytmy pulzujú blízko Bastily, jazzové kluby okolo Châtelet a na rue des Lombards, elektronická hudba v Port de Tolbiac.

Latinská štvrť - Odeon patrí študentom a intelektuálnej atmosfére, tiež malým kinám s klubovými filmami. Hippies nájdete na Oberkampf-Ménilmontant. Medzi slávne parížske bary mimo centra patria Hemingway Bar a Ritz. Nočné kluby stojace za návštevu slávny Folies Pigalle, alebo Rex Club hrajúci  house/electro, Kabaret (Palais Royal), Maison Blanche, le Baron (M Alma-Marceau). Pred návštevou klubu sa nezabudnite dobre obliecť, roztrhané rifle a tenisky vám pri vstupe do klubu nepomôžu, skupina mužov sa do klubu určite nedostane, úspešnejší je rovnaký pomer mužov a žien.

Kiná závidia Parížanom asi všetci milovníci filmov. Skoro každý týždeň sa tu koná nejaký filmový festival. Mnoho nefrancúzskych filmov je premietaných s titulkami. Sprievodca parížskymi kinami www.allocine.fr.

 

 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
4.4/5 (42 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Utorok, 19. marec. 2024. Meniny má Jozef.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa