Oslo

2019-01-01 00:00:01 |   |    | 

Oslo, Nórsko



 

Oficiálny názov Oslo

Pokojné hlavné mesto Nórska obklopené „fjordom“ a kilometrami lesov, s eklektickým mixom starej a novej architektúry. S veľkosťou vhodnou pre chodcov, svetoznámymi múzeami, rušným nočným životom a množstvom „outdoorových“ aktivít pre športovcov. Väčšinu návštevníkov čaká ťažké rozhodnutie, čo v početných múzeách skôr vidieť.

Môžete stáť  tvárou v tvár Výkriku Edvarda Muncha, alebo sa ocitnúť v lyžiarskych topánkach skokanov na lyžiach v Holmenkollen Ski Museum, nazrieť do histórie v nezabudnuteľnej vikingskej lodi, v polárnom krížniku Fram, alebo v ľudovom múzeu na Bygdøy. Navyše, Oslo je kozmopolitným centrom Nórska  s rastúcou kaviarenskou kultúrou, luxusnými reštauráciami a koncertmi od svetovej opery po jazz alebo alternatívny rock.

Jediné európske hlavné mesto, v ktorom sa dá bicyklovať, lyžovať, korčuľovať, alebo plachtiť bez toho aby ste opustili jeho hranice.

 

POČASIE

Predpoveď počasia Pozrite si aktuálne počasie v Osle

 

DOPRAVA

Mestská verejná doprava

Oslo ponúka pohodlnú verejnú dopravu, no pri krátkych vzdialenostiach sa spoľahnite radšej na vlastné nohy či bicykel.  Celá verejná doprava v Osle a v okrese Akershus je súčasťou rovnakého lístka a cenového systému, ktorý prevádzkuje spoločnosť Ruter. Tieto lístky sú platné pre autobusy, električky, metro, miestne vlaky  a trajekty (okrem trajektu do Bygdøy).

Cestovanie zdarma so zakúpením Oslo Pass zahŕňa dopravu v rámci zóny 1 a  2 a tiež trajekt do Bygdøy, čo nie je zahrnuté v pravidelných lístkoch.

Platenie lístkov  - Lístky môžu byť zakúpené na predajných miestach Ruter (pred hlavnou vlakovou stanicou), v stánkoch Narvesen a 7-Eleven, v automatoch, na  metro staniciach. Lístok sa oplatí zohnať pred samotnou jazdou, pretože zakúpený u vodiča je drahší. Ak si však nestihnete lístok kúpiť, môžete tak urobiť priamo v autobusoch a na trajektoch. Ak cestujete metrom alebo električkou, tak si musíte zakúpiť lístok vždy pred samotnou cestou, alebo môžete použiť mobilnú aplikáciu Ruter´s mobile ticket app na kúpu jednorázového, 24-hodinového, 7-dňového alebo 30-dňového lístka.

Ceny lístkov - Nezabudnite, že jeden cestovný lístok môžete použiť jednorázovo na všetky druhy verejnej dopravy – autobus, električka, metro, vlak a trajekt.  Ceny lístkov od januára 2018 sú nasledovné: Jednorazový lístok znamená, že môžete cestovať jednu hodinu v rámci zóny 1 a dospelý zaplatí 35 NOK, dieťa a senior 18 NOK. Cena je o 20 NOK vyššia, ak sa nekúpi lístok v predstihu. 24 hodinový lístok stojí 105 NOK, dieťa a senior – 53 NOK, týždenný lístok vás vyjde  249 NOK, dieťa/senior -125 NOK, mesačník 736 NOK, dieťa/senior – 368, študenti – 442 NOK, ročný lístok 7360 NOK, dieťa/senior – 3680 NOK. Dieťa 4-15 rokov, senior 67+. Ak ste prichytený pri cestovaní bez lístka, tak si prichystajte na zaplatenie pokuty 1150 NOK, ak zaplatíte priamo na mieste, tak je to 950 NOK.

 

Druhy dopravy

Trajekt - Počas leta fungujú trajekty od skorého rána do noci, no počas zimných mesiacov je tu len 7-8 odchodov počas dňa. Na ostrovoch sa lístky nepredávajú, tak s tým treba počítať. Trajekt do  Bygdøy je prístupný od marca do októbra, odchádza každých 20/30 minút, lístky kupované v predstihu stoja 48 NOK jednosmerný a 69 NOK spiatočný lístok. Tento trajekt nie je súčasťou Ruter lístkov, no je zadarmo v rámci Oslo Pass.

Vlak - NSB je Národná nórska  železničná spoločnosť a ponúka excelentné služby spojené s cestovaním vlakom v Nórsku aj medzi Oslom a Gothenburgom. Informácie o cenách a cestovnom poriadku získate na stránke www.nsb.no  a na vlakových staniciach v Osle.

Bicykel - Objavujte krásy Osla na bicykli – ľahká a k prostrediu šetrná forma dopravy.

Oslo City Bike (www.oslobysykkel.no) vám ponúka 45-minútové jazdy, počas 24 hodín (za cenu 49kr na jeden deň), ak použijete bicykle zo stojanov po celom meste. Pass si môžete kúpiť prostredníctvom webovej stránky, alebo aplikácie. Bicykle sú pohodlné a dobre udržiavané, ale nie sú k dispozícii počas zimnej sezóny (všeobecne od apríla do novembra).

Taxi - Najväčšia taxi spoločnosť v meste ponúka klasické taxi, taxi zamerané na prepravu na letisko a späť, veľké taxi (5-16 pasažierov), ale taktiež taxi spojené s prehliadkou pamiatok a atrakcií mesta, karaoke taxi, prepravu svadobčanov a doručenie balíčkov.

 

UBYTOVANIE

Oslo má veľa ubytovacích kapacít, asi ako každé hlavné mesto. Hotely, hostely a penzióny majú vo všeobecnosti dobrú úroveň (aj keď niekedy nemajú taký šarm), sú zvyčajne dobre riadené a pohodlné. V meste stále rastie aj počet malých penziónov a súkromných nájomných bytov, ktoré majú škandinávsku dušu. Takmer každé zariadenie má prístup na Wi-Fi. Najdrahšie mesiace, čo sa týka ubytovania v Osle, sú máj, jún, september a október, kedy sa konajú mnohé konferencie. Ceny počas júla a augusta sú lepšie, hoci to je zase vrchol letnej invázie turistov.

Ubytovanie v centre mesta ponúka rýchlu dostupnosť ku všetkým zaujímavostiam a širokú škálu výberu. Riziko je, že sa nezatúlate do iných štvrtí. Blízko opery a časti Bjørvika nájdete úžasné výhľady a scénické prostredie, aj keď pouličný život je chabý. Sofienberg, Grønland & Tøyen je voľba pre skvelú kombináciu parku, pamiatok a blízkosť obytných štvrtí.

Ak máte v obľube prírodu a máte v batožine stan, môžete okrem kempingov využiť aj možnosť prespania zadarmo, napr. sa odviesť verejnou dopravou do Nordmarka (lesná oblasť severne od mesta). V Nórsku je povolené stanovanie vo voľnej prírode, za určitých pravidiel.

Viac detailov nájdete na oficiálnych turistických stránkach mesta https://www.visitoslo.com/en/accommodation/.

Rezervujte si ubytovanie v Osle online.

 

JEDLO

Ak si chcete vyskúšať chutné, nórske tradičné jedlá ochutnajte fårikål (jahňacie mäso s dusenou kapustou), lapskaus (dusené mäso so zemiakmi), kjøttkaker (mäsové guľky), duseného lososa,  alebo rybaciu polievku. Nórsko je taktiež známe svojimi kvalitnými morskými plodmi a čerstvými rybami.

Medzinárodnú kuchyňu si môžete užiť aj tu. Príliv cudzincov v posledných rokoch viedol k rastu mexických, tureckých, marockých, čínskych, gréckych a amerických reštaurácií. Z európskej kuchyne sú najobľúbenejšie francúzske a talianske jedlá. Existuje tu veľa drahých aj lacných miest, kde sa najete. Najlacnejšou verziou sú ázijské reštaurácie, ktoré v mnohých prípadoch ponúkajú dobré jedlo za nízke ceny. Pozrite si menu pri dverách.

Pouličné hot dogy sa volajú "pølse" a sú skvelé. Ostatné pouličné stánky nájdete po celom meste, ale sú zvyčajne drahšie ako v iných mestách.

Najväčšiu koncentráciu reštaurácií nájdete na Aker Brygge. Táto bývalá lodenica je teraz obľúbeným  jedálenským a nákupným komplexom v Nórsku.

Pre nákup miestnych potravín skúste prevádzky Vulkan Mathallen, alebo Gutta På Haugen, táto má vynikajúcu ponuku miestnych, ekologických syrov, klobások, sezónneho ovocia a zeleniny. Pre vynikajúce pečivo si skočte do pekární Brod Brod a Baker Hansen. Ak hľadáte skôr výhodnú kúpu ako gurmánsky zážitok, časť Grønland a uličky východne od mesta Storgata sú plné lacných etnických supermarketov, kde nájdete inak nedostupné produkty, ako sú čerstvé bylinky, ovocie a zeleninu za menej peňazí ako v supermarketoch.

Ponuka reštaurácií na oficiálnych stránkach mesta - https://www.visitoslo.com/en/restaurants-nightlife/.

 

ZÁBAVA

V meste sa odohráva množstvo živých koncertov, každoročne napočítali ponuku hudobného vyžitia na viac ako 5000 udalostí. Miesta koncertov sú rozmiestnené po celom meste, ale najviac ich je sústredených v častiach Møllegata, Vulkan, Grünerløkka a Grønland. Svetové operné a baletné vystúpenia sa konajú v budove opery. Lístky sa objednávajú vopred, alebo si môžete skúsiť kúpiť lístok na státie, za 100 NOK. Bezplatná mesačná brožúra What's On in Oslo obsahuje zoznam aktuálnych koncertov, divadelných a iných podujatí.

Oslo má bohatú scénu nočných podnikov, s obrovským množstvom barov a klubov. Väčšina z nich je otvorená do 3:00, počas víkendov aj dlhšie. Vzájomne prepojené vnútorné štvrte umožňujú putovanie barmi, aj keď to nemusí byť najlacnejšia zábava.

Najlepšia miestna barová scéna je pozdĺž brány Thorvalda Meyers, v uliciach Grünerløkke a Torggata, taktiež blízko centra v oblasti Youngstorget, kde nájdete niektoré obľúbené miesta v blízkosti centra mesta.

Pri organizovaní domácej párty je užitočné vedieť, že v Nórsku majú špecializované obchody na predaj alkoholu Vinmonopolet. Supermarkety predávajú len pivo, víno a destiláty je možné kúpiť len v predajniach Vinmonopolet, ktoré zatvárajú o 18:00 a nie sú otvorené v nedeľu.  

Ponuka klubov a barov na oficiálnych stránkach mesta - https://www.visitoslo.com/en/restaurants-nightlife/.

 

AKTIVITY

Aktivity v rámci mesta Oslo je možné vykonávať v okolitých lesoch, v meste alebo pri fjorde. V zimných mesiacoch sa môžete vybrať na jednu z množstva bežkárskych dráh alebo navštíviť niektorú zo zjazdoviek v okolí, najznámejšia je len pol hodiny cesty od Osla. Asi 16 kilometrov sa zase nachádza Kirkerudbakken a iné v bezprostrednom okolí mesta. Ak medzi vaše koníčky patrí korčuľovanie, tak môžete využiť klzisko Spikersuppa v centre mesta, Frogner na okraji či iné.

Medzi aktivity hlavne počas teplejších mesiacov patrí kúpanie sa na kúpaliskách, v okolitých jazerách, či priamo v mori. Rybolov, výletné lode, potápanie, kajakovanie a iné aktivity spojené s vodou lákajú množstvo turistov počas leta. Môžete využiť aj služby krytých bazénov či kúpeľov, pričom kúpele Well sú najväčšie škandinávske. Okolité lesy poskytujú vyhliadkové lanovky, množstvo cyklistických dráh, miest na kempovanie a turistických chodníkov. Jeden z najväčších parkov s vytvorenými dráhami na lezenie cez prírodné prekážky je len 30 minút cesty od Osla. Zábavné parky, paragliding, golf, minigolf, jazda na koni, horolezectvo, detské ihriská – v Osle a jeho okolí sa nudiť nebudete.

 

NÁKUPY

Aj skúsení shopperi určite ocenia pešie zóny mesta. Srdcom nakupovania je Stortorvet, kde kúpite všetko, od ručných remeselných výrobkov po strieborné šperky. Na trhovisku v Strøget sa môžete zastaviť na jedlo, potom pokračovať k ďalším obchodom pozdĺž brány Karl Johans. Výhodne sa dá kúpiť zľavnené športové oblečenie, strieborné, alebo emailové šperky, tradičné výrobky, alebo sklo (Hadeland) a nábytok.

Obchody sú otvorené v pondelok až v piatok, od 9:00 hod. do 17:00 hod., v sobotu od 9:00 hod. do 15:00 hod. Obchodné domy a centrá  sú otvorené od 9:00 hod. do 20:00 hod., v sobotu do 18:00 hod.. Mnohé obchody sú otvorené dlhšie vo štvrtok, alebo v prvú sobotu v mesiaci (super lørdag). Počas turistickej sezóny sú obchody otvorené aj v nedeľu.
Obchodné centrá majú v meste neotrasiteľnú tradíciu. Hlavne vďaka počasiu. Medzi najznámejšie patria Aker Brygge, Paléet, Oslo City, alebo Galleri Oslo. Nakupovanie na oficiálnych stránkach mesta - https://www.visitoslo.com/en/activities-and-attractions/shopping-oslo/.

 

MUSÍTE VIDIEŤ

Akershus – hrad a pevnosť, strategicky postavená dominanta východnej strany prístavu;

Det Kongelige Slott – práve tu spí kráľ Harald V., 15 izieb kráľovského palác sa dá vidieť v lete, ale dostať lístky je veľmi ťažké. Blízky park je dostupný zadarmo, výmena stráží okolo 13:30 hod;

Gamle Aker Kirke – stredoveký kamenný kostol postavený v roku 1080, najstaršia  stavba mesta;

katedrála – už od roku 1697 sa oplatí vidieť hlavne vitráže od Emanuela Vigelanda a výnimočný oltár s modelom poslednej večere a ukrižovania od Michaela Rascha;

Parlament – žltá budova parlamentu z roku 1866 patriaca medzi príjemnejšie európske parlamenty;

TusenFryd – populárny zábavný park, ležiaci 10 km južne od mesta. Ponúka kolotoče, fantastickú farmu, alebo excelentnú húsenkovú dráhu 12x prekračujúcu gravitáciu;

Huk – jedna z dvoch pláží polostrova Bygdøy;

polostrov Bygdøy – práve tu nájdete hlavné atrakcie mesta;

Hrad Oscarshall – romanticko- neogoticky zámok z pol. 19. stor., rezidencia kráľa Oscara I.;

Rådhus – radnica z roku 1950, postavená pri príležitosti 900. Výročia založenia mesta, sídlo mestskej administratívy. Funkcionalistický exteriér dopĺňajú pôsobivé fresky prominentných nórskych umelcov;

Vigeland Park – asi najpopulárnejšia atrakcia Nórska. Každý rok ju navštívi viac ako milión návštevníkov. Okolo 192 sôch Gustava Vigelanda sa môžete túlať aj celé hodiny;

skokanský mostík v Holmenkollen – tróniaci na vrchu nad mestom ponúka panoramatický výhľad, v lete slúži ako miesto koncertov, počas Oslo festivalu (v marci) sem prichádzajú najlepší svetoví skokani na lyžiach;

Hovedøya – najbližší ostrov k mestu, s kamenným pobrežím, plážami, turistickými trasami, starými kanónmi, a ruinami kostola z 12. storočia;

Langøyene – južný, neobývaný ostrov, ponúkajúci výborné plávanie. Má rovnako pieskové ako aj kamenné pláže, vrátane nudistickej;

Botanická záhrada – okolo 7500 rastlín z celého sveta;

Astrup Fearnley Museum – často kontroverzná zbierka súčasného umenia, nezabudnite si pozrieť keramickú sochu „Michael Jackson and Bubbles“ od Jeffa Koonsa;

Children's Art Museum – ak cítite náklonnosť k detským kresbám vystaveným na chladničkách vašich známych;

Emanuel Vigeland Museum – trochu zvláštne mauzóleum najslávnejšieho nórskeho sochára;

Geologicko-Palentologické múzeum – ak máte chuť vidieť históriu slnečnej sústavy alebo nórskych minerálov. V paleontologickej sekcii uvidíte 10-metrovoú kostru iguanodona, a niekoľko dinosaurích vajec;

Henie-Onstad Art Centre – jedna z najlepších súkromných zbierok umenia krasokorčuliarky Sonji Henie plná diel Joana Miró, Pabla Picassa, impresionistov, abstraktných expresionistov a moderného nórskeho umenia;

Historické múzeum – tri múzeá pod jednou strechou, najzaujímavejšou je Oldsaksamlingen vystavujúca mince, šperky, alebo ornamenty z éry Vikingov;

Ibsen Museum – pre fanúšikov slávneho dramatika;

Múzeum korčuľovania – venujúce sa histórii rýchlo- a krasokorčuľovania;

Kon-Tiki Museum – výstava artefaktov z ciest slávneho Thora Heyerdahla;

Mini Bottle Gallery – enormná, skoro až hlúpa zbierka okolo desaťtisíca fľaštičiek alkoholu v priestoroch aké chýbajú mnohým múzeám;

Munch Museum – venované najznámejšiemu nórskemu umelcovi, zahŕňa okolo 5000 kresieb a malieb, ktoré venoval mestu;

Národná galéria – jedna z najväčších atrakcií mesta, najväčšia kolekcia nórskeho umenia. Samozrejme, nechýba slávny Výkrik Edvarda Muncha, diela Gaugina, Picassa, El Greca, či impresionistov;

Národné múzeum súčasného umenia – jeden z dôkazov, že nórske umenie Munchom nekončí;

Nobel Peace Center – najdigitálnejšie múzeum mesta, venované histórii Nobelovej ceny a jej držiteľom;

Norsk Sjøfartsmuseum – ak máte záujem o nórske lodiarstvo; Nórske ľudové múzeum – najväčšie nórske múzeum, jedna z najväčších atrakcií, okolo 140 historických stavieb z celej krajiny;

Norwegian Science & Technology Museum – populárne múzeum, najmä počas daždivých dní;

Fram Museum – múzeum nórskych polárnych výprav;

Ski Museum – prevedie vás 4000-ročnou históriou lyžovania;

Vikingskipshuset – tri vikingské lode vytiahnuté z regiónu Oslofjord, použité ako hrobky vikingských boháčov;

 

PASY

Oslo Pass - S Oslo Pass máte voľné vstupy do viac ako 30 múzeí a atrakcií, verejnú dopravu zadarmo, voľné vstupy do vonkajších kúpalísk a turistickú prehliadku mesta bez poplatku. Oslo Pass ponúka aj  rôzne zľavy pri prehliadke pamiatok mesta, na lyžiarsky simulátor, do zábavného parku Tusenfryd, no tiež zľavnené lístky na koncerty, pri požičaní lyží, bicyklov a horolezeckej výstroje. Špeciálna ponuka platí aj v niektorých reštauráciách, obchodoch a pri zábavných a športových  udalostiach.

Držitelia Oslo Pass tak môžu využiť neobmedzené cestovanie zadarmo autobusom, električkou, metrom, loďou a miestnym vlakom spoločnosti Ruter AS a NSB (nórske štátne železnice), a to všetko v zóne 1 a 2.

Oslo Pass sa predáva na rozličných miestach vrátane turistických informačných centier, hotelov, kempingov, hostelov a niektorých múzeí. 24-hodinový pass stojí 455NOK.

 

APLIKÁCIE

Oslo: Offline travel guide - aplikácia obsahuje všetky cestovateľské informácie, tisíce článkov o pamiatkach vrátane fotografií, offline navigáciu, mapu mesta s vyznačenými hotelmi, reštauráciami, nočnými klubmi, aj plánovač trás.

Oslo - Official City App – ponúka kalendár kultúrnych udalostí a nákup lístkov, mapu Osla, informácie, fotky a videá k 300 atrakciám a aktivitám, detaily k 400 reštauráciám, kaviarniam a barom, 100 obchodom, skoro 100 hotelom a hostelom.

 

INTERNET

www.visitoslo.com/

www.oslo.kommune.no/english/

https://www.visitnorway.com/places-to-go/eastern-norway/oslo/

http://wikitravel.org/en/Oslo

https://www.oslo.com/

 

LETISKO

Oslo Gardermoen International Airport (OSL)

 

PRAKTICKÉ INFO

Krajina je považovaná za bezpečnú s nízkou kriminalitou a bez obmedzenia cestovania po teritóriu. Napriek tomu odporúčame dodržiavať obvyklé bezpečnostné zásady s cieľom vyhnúť sa krádeži, prepadu a pod. Cenné predmety netreba nechávať bez dozoru.

Na pobyty do 90 dní stačí platný cestovný pas alebo občiansky preukaz vo forme identifikačnej karty. Občanom SR odporúčame vziať so sebou na cestu do Nórska aj platný cestovný pas.

 

BEZ ZÁRUKY

Len desať rokov po tom, ako bol z Nórskej národnej galérie ukradnutý slávny „Výkrik“ Edvarda Muncha, ukradli zamaskovaní zlodeji v roku 2004 jeho ďalšiu verziu z galérie Edvarda Muncha. Obidva obrazy boli zachránené v roku 2006. 

 

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
5.0/5 (2 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa