Zábava letom nekončí: Vychutnajte si jesenné dobrodružstvo na Balatone

2023-09-06 11:00:00 |   |    | 

Na Balatone, najväčšom jazere v strednej Európe, na vás čakajú skvelé zážitky a nezabudnuteľné spomienky počas celého roka. V lete jazero s plochou takmer 600 kilometrov štvorcových láka návštevníkov do svojich teplých vôd a stáva sa idylickou destináciou pre tých, ktorí sa chcú špliechať a vychutnávať si radosti tohto ročného obdobia.



 

Keď sa krajina okolo Balatonu začne obliekať do pestrých farieb jesene, región priťahuje návštevníkov množstvom gastronomických špecialít a pútavých podujatí. Aj po skončení letných mesiacov tak zostáva Balaton pokladnicou zážitkov, vďaka čomu sa cestovatelia, ktorí sa chcú ponoriť do bohatej kultúry a prírodných krás tejto oblasti, nikdy nenudia. Ponorme sa hlbšie do programovej ponuky.

 

Dobrodružstvo plachtenia a veslovania

Trblietavé vody Balatonu sú ideálnym prostredím pre milovníkov plachtenia a veslovania. Či už ste skúsený jachtár, alebo veslujete prvýkrát, rozľahlé vody jazera ponúkajú nekonečné možnosti na objavovanie. Nechajte sa uniesť vetrom, a obdivujte úžasnú krajinu v okolí jazera, alebo si doprajte pokoj pri veslovaní s výhľadom na úchvatnú krásu pobrežia. Na jazere sa nachádza niekoľko jachtárskych klubov, ktoré ponúkajú kurzy pre začiatočníkov aj pokročilých. Konajú sa tu aj prestížne regaty, ako napríklad ILCA Europa Cup & National Championship v dňoch 7. - 10. septembra.

Na viacerých miestach v okolí jazera si môžete požičať aj lode alebo kajaky, SUP-y a vodné bicykle. SUP je nielen príjemná vodná aktivita, ale aj fantastický tréning celého tela. Pre tých, ktorí hľadajú pokojnejší zážitok, poskytuje pádlovanie na člne vhodnú alternatívu. Naskočte na palubu pohodlného člna, ktorý je ideálny pre rodiny alebo priateľov, a plavte sa pozdĺž pobrežia, obdivujte malebnú krajinu a kochajte sa jemným vánkom.

 

Dobrodružné parky

Pre tých, ktorí hľadajú adrenalín, ponúka Balaton dobrodružné parky, ktoré sľubujú zážitky plné akcie. Tieto parky sú navrhnuté tak, aby vyhoveli návštevníkom všetkých vekových kategórií, od vzrušujúcich zip-lines až po náročné prekážkové dráhy. Objavte svojho dobrodružného ducha a vytvorte si v týchto parkoch plných zábavy nezabudnuteľné spomienky so svojimi blízkymi. Medzi najobľúbenejšie dobrodružné parky patria Balatonfüred Extreme Adventure Park, Kalandpark Zamárdi a BaLaLand Family Park.

 

Príroda a arboréta

V Národnom parku Balatonská vrchovina, ktorý bol založený v roku 1997, objavíte neuveriteľné oblasti, ktoré čakajú na preskúmanie. Balatonská vrchovina, Južné svahy Bakonyu, kotlina Tapolca, náhorná plošina Keszthely a kotlina jazera Kis-Balaton na juhozápade ponúkajú jedny z najkrajších miest na oddych a regeneráciu. Je to raj pre milovníkov prírody!

Jedným z klenotov tohto malebného prostredia je Tihany, fascinujúci polostrov s úchvatnými levanduľovými poľami, trblietavým tyrkysovým Maďarským morom a dokonca aj vyhasnutými sopkami. Je to ako vstúpiť do krajiny snov plnej prírodných zázrakov.

Pre tých, ktorí hľadajú intímnejšie spojenie s prírodou, je arborétum Folly povinnou zastávkou. Nachádza sa tu jedinečná zbierka cédrov a cyprusov, s bohatou rodinnou históriou. Arborétum je svedectvom obetavej práce a vytrvalosti generácií. V blízkosti arboréta udržiava rodina Follyovcov 7 hektárov vinohradov, čím pokračuje v dlhoročnom dedičstve svojej rodiny. Rozsiahla prírodná záhrada v tieni stromov je vhodná pre rodiny a ponúka priestranné a jedinečné drevené ihrisko pre malé aj väčšie deti. V roku 2019 rodina otvorila novú reštauráciu vo svojom historickom 160-ročnom sídle, ktorá teraz slúži ako rustikálna reštaurácia zapadajúca do krajiny a nadväzujúca na tradičné hodnoty.

 

Prírodné parky a zoologické záhrady

Návšteva zoologických záhrad a prírodných parkov v okolí Balatonu je fantastickou celoročnou aktivitou, ktorá je ideálna pre rodiny s malými deťmi. Niektoré miesta ponúkajú stretnutia s exotickými zvieratami, iné sa zameriavajú na pôvodné maďarské druhy a poskytujú o nich cenné informácie. Pozvite svoju rodinu na vzrušujúci zážitok z divokej prírody a vyberte sa do jedného z odporúčaných balatonských parkov alebo zoologických záhrad:

Balatonederics, Múzeum Afriky a ZOO: Toto múzeum premenené na zoologickú záhradu, ktoré založil poľovník a zoológ Endre Nagy, prináša na Balaton nádych Afriky. Preskúmajte okolie, kde môžete vidieť zebry, pštrosy, antilopy a dokonca sa povoziť na ťave.

Fenyvespuszta, Farma domácich zvierat: Fenyvespuszta, v blízkosti Kis-Balatonu. Môžete sa tu stretnúť s rôznymi domácimi zvieratami, ako sú králiky, kozy, ovce, poníky a dokonca aj malé prasiatka.

Gyenesdiás, Festetics Imre Wildlife Park: V tomto parku, ktorý sa nachádza v zalesnenej oblasti neďaleko obcí Keszthely a Gyenesdiás, žijú pôvodné maďarské voľne žijúce zvieratá, ako sú jelene, kone, hydina a vodné vtáctvo. V prirodzenom prostredí môžete pozorovať aj divé druhy zvierat, ako sú jelene, muflóny a diviaky.

Rezervácia byvolov Kápolnapuszta: V Kápolnapuszte objavte najväčšie prístupné stádo byvolov v Maďarsku. Prejdite sa po náučnom chodníku a pozorujte voľne sa pohybujúce byvoly a sivý dobytok. Expozícia v budove recepcie predstavuje bohatú divokú prírodu Kis-Balatonu.

Salföldi Manor: Salföld ponúka autentický zážitok vďaka fungujúcej farme a ukážke pôvodných domácich zvierat žijúcich v Maďarsku, vrátane oviec, ošípaných, hovädzieho dobytka a koní.

Siófok, Bella Zoo Park: V parku sa nachádzajú rôzne druhy zvierat, akými sú ťavy, alpaky, poníky, osly, surikaty, kozy, jelene a mnohé ďalšie. Návštevníci môžu tieto zvieratá pohladkať, a dokonca sa povoziť na ťavách.

Zoo Veszprém: Veszprémska zoologická záhrada sa nachádza len 15 km od Balatonu a ponúka širokú škálu zvierat vrátane cicavcov, vtákov, plazov, obojživelníkov a hmyzu. V zoo si môžete vychutnať vzrušujúce stretnutia so zvieratami a zúčastniť sa na podujatiach.

Balaton je celoročným rajom zážitkov, ktoré uspokoja každý vkus a túžbu. Či už túžite po kultúrnom obohatení, hudobných eskapádach alebo jednoducho po radosti z pobytu v objatí prírody, Balaton vám sľubuje nezabudnuteľné dobrodružstvá a spomienky na celý život.

 

Zdieľať článok na Facebooku

Zdroj: Visit Hungary

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa