Ópusztaszer – miesto, kde bolo založené Maďarské kniežatstvo

2023-08-31 12:00:00 |   |    | 

V parku Ópuszataszer nájdete všetko, čo by ste očakávali od zaujímavej turistickej atrakcie. Toto miesto je nádherné z prírodného hľadiska, ale ešte väčší význam má z toho historického. V maďarských dejinách mu patrí dôležitá pozícia, keďže práve tu podľa legendy založili Maďarské kniežatstvo. Najbližšie veľké mesto je Segedín, ktoré je od neho vzdialené 30 kilometrov.



 

Prvé parlamentné stretnutie

Ópuszataszer zohral dôležitú úlohu počas prvého stretnutia maďarských kmeňov. V 12. storočí ich vodca Árpád zvolal na miesto, ktoré je súčasťou tohto parku, ich prvé veľké stretnutie. V moderných dejinách sa popisuje ako vtedajšia obdoba parlamentu. Počas neho prijali prvé zákony a rozhodli o tom, ako budú na tomto území fungovať, ako si rozdelia jednotlivé časti a aké pravidlá musia dodržiavať. Práve tento moment sa pokladá za udalosť, počas ktorej bolo založené Maďarské kniežatstvo.

Odvtedy bola oblasť súčasného parku obývaná až do 16. storočia. Potom sa však aj na sem dostali osmanské vojská, ktoré mnohých domácich obyvateľov zabili a časť z nich ušla žiť do iných končín. Väčší záujem Maďarov o túto lokalitu začal na tisíce výročie založenia ich krajiny. Vtedy sa opäť začalo viac hovoriť aj o úplnom počiatku ich dejín a do tunajšej obce Ópusztaszer i jej okolia investovali viac peňazí, aby obnovili pre ich dejiny vzácne pamiatky.

 

Kláštor Szer

Za najstaršiu časť tohto parku sa pokladá bývalý kláštor Szer. Na jeho mieste stál najprv len jednoduchý kostol, ktorý pochádzal z 11. storočia. Neskôr k nemu pristavali kláštor, ktorý zohrával v celom regióne dôležitú úlohu až do príchodu Osmanov. Vojaci vtedy pri plienení oblasti zničili aj tieto vzácne budovy. Z kláštora zostali ruiny, ktoré tam stáli dlhé roky nepovšimnuté.

Až v roku 2017 prišli s nápadom, ako vdýchnuť aj tomuto miestu nové čaro. Mnísi, ktorí tu kedysi žili, boli známi pestovaním bylín, ktoré využívali na liečenie tunajších obyvateľov. Preto sa tam rozhodli opäť postaviť menšiu botanickú záhradu, v ktorej sa zamerali na prezentáciu rovnakých rastlín, s akými podľa dobových zápisov pracovali ich predkovia. Pri nich postavili tiež menšiu budovu s múzeom, v ktorom vám vysvetlia, ako kedysi mnísi založili medickú záhradu a ako ju využívali.

 

Árpádov pamätník

Rok 1896 sa v Maďarsku niesol v znamení veľkých osláv. Pred tisíc rokmi totiž do Karpatskej kotliny prišli maďarské kmene, ktoré sa tam natrvalo usadili a založili tak základy Uhorska, neskôr Maďarska. Z toho dôvodu sa rozhodli symbolicky pripomenúť aj vodcu Árpáda a jeho prvý parlamentný snem. Na území tohto parku preto nechali postaviť veľký pamätník, ktorý pripomína tento dôležitý moment ich dejín.

 

Rotunda, v ktorej uvidíte najväčší maďarský obraz

Hlavná výstava v parku Ópusztaszer sa nachádza v budove rotundy. Nájdete tam viaceré obrazy, ktoré mapujú dejiny krajiny a taktiež rôzne informácie z dejín Uhorska, neskôr Maďarska. Pozriete si tiež, ako v minulosti vyzerali niektoré významné mestá a na ich symbolickej ceste časom sa dostanete až do obdobia stredoveku. Uvidíte aj, ako v minulosti žili tunajší obyvatelia a aké predmety používali pri každodenných činnostiach.

Najcennejším exponátom výstavy je obraz Príchod Maďarov, ktorý meria 120 metrov na šírku a 15 na výšku. Je najväčším obrazom v krajine a zobrazuje, ako sa pôvodné kmene dostali na územie kotliny. Cykloráma bola vystavovaná v Budapešti, ale v roku 1995 ju vrátili späť do Ópusztaszeru. Jej autorom je Árpád Feszty, ktorý ju dokončil v roku 1894. Zaujímavosťou je, že vodcu Árpáda namaľoval tak, že má rovnaké črty ako on.

 

Konská šou i skanzen

Časť parku funguje ako skanzen a uvidíte v ňom tradičné pôvodné obydlia, aké sa vyskytovali v tomto regióne. Pozrieť si môžete viacero výstav, na ktorých sa dozviete viac z maďarských dejín. Pravidelne tam organizujú aj rôzne podujatia zamerané na pôvodné remeslá a ľudovú kultúru. Najobľúbenejšie sú konské šou, ktoré trvajú približne pol hodinu a ukážu vám počas nej rôzne triky s týmito zvieratami. Ak máte záujem, počas sezóny sa môžete ubytovať v kempingu, ktorý je situovaný v blízkosti parku.

 

Autor: © Zoznam/David

Zdieľať článok na Facebooku


Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk

Pondelok, 29. apríl. 2024. Meniny má Leo, Lea.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa