Je to zlé, Veľkú koralovú bariéru zasiahla ďalšia vlna blednutia koralov

2024-03-14 16:00:00 |   |    | 

Austrálsku Veľkú koralovú bariéru zasiahla ďalšia vlna blednutia koralov. K tomuto javu dochádza, keď koraly kvôli vysokej teplote vypudia riasy, ktoré im dodávajú život a farbu. Ide už o piaty prípad za posledných osem rokov, kedy bolo v tejto prírodnej pamiatke UNESCO zaznamenané rozsiahle poškodenie spôsobené blednutím, informoval včeraserver BBC News.



 

Do roku 2016 boli zaznamenané len dva prípady hromadného vyblednutia a vedci varujú, že je potrebné prijať naliehavé kroky, pokiaľ má útes prežiť. Letecký prieskum 320 útesov – od cípu Austrálie až po mesto Bundaberg – ukázal, že u väčšiny z nich dochádza po lete s vyššími teplotami k vyblednutiu.

Správa morského parku Veľkého bariérového útesu uviedla, že teraz prebiehajú podmorské prehliadky, ktorých cieľom je zistiť závažnosť a mieru poškodenia, ktoré sa pravdepodobne v jednotlivých častiach útesu značne líšia. Hlavný vedecký pracovník parku Roger Beeden povedal BBC, že blednutie v južnej zóne je najhoršie za takmer 20 rokov a mohlo by byť "bezprecedentné".

"Zatiaľ je príliš skoro povedať, aké sú úplné následky tejto udalosti," dodal Beeden. "Ak dôjde k ochladeniu, mohli by sme byť svedkami toho, aká sa veľká časť teraz vyblednutých koralov zotaví," dodal.

Veľký bariérový útes lemuje severovýchodné pobrežie Austrálie. Je to najväčší komplex koralových útvarov na svete - rozkladá sa na ploche presahujúcej 334 000 štvorcových kilometrov, a zaberá tak väčšiu plochu ako Taliansko. Je domovom viac ako 1500 druhov rýb, 411 druhov koralov a desiatok ďalších živočíšnych druhov. Na zoznam svetového dedičstva UNESCO bol zapísaný v roku 1981.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: ČTK

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Sobota, 27. apríl. 2024. Meniny má Jaroslav.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa