Svetový unikát v srdci Slovenska: 6 dôvodov pre dovolenku v Banskej Štiavnici

2020-06-22 00:01:00 |   |    | 

Banská Štiavnica patrí k našim najvzácnejším pokladom. Dôkazom toho je aj vôbec prvý slovenský zápis v Zozname svetového dedičstva UNESCO, kam toto malebné mestečko zaradili už v roku 1993 (spolu so Spišským hradom a Vlkolíncom). Je mnoho dôvodov, prečo by ste mali dovolenku stráviť práve tu.



 

1. Množstvo pamiatok na malej ploche

Centrum Banskej Štiavnice nie je veľké a všade to máte doslova na skok. V úzkom údolí stoja bok po boku renesančné paláce a meštianske domy, v kopcoch nad nimi sú učupené malé banícke domčeky a to všetko spájajú romantické uličky. Srdcom mesta je Námestie sv. Trojice s barokovým morovým stĺpom a  neskorogotickým kostolom sv. Kataríny kúsok pod ním. Siluete zas dominuje Starý a Nový zámok zo 16. storočia, kde môžete vidieť expozíciu o bojoch proti “Turkovi” s ukážkami zbraní.

 

2. Bohatá banská história

Oblasť Banskej Štiavnice bola bohatá na striebro, ktoré sa tu ťažilo už od druhej polovice 12. storočia. Dodnes môžete v meste obdivovať paláce bohatých ťažiarov, ale uvidíte aj štôlne či klopačku z roku 1681, ktorá baníkom kedysi pripomínala hodinu, keď mali začať pracovať. O histórii baníctva sa veľa dozviete aj v expozíciách Kammerhofu, kde kedysi sídlil úrad pre správu baní, hút a mincovní. Najväčším zážitkom je ale nepochybne návšteva Banského múzea v prírode, kde sfárate do starých banských chodieb zo 17. až 19. storočia a spoznáte nástroje, zariadenia, stroje a pomôcky, ktoré sa používali v ťažkej baníckej práci.

 

3. Unikáty, aké inde neuvidíte

Banská Štiavnica je považovaná za najstaršie banské mesto na Slovensku, teda je unikátom sama o sebe. V roku 1762 tu tiež založili Banícku a lesnú akadémiu, prvú vysokú školu svojho druhu na svete, ktorú dnes obklopuje botanická záhrada s vzácnymi rastlinami. Okrem nej môžete vidieť v meste ešte dva ďalšie unikáty – 31 metrov vysoký drevený pohyblivý betlehem s 800 figúrkami a neďaleko neho Epicentrum lásky. Zážitková expozícia je inštalovaná v Dome Maríny a venovaná Najdlhšej ľúbostnej básni na svete, ktorú svojej osudovej láske napísal v roku 1846 Andrej Sládkovič.

 

4. Skvelé služby

V Banskej Štiavnici sa môžete tešiť aj na vynikajúce služby. Skvelou voľbou je hotel a rezort Salamandra****, ku ktorému patrí aj Hornohodrušský tajch, multifunkčné ihriská, infraštruktúra pre cyklistov a detské ihrisko. Hotel je už od 7. mája opäť otvorený a ponúka pobyty s názvom „City Escape“, šité na mieru pre turistov, cyklistov či rodiny. Ak sa chystáte na cyklistiku či dlhšiu túru, v hoteli vám radi pripravia turistický balíček. Nie ste si istý, na aký výlet sa vybrať? Personál vám s touto dilemou ochotne pomôže. V okolí sa nachádzajú trasy pre všetky vekové kategórie, zdatných aj menej zdatných športovcov. Všetky informácie nájdete na stránke hotela www.salamandra.sk.

 

5. Množstvo miest na pešiu turistiku

Banská Štiavnica leží v srdci Štiavnických hôr, ktoré poskytujú nekonečné možnosti na pešiu turistiku. Nádherným cieľom prechádzky môže byť známa baroková kalvária nad mestom, vybrať sa môžete tiež k Počúvadlianskemu jazeru s nádhernou scenériou a minizoo či k iným tajchom. K dispozícii je aj niekoľko náučných chodníkov, ktoré približujú rôzne oblasti, napr. baníctvo, históriu, lesníctvo, archeológiu, prírodné bohatstvo krajiny, technické zaujímavosti okolia či významné osobnosti regiónu. K najobľúbenejším patrí Kysihýbel, približne šesť kilometrov dlhá trasa so 14 zastaveniami, ktorá začína aj končí pri Lesníckom arboréte.

 

6. Okolie ideálne na výlety

Ak strávite v Banskej Štiavnici viac dní, určite si spravte výlet aj do okolia. Len na skok od mesta je Svätý Anton s nádherným poľovníckym kaštieľom aj obce Banská Belá a Ilija, kde môžete obdivovať kostolíky z 13. storočia. Ďaleko to nie je ani do kúpeľov Sklené Teplice a obce Vyhne, ktorú preslávilo Kamenné more a známy akvapark s termálnou vodou. Nad ňou stojí aj zrejme najbizarnejší slovenský hrad Marcus. Ak oceníte skôr bohatú históriu, vydajte sa do Ostrej Lúky. V nej môžete navštíviť nielen viacero zaujímavých historických budov vrátane renesančného kaštieľa, ale aj miesto posledného odpočinku Adely Ostrolúckej, lásky Ľudovíta Štúra.

Ak vás naše tipy zaujali a chcete si užiť poklady Štiavnice naživo, neváhajte využiť aktuálnu ponuku hotela Salamandra a rezervujte si svoj pobyt na tomto linku: https://www.salamandra.sk/pobytove-balicky/city-escape-pobytovy-balik-sity-na-mieru/?gclid=CjwKCAjwqpP2BRBTEiwAfpiD-3vmLcuizKxO8dSg-GpWpThHZ3f0WjG3Wkc4jmZ-SKy4xiwX5an5ZRoCrRUQAvD_BwE.

 

Autor: © Zoznam/ako

Zdieľať článok na Facebooku


Foto: Región Banská Štiavnica, TASR

Hodnotenie článku:
0.0/5 (0 hlasov)


Novinky.sk

Gurman.sk


Piatok, 26. apríl. 2024. Meniny má Jaroslava.
Stream naživo

TV program TV program Telkáč.sk
Nenechajte si ujsť svoje obľúbené filmy a seriály.

Foto dňa