Dovolenka, relax a liečenie: Najlepšie termálne kúpele v Maďarsku

2018-01-05 00:00:00 |   |    | 

Maďarsko je dobre známe množstvom termálnych prameňov. Domáci s humorom často hovoria, že ich nájdete takmer v každej dedine. Stačí si len vybrať, ktorý kraj našich južných susedov chcete spoznať, a môžete začať plánovať príjemnú relaxačnú a zároveň liečebnú dovolenku.



 

Budapešť

Už samotné hlavné mesto disponuje hneď niekoľkými známymi kúpeľmi. Dokonca viaceré tunajšie hotely využívajú rôzne menšie termálne pramene, ktorých účinky si môžete užiť v ich wellnessoch. Okrem toho Budapešť ponúka oddych a liečbu v troch väčších historických kúpeľoch. Széchenyi sú najstaršie z nich a zároveň patria k najväčším pôvodným kúpeľným komplexom v Maďarsku. Po prvýkrát ich otvorili v roku 1913, pričom už v minulosti využívali prameň v týchto priestoroch. Cena za celodenný lístok je 4900 – 5600 forintov v závislosti od dňa v týždni a typu skrinky na odloženie oblečenia.

O päť rokov neskôr vznikli kúpele Gellert, ktoré sú najkrajšími kúpeľami v meste. Interiér je bohato zdobený sochami a kachličkovou výzdobou. Toto je zároveň prvá pôvodná časť komplexu, neskôr k nemu pribudli vonkajšie termálne bazény. Celodenný lístok vás vyjde na 5300 – 5900 forintov.

Na mieste terajších kúpeľov Rudas využívali termálne pramene už od 16. storočia. Kedysi mali do nich povolený vstup iba muži. Súčasný komplex spustili do prevádzky v priebehu 20. storočia. Cena celodenného lístka je od 3300 do 5900 forintov v závislosti od toho, ktoré priestory chcete navštíviť.

 

Kúpele Miskolc-Tapolca

Len hodinu a pol od Košíc sa nachádzajú termálne kúpele Miskolc-Tapolca. Ako prví objavili tento prameň mnísi. Keď však museli zo svojho kláštora ujsť, na výnimočný prameň sa zabudlo. V 18. storočí však pozvali do mesta slovenského lekára, ktorý mal preskúmať účinky tunajšej vody. Od momentu sa začala úspešná éra kúpeľníctva, ktorá pokračuje až dodnes. Kúpele pozostávajú z vonkajších a interiérových bazénov. Tie najkrajšie sú situované priamo v skutočnej jaskyni, ktorá vďaka dobrej klíme pozitívne vplýva na dýchacie cesty. Teplá voda pomáha liečiť problémy s končatinami. Na tieto ťažkosti sa používajú tiež bahenné zábaly. Neobmedzený denný lístok stojí 3600 forintov.

 

Hagymatikum, Makó

Tieto termálne kúpele fungujú zároveň ako rozsiahly zábavný park. Veľký komplex sa vyznačuje cibuľovou architektúrou, ktorá je známym rukopisom architekta Imre Makovecza. Po vstupe do kúpeľov máte na výber z niekoľkých aktivít. Veľmi obľúbené sú bazény s termálnou vodou, ktorá priaznivo vplýva na pokožku. Rodiny s deťmi preferujú veľké bazény s tobogánmi, ale aj umelo vytvorenú jaskyňu, z ktorej strieka voda zo stropu a imituje tak búrku v dažďovom pralese. V kúpeľoch sa nachádzajú tiež sauny, priestory na masáž a miestnosti s terapiou, pri ktorej aplikujú zábaly, na ktoré používajú bahno z tunajšej rieky s vynikajúcimi terapeutickými účinkami. Cena denného lístka je 2400 forintov.

 

Hévíz

Veľké jazero pri meste Hévíz vzniklo vďaka vyvierajúcemu termálnemu prameňu. Domáci však o ňom dlho nevedeli a pokladali ho za bežnú vodnú plochu na plávanie. Preto ho dlhé roky používali len tunajší farmári a až potom jeho účinky objavila šľachta, ktorá si neďaleko postavilo panské sídlo. Od začiatku 20. storočia vytvorili okolo jazera so silne aromatickou vodou kúpele, ktoré vďaka vysokým minerálnym hodnotám používajú pri liečbach akýchkoľvek problémov pohybového aparátu. V Hévíze sa špecializujú tiež na pomoc pri ťažkostiach s chrbticou, ktorú napravujú vlastnou váhou pacienta. Celodenný vstup s wellnessom stojí 3200 forintov.

 

Harkány

Termálne kúpele v Harkány majú podobnú štruktúry vody ako Mŕtve more. Vďaka tomu sú veľmi dobré na problémy s kožou, zlepšujú najmä stavy pri ekzéme a psoriáze. Voda sa môže tiež piť, lebo takýmto spôsobom pomáha pri ťažkostiach s krvným tlakom, metabolizmom a trávením. Okrem termálnych bazénov sa tam nachádza rozsiahly vodný park, ktorý je určený na zábavu pre celú rodinu. Veľmi obľúbenou časťou sú liečebné kozmetické procedúry. Tými si pomôžete napríklad pri reume, herpesoch, omladíte nimi pleť a ošetríte poškodené vlasy a pokožku hlavy. Lístok do termálnej časti stojí 2990 forintov.

 

Eger

Obyvatelia z juhu Slovenska to majú blízko do kúpeľov Eger, ktoré sú od hraníc vzdialené približne hodinu a pol cesty autom. Môžete sa tam vykúpať v siedmich bazénoch, pričom tri z nich majú terapeutické účinky a pomáhajú pri ochoreniach pohybového ústrojenstva. Jeden z nich má masážne hlavice, ktorú sú veľmi podobné tým z vírivky. Hlavnou atrakciou sú tradičné turecké kúpele, ktoré tam otvorili už v roku 1932.

 

Autor: David

Zdieľať článok na Facebooku

Hodnotenie článku:
3.8/5 (12 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Nedeľa, 28. apríl. 2024. Meniny má Jarmila.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa