Mikulov na Morave - mesto histórie, ale aj svetoznámeho vína

2012-04-11 15:00:00 |   |    | 

ČESKÁ REPUBLIKA - Mikulov je vyhľadávanou turistickou lokalitou južnej Moravy. Mesto má pomerne atraktívnu polohu, pretože sa nachádza 50 kilometrov juhovýchodne od Brna. Jednoznačnou dominantou mesta je zámok, ktorý sa vypína na skalnatom brale.



Milovníci historických pamiatok ocenia i ďalšie skvosty, ktoré pochádzajú z dôb dávno minulých. Príjemným spestrením pobytu v meste je trávenie voľných chvíľ v prírode, kde je množstvo náučných chodníkov. Čerešničkou na torte je pôsobivá vinárska tradícia.

 

Pýchou Mikulova je sídlo rodov Lichtensteinovcov a Dietrichsteinovcov

Počiatky základných hradieb skvostnej stavby sa datujú do roku 1249. Postupne pribúdali ďalšie impozantné súčasti stavebného diela. Zámok bol domácimi upravovaný tak, aby vyhovoval náročným kritériám vlastníkov. Súčasťou zámku je Čestný dvor, pre ktorý je typická sochárska výzdoba.

V súčasnosti si môžete vybrať z troch rozlične zameraných prehliadkových okruhov. V historickej časti prehliadky je prioritou zoznámenie sa s umeleckými slohmi, slávnou galériou Dietrichsteinovcov a pozoruhodnou zámockou knižnicou.

Druhý okruh ulahodí milovníkom vín a vinárskej tradície. Treťou možnosťou je nahliadnutie do minulosti oblasti Juhomoravského kraja, do života jeho predkov, ale aj rímskych a gréckych nepriateľov. Spestrením zámockým prehliadok sú sezónne výstavy.

Milovníci histórie ocenia prednosti hlavného námestia, kde sa nachádza množstvo historických monumentov - starobylé domy, fontána, barokový stĺp Najsvätejšej trojice a mnohé ďalšie. Pri prehliadke nevynechajte Kostol sv. Anny s hrobkou slávneho rodu Dietrichsteinovcov. V meste je rozosiatych viacero katolíckych kostolov i pamiatok židovskej komunity.

 

Vinárska tradícia poteší vinárov i ochutnávačov

Mikulov a jeho okolie je známe dlhoročnou vinárskou tradíciou. Pozornosť návštevníkov pútajú vínne pivničky s kvalitnými vínami. Samotný Mikulov je preslávený predovšetkým bielymi odrodami vína. K pýche moravského mestečka patrí Rizling vlašský a Rizling rýnsky.

Od roku 1947 sa v Mikulove pravidelne koná Pálavské vinobraní. Už tradične mu prislúcha druhý septembrový týždeň. Počas troch dní Pálavského vinobraní panuje v meste slávnostná nálada, ktorá je ochutená príjemnou arómou domácich vín. Neodmysliteľnou súčasťou mestských slávností sú zaujímavé kultúrne podujatia pre všetky vekové kategórie.

 

Pohyb na čerstvom vzduchu v prírode je na nezaplatenie!

Mikulov je obkolesený krásnou prírodou, ktorá ponúka množstvo príležitostí k aktívnemu pohybu. Pre oblasť Mikulova sú typické vinárske náučné chodníky. Tajomstvá vinárstva odkrýva 20 kilometrov dlhý Vinársky náučný chodník Mikulov, ktorý vedie cez Bavory, Pernú, Věstonice, Pavlov a Klentnice. Ak si netrúfate na dlhé trasy, zvoľte si náučné chodníky Stará hora alebo Valtice. Príjemnú atmosféru k oddychu ponúka Kozí hrádok, Svätý kopeček a Jaskyňa na Turoldu.

 

Zdroj/autor: mikulov.cz, Mirka, drom

Foto: autor

 

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
5.0/5 (7 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa